Fransa Cumhurbaskani Macron, IKBY Baskani Barzani Ile Görüstü

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Bagdat ve Musul’daki temaslarinin ardindan Erbil’e gelerek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Baskani Neçirvan Barzani ile görüstü.

Fransa Cumhurbaskani Macron, IKBY Baskani Barzani Ile Görüstü
Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, dün Bagdat Isbirligi ve Ortaklik Konferansi’na katilmak üzere Irak’a gelmisti. Bugün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) gelen Macron, sabah saatlerinde Musul’a gerçeklestirdigi ziyaretin ardindan Erbil’e geldi. IKBY’nin Erbil kentinde IKBY Baskani Neçirvan Barzani ile yaptigi toplanti sonrasi gazetecilere açiklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaskani Macron, 1991 yilinda Irak’in kuzeyinde Güvenli Bölge’nin olusturulmasinda ülkesinin önemli rol oynadigini hatirlatarak, dönemin Fransa Cumhurbaskani François Mitterrand’in esi Danielle Mitterrand’in, sivil toplum örgütleriyle birlikte söz konusu bölgenin olusturulmasinda oynadigi önemli rolü vurguladi.

Ülkesi ile IKBY arasindaki iliskilerin, terör örgütü DEAS ile mücadelede Fransiz askerlerinin Irak ve IKBY güçleriyle yan yana savasmalari ardindan daha fazla gelistigini kaydeden Macron, “Terör örgütü DEAS’in Irak ve Suriye’de tekrar ortaya çikmamasi için Barzani’yle terörle mücadelenin sürdürülmesi konusunda konustuk” dedi.

Terör örgütü DEAS’in isgali sonucu evlerini terk edip yillardir çadir kamplarda yasayan Yezidi ve Hiristiyan göçmenlerin evlerine dönmeleri için ülkesinin tüm imkanlarini seferber edecegini belirten Macron, “IKBY hükümeti, Yezidi ve diger göçmenleri karsilamak için birçok fedakarliklarda bulundu” diye konustu.

Kaynak: İHA