USD (Alış - Satış) : 8,66 - 8,68 EURO (Alış - Satış) : 10,15 - 10,17

Hangi Yiyecekleri Yemek Haramdır? Haram Olan Yiyecekler Listesi!

Kuran-ı Kerim’de Müslümanların dinen yememesi gereken yiyecekler hakkında pek çok bilgi verilmiştir. Dinen haram sayılan bu yiyeceklerin tüketilmemesinin bazı hikmetleri vardır. Peki, hangi yiyecekler haramdır? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve İslam alimlerinin açıklamalarına göre haram olan yiyecekler listesi..

Ekleme Tarihi: 30 Ağustos 2021 Pazartesi 11:27
Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2021 Pazartesi 11:31
Hangi Yiyecekleri Yemek Haramdır? Haram Olan Yiyecekler Listesi!

Dinimiz belirttiği bazı hayvanların etlerinin yenmesi helal değildir. Bu yiyeceklerin haram olmasının pek çok sebebi vardır. Gıdaların insanlar üzerinde iyi ve kötü tesiri olması sebebiyle haram sayılan bu yiyeceklerin hangi yiyecekler olduğunun bilinmesi ve tüketilmemesi son derece önemlidir. Bu nedenle İslamiyet’in helal saydığı yiyecekleri yemeli, yasak kıldığı şeylerden kaçınmalıdır. Peki, hangi yiyecekleri yemek haramdır? İşte Haram olan yiyecekler listesi



Hangi Yiyecekleri Yemek Haramdır?


Dinimiz haram ettiği için bazı hayvanların etlerini yemek doğru değildir. Bu yiyeceklerin haram sayılmasında bazı hikmetler vardır. Müslümanların pek çoğu bu yiyeceklerin haram sayılmasının hikmetini bilmese de bu yiyecekleri tüketmemelidir. Gıdaların insanlar üzerinde iyi ve kötü tesiri vardır. Kendi sağlığını düşünen insanlar haram olan yiyecekleri öğrenmeli ve bu yiyeceklerden uzak durmalıdır. Peki, hangi yiyecekler haramdır?


Tüketilmesi haram olan yiyecekler:

Bizzat kendisi haram olan yiyecekleri yemek. [Leş, hınzır eti ve şarap bu yiyecekler arasında yer alır.)

Kendisi haram olmayıp, gasp, hırsızlık, rüşvet yolu ile alınan yiyecekler.

Doyduktan sonra yemek.

Alerji yapan gıdaları tüketmek. [Örneğin, et, süt, yumurta, pastırma, turşu, çilek zarar verirse, bunlar, yalnız zarar verene haram, zarar vermeyene mubahtır.]

Zararlı şeyler yemek. [Mesela çamur, toprak, cam gibi.]

Zehirli olan yiyecekler yemek. [Zehirli ot, kokmuş et gibi.]

Uyuşturucu maddeler tüketmek. [Doktor tavsiyesiyle ilaç olarak kullanmak caizdir.]

Pis yiyecekler yemek. [Kurbağa, kanı olmayan böcekler.]

Kur'an-ı Kerim’de buyuruluyor ki:
(Leş, akıcı kan, pis hınzır ve Allah’tan başkasının adı ile kesilmiş olan hayvanları yemek haramdır.) [Enam 145]

Âyet-i kerimede yer alan bu haram yiyeceklerin yanı sıra yukarıda açıklanan hususların da haram olduğu Peygamber efendimiz tarafından belirtilmiştir.

Hangi Hayvanların Etinin Yenmesi Haramdır?


Etinin yenmesi haram olan hayvanlar
Kuran-ı Kerim’de açıklanmıştır. İşte etinin yenmesi haram olan hayvanlar;

* Domuz eti

* Allah'tan başkası adına kesilen hayvan etleri

* Dini usulde kesilmemiş hayvanların eti

* Ölü hayvanın eti

* Kuş eti

* Eşek eti

* Katır eti

* Ağzının dört yanında uzun ve sivri dişleri olan yırtıcı hayvanların eti

Yenilmemelidir. Bu yiyeceklerin tüketilmesi haramdır. Peki, mezheplere göre haram ve helal etler nelerdir?

Mezheplere Göre Haram ve Helal Etler Nelerdir?


Diyanet'e göre hac ve umredeyken kara hayvanlarını avlamak haramdır. İhramlı olmayanlar tarafından avlanmış hayvanın etinin tüketilmesi ise hac ya da umrede olmak fark etmeksizin ihramlılar için helaldir. Diyanet İşleri Başkanlığı, etinin yenmesinin helal olduğu hayvanların etlerinin yenilebilmesi için Müslüman veya kitap ehli biri tarafından kesilmesi gerektiğini belirtmiştir. Hz. Muhammed'in 'Denizin suyu temiz, içinde öleni helaldir' sözüne atıfta bulunulan açıklamada, deniz avının helal olduğu işaret edilmiştir. Balık dışında bulunan midye, kurbağa, yengeç gibi su hayvanlarının etlerinin kendiliğinden ölmüş olsalar bile helal olduğu belirtilmiştir. Ancak mezhepler arasında bu konudaki görüş ayrılıkları vardır.

Hanefilere göre balık dışında kendiliğinden ölen deniz hayvanları haram sayılırken, hem karada hem suda yaşayabilen kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal, Hanefi ve Şafilere göre haramdır. Hanbelilere göre timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğer hayvanlar ise helaldir.



Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre ‘hangi hayvanların eti haramdır?’ sorusu cevaplandırılmıştır.



YAZARLARTAMAMI
HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı