Karabag'in Sembol Sehri Susa'da 'Vagif Siir Festivali' Düzenlendi

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev: 'Susa Azerbaycan sehridir. Isgale ragmen Susa Azerbaycan ruhunu koruyabildi. Susa'ya gelen herkes bunu görüyor. Isgal döneminde tahrip edilse bile Susa ruhunu, seklini koruyabildi, egilmedi, kirilmadi, bizi bekliyordu, gelmeliydik ve geldik'

Ermenistan'in isgalinden kurtarilan Karabag'in sembol sehri Susa'da, "Vagif Siir Festivali" gerçeklestirildi.

Ismini mezari Susa'da bulunan ünlü sair Molla Penah Vagif'in isminden alan festivalin açilisina Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, esi Mihriban Aliyeva ile Azerbaycan'in edebiyat, kültür ve sanat camiasindan seçkin isimler katildi.

Aliyev, etkinlikte yaptigi konusmada, isgal döneminde Vagif'in türbesinin Azerbaycan'a ait diger tüm tarihi eserler gibi Ermeni vandalizmine maruz kaldigini, bugün ise türbenin restore edildigini belirtti.

Susa'nin 1992'de Ermeni güçlerce isgalinin Azerbaycan halki için feci bir olay oldugunu dile getiren Aliyev, "Çünkü Susa, Azerbaycan kültürünün merkezidir. Susa'nin Azerbaycan tarihinde büyük bir sembolik anlami vardir. Susa, Karabag'in tacidir." ifadelerini kullandi.

Aliyev, Karabag için müzakere süreci yaklasik 30 yil sürdügünü fakat hiçbir sonuç alinamadigini ifade ederek, "Simdiki gidisat, Ikinci Karabag Savasi dönemi ve uluslararasi güçlerin eylemleri, bu sorunun müzakerelerle asla çözülemeyecegini gösteriyor. Çünkü biz Azerbaycanlilara bu durumu kabullendirmek istiyorlardi. Bu durumu, yani dondurulmus sorunu alternatifi olmayan bir seçenek olarak sunuyorlardi. Biz ise tamamen farkli düsünüyorduk ve bunu saklamiyorduk. Sorun barisçil bir sekilde çözülmezse, toprak bütünlügümüzü savas yoluyla saglayacagimizi söylüyordum. Uluslararasi hukukun tüm norm ve ilkeleri bu hakki bize taniyordu. Bize bu hakki BM Sözlesmesi, BM Güvenlik Konseyi kararlari, tarihi adalet vermisti. Biz bunu basardik." seklinde konustu.

Susa'nin Karabag hani Penah Ali Han tarafindan kuruldugunu hatirlatan Aliyev, sunlari kaydetti:

"Susa Azerbaycan sehridir. Isgale ragmen Susa Azerbaycan ruhunu koruyabildi. Susa'ya gelen herkes bunu görüyor. Isgal döneminde tahrip edilse bile Susa ruhunu, seklini koruyabildi, egilmedi, kirilmadi, bizi bekliyordu, gelmeliydik ve geldik. Muzaffer bir halk olarak geldik. Biz müzakerelerle, Ermenistan'in verdigi tavizler sonucu degil, kan dökerek, sehit vererek, savas meydaninda fedakarlik göstererek, toprak bütünlügümüzü temin ettik, milli onurumuzu geri kazandik."

Aliyev, Susa'da gerçeklestirilen imar, insaat ve restorasyon çalismalarindan bahsederek sehri yeniden eski günlerine kavusturacaklarini ve Susalilarin yurtlarina geri dönecegini söyledi.

Kaynak: AA