OMÜ'de Kampüse Keklik Ve Sülün Salindi

Samsun Ondoukuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Kampüsüne salinan toplam 500 adet sülün ve keklik ekosistemdeki yerini aldi.

OMÜ'de Kampüse Keklik Ve Sülün Salindi
Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü 11. Bölge Müdürlügü ile Ondokuz Mayis Üniversitesi arasinda 27 Agustos 2021 tarihinde is birligi protokolü imzalandi. Imzalanan protokol ile birlikte 3 yil boyunca kampüsün uygun alanlarina sülün ve keklik yerlestirilecek. Proje kapsaminda ilk keklik ve sülünler bugün yapilan törenle birlikte dogaya salindi. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü 11. Bölge Müdürü Halim Özdemir ile törene katilanlar 250 adet sülün ve 250 adet kekligi dogaya birakti.

“Keklik ve sülün salimi 3 yil devam edecek”

Proje kapsaminda OMÜ’de 3 yil boyunca keklik ve sülün salimi gerçeklestirileceginin altini çizen Rektör Yavuz Ünal, “Insanlar farkinda olmadan ekosisteme zarar verebiliyor. Müsilaj da bunlardan bir tanesi. Sülün ve keklik aslinda doganin bir parçasi. Bizim neslimiz ya da bizden sonra gelenler bunlari kafes hayvani olarak ögrenecekler. Oysaki dogadaki besin zincirinin en önemli parçalarindan bir tanesiler. Keklik ya da sülünü dogadan yok ettiginizde bu sefer keneyle mücadelede çok ciddi bir performans ve para harcamaniz gerekiyor. Kenenin nice canlara mal oldugunu da geçmiste gördük. Birakacagimiz sülün ve keklik kafeste üretildiler. Dogaya ne kadar tutunur, bakacagiz. Salimlarimiz 3 yil devam edecek. Sadece bir kismi bile dogaya tutunsa ekosistemde kirilan zincirin tamir edilmeye baslandigini görecegiz. Kampüsümüz sulak alanlari, kiraçlari ve konumu itibariyle bu hayvanlarin beslenmesine oldukça uygun. Sülünün ana vatani Samsun ama biz sülünü hiç Samsun’da görmedik. Sadece bir anit heykel dikildikten sonra eskiden burada oldugunu ögrendik. Bizden sonraki nesil böyle bilmesin diye bu projeye imza attik” dedi.



“1 keklik dogadaki 3 milyon kene larvasini yok ediyor”

Keklik ve sülünlerin kene popülasyonunun azaltilmasinda çok önemli oldugunun altini çizen Ünal, “Yesil Kampüs ve yasanabilir bir kampüs iddiamiz vardi. Bu proje de bu iddiamiza uyuyor. Bir fakindalik çalismasina imza attik. Sonuç olarak biz burada kampüs içerisinde egitim alan arkadaslarimizin nereye giderlerse gitsinler bulunduklari cografyada bu duyarliligi sürdürecegini düsünüyoruz. Üniversitemizden giden ögrencilerin de buradan giderken kampüsün de bir egitim laboratuvari oldugunu bilerek buradan gidecekler. Önümüzdeki yil sayim yaptigimizda ne kadar hayvanin burada tutunabilecegini görecegiz. Elde ettigimiz veriler ile tutunabilmeleri için daha hassas davranacagiz. Kampüs içerisine ayrica yaban ördegi ve ekosistemin içerisinde önemli bir misyona sahip olan varliklari da yerlestirmemiz gerekiyor. OMÜ ailesi olarak herkesin bu hayvanlari korumak için bir çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu hayvanlarin av hayvani olarak görülmemesi gerekiyor. Keklik ve sülün bizim sagligimiz, güvencemiz açisindan çok önemli. Çünkü bir kekligin dogadaki karsiliginda 3 milyon larvaya ulasan kene temizligi yaptigini biliyoruz. Bu etkinligi sosyal bir etkinlik olarak görmüyoruz. Ekosistemi yeniden tamir etmesi açisindan bu varliklara ihtiyacimiz var. Keklik ve sülün gibi yararli türlerin artik av hayvani olarak görülmemesi gerekiyor. Bu algiyi kirmamiz gerekiyor” diye konustu.



“18 yilda 61 bine yakin sülün, 9 bine yakin da kekligi Samsun’da dogaya biraktik”

Sülün ve keklik salimlarinin devam edecegine dikkat çeken Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü 11. Bölge Müdürü Halim Özdemir ise “Sülün ve keklik gibi yararli hayvanlari popülasyonu az olan yasam alanlarina yerlestirme çalismalarimiz devam ediyor. 2021 yilinda da 3 bin 230 adet sülün 3 bin 700 adet kinali keklik ve 75 bin adet dogal alabaligi tabiata yerlestirmeye devam ediyoruz. Samsun’da 2002-2020 yillari arasinda 60 bin 669 adet sülün, 8 bin 400 adet kinali keklik, 750 adet beç tavugu ve 27 adet kizil geyik dogal yasam alanlarina yerlestirilmistir. Bin 510 adet sülün ve 250 adet kinali kekligin tabiata yerlestirme islemi de devam edecek. 27 Agustos 2021 tarihinde OMÜ ile Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü 11. Bölge Müdürlügü arasinda yapilan isbirligi protokolü ile 2021 yerlestirme programi dogrultusunda üniversitenin orman, çayir, akarsu ekosistemi barindiran alanina 250 adet kinali keklik ve 250 adet sülün salinacak. Takip eden yillarda da yerlestirme programi devam edecek. Yerlestirilen hayvanlarin takibi; bizim, üniversitenin ve ortinoloji bölümü tarafindan yapilacaktir” seklinde konustu.

Program, sülün ve kekliklerin dogaya birakilmasinin ardindan son buldu. Programa Atakum Belediye Baskan Yardimcisi Seref Aydin da katildi.

Kaynak: İHA