ABD, Afganistan'dan Çekilme Sürecini Tamamladi (1)

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutani Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilme sürecinin tamamlandigini açikladi.

Orgeneral Mckenzie, ABD'nin Afganistan'daki 20 yillik isgalinin tamamlandigini duyurmak üzere, ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ile kameralarin karsisina geçti

McKenzie, "Amerikan vatandaslarini ve savunmasiz Afganlari tahliye etmeye yönelik askeri misyonun sonunda, Afganistan'dan çekilmemizin tamamlandigini duyurmak için buradayim. Son C-17 uçagi 30 Agustos'ta ABD Dogu Yakasi saatiyle 15.29'da Kabil Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'ndan havalandi ve ülkede kalan son insanli uçaklar su anda Afganistan'in üzerindeki hava sahasindan çekiliyor." ifadesini kullandi.

- ABD'nin isgali bitirme süreci

29 Subat 2020'de ABD yönetimi Katar'in baskenti Doha'da Taliban ile yaptigi anlasma kapsaminda 1 Mayis 2021 itibariyla tüm askerlerini Afganistan'dan çekmeyi taahhüt etmisti.

Ancak 20 Ocak 2021'de ABD Baskani olarak göreve baslayan Joe Biden, çekilmenin 1 Mayis tarihine yetismeyecegini duyurmus daha sonra ise 11 Eylül'ün yil dönümüne kadar çekilmenin tamamlanacagini açiklamisti.

Baskent Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne almisti.

(Sürecek)

Kaynak: AA