6 Asirlik Handa Develi Koza Mezadi

Bursa’da 2021 yilini ‘Hanlar Bölgesi ve Ipek Yili’ ilân eden Bursa Büyüksehir Belediyesi, UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan tarihi bölgenin tanitim çalismalarina hiz verdi.

6 Asirlik Handa Develi Koza Mezadi
Daha önce “Bursa’nin Hanlari Hikâye Yarismasi”, 9-12 Yas Çocuk Yazarlik Atölyesi ile “Çocuklarin Kaleminden Bursa’nin Hanlari” kitabi hazirlanmasi, yine bu degerlere has Ulusal Bursa Fotografçilar Maratonu’na imza atan Büyüksehir Belediyesi, simdi de Bursalilari zamanda yolculuga çikardi. Program, Cumhuriyet Caddesi’nde düzenlenen kortej yürüyüsü ile basladi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Il Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer ve AK Parti Il Baskani Davut Gürkan’in da katildigi kortej, mehter marslariyla coskulu bir hal aldi. Dev bir ipek böcegi maketinin de yer aldigi kortej de en büyük ilgiyi ise koza mezadina deve, esek ve atlardan olusan kervanla gelen tüccar çekti.

Koza mezadi

Yaklasik 6 asir önce 2. Bayezid tarafindan yaptirilan ve Osmanli döneminde ipek ticaretinin merkezi olan Koza Han, tarihî koza mezadina ev sahipligi yapti. Yaklasik 6 asirlik hanin kapisindan deve, esek ve atlariyla giren tüccar, o dönemin kiyafetlerini giyen tiyatrocular ve mezadin canlandirmasi, vatandaslari asirlar öncesine götürdü. Yas ve kuru koza fiyatlarinin ilan edilmesinin ardindan mezat baslarken, vatandaslara gelenege uygun olarak koza sekeri ikram edildi. Baskan Aktas da töreni izleyen vatandaslara koza sekeri dagitti.

Sed kusanma merasimi yapildi

Etkinlikler kapsaminda Ertugrul Bey Meydani’nda da ahilik geleneginin önemli bir parçasi olan ve ustaliktan kalfaliga geçiste yapilan ‘Sed kusanma’ töreni yapildi. Töreni vatandaslar da büyük bir ilgiyle izlerken, etkinlik alanindaki kozadan ipek üretimi ve kozadan hediyelik esya yapimi atölyeleri de büyük ilgi gördü.

“Altinin etrafini açiyoruz”

Törende konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, tarih baskenti Bursa’nin her kösesinin tarihi eserlerle dolu oldugunu ancak UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde de yer alan Tarihi Çarsi ve Hanlar Bölgesi’nin ise bu anlamda tam bir altin oldugunu söyledi.

Altinin saklanmamasi, aksine etrafinin açilmasi gerektigini ifade eden Baskan Aktas, “Cumhurbaskanimiz ile Çevre Sehircilik Bakanimizin da bilgisi dahilinde yikimlara basladik ve devam ediyoruz. Bu bölgede sadece kamulastirmalara 200 milyon lira harcanacak. Buraya güzel bir meydan kazandirilacak. Görsel çirkinliklerin hepsi kalkacak. Gerek Osmangazi Belediyemizin gerekse Büyüksehir Belediyesi olarak bizim hanlar bazinda farkli çalismalarimiz olacak. Tek arzumuz bu bölgenin daha çok bilinmesi ve taninmasi. Buraya daha fazla turist gelmesi, esnafimizin daha çok kazanmasi demek. Bölge esnafina destek olma adina gayret gösteriyoruz. Evet son yillarda AVM’ler Grosmarketler var ama unutmayin onlar ayakta kalmak için sürekli yapi degistiriyor. Oysa bizim hanlarimiz ilk günkü ihtisamiyla dimdik ayakta. Hanlar Bölgesi ve Ipek Yilimiz Bursa’miza, esnafimiza hayirli olsun” diye konustu.

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar da Bursa’nin tarihi kimligini gelecek kusaklara tasimak adina önemli çalismalar yaptiklarini hatirlatarak, özellikle Hisar Bölgesi’nde çalismalarda önemli bir mesafe aldiklarini kaydetti.

Hisar Bölgesi’nde arkeopark kazilarinin bu yil içinde bitecegini ifade eden Dündar, Hisar Bölgesi’nde kamulastirmalara da 19 milyon TL harcadiklarini kaydetti.

Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ise Bursa denince akla ilk Uludag, Ulucami, çarsi ve hanlar bölgesinin geldigini hatirlatti.

Koza Han’da Prof. Dr. Cafer Çiftçi’nin hanlar bölgesi ve ipek üzerine söylesiyle devam eden etkinlikler, 1 Eylül’de Ertugrul Bey Meydani’nda gün boyu sergi ve atölye çalismalari, oryantiring, 7 Eylül’de Eski ipek Han’da Dr. Ögr. Ü. Dogan Yavas, 14 Eylül’de Fidan Han’da Prof. Dr. Necmi Gürsakal ve 15 Eylül’de Emir Han’da yapilacak Nevzat Çalikusu söylesileri ve 20 Ekim’de TKM’de yapilacak Hanlar Bölgesi ve Ipek yili konulu panelle devam edecek.

Kaynak: İHA