Meksika, Kozmetik Ürünlerin Hayvanlar Üzerinde Test Edilmesini Yasakliyor

Meksika’da hayvanlar üzerinde yapilan kozmetik testlerin yasaklanmasini içeren Genel Saglik Yasa Tasarisi, Senatonun Ikinci Yasama Çalismalari Komisyonu ve Birlesik Saglik Komisyonlari tarafindan oy birligi ile onaylandi.

Meksika, kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini yasakliyor. Hayvanlar üzerinde yapilan kozmetik testlerin yasaklanmasini içeren Genel Saglik Yasa Tasarisi, Senatonun Ikinci Yasama Çalismalari Komisyonu ve Birlesik Saglik Komisyonlari tarafindan oy birligi ile onaylandi. Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador’un da partisi olan Morena’nin (Ulusal Yenilenme Hareketi) senatodaki koordinatörü Ricardo Monreal yaptigi açiklamada, yasa tasarisinin 1 Eylül’den sonraki senato oturumlarinda gündeme alinarak onaylanmasi beklendigini ifade etti.



Ürünlere hayvanlar üzerinde test edilmedigini gösteren etiketler konulacak

Senato komisyonlarinda kabul edilen Genel Saglik Yasa Tasarisinda, kozmetik arastirma amaciyla hiçbir kozmetik içerigin, satisa hazir kozmetik ürünün ve bunlarin içerdigi bilesenler ya da bu bilesenlerin karisimlarinin hayvanlar üzerinde test edilemeyecegi açikça ifade ediliyor. Ayrica yasa tasarisi ile içeriginde hayvanlar üzerinde test edilmis herhangi bir bilesen ya da bunlarin kombinasyonlari bulunan her türlü kozmetik ürünün ülkede üretilmesi, pazarlanmasi veya ithal edilmesi yasaklanacak.

Yasa tasarisi ile tüketicilerin bilgi edinme hakki sebebiyle satisa sunulan kozmetik ürünlerde, üretiminde hayvan testi yapilmadigini ifade eden etiketlerin bulunmasi da zorunlu hale getiriliyor.

Hayvanlar üzerinde kozmetik ürünleri test edenlere 2 ila 7 yil hapis cezasi

Yasa tasarisi kapsaminda hayvanlar üzerinde kozmetik testler yapan ve bu testlerin gelistirilmesine katilan kisiler ile bu kisileri ise alan, yöneten ve buna izin verenler 2 yildan 7 yila kadar hapis ve o günkü ceza biriminin 200 ila 2 bin kati para cezasi ile cezalandirilacak.

Yasa tasarisi ile ayrica, üreticilere hayvanlar üzerinde yaptiklari kozmetik ürünlerin güvenlik ve etkinligini ölçen testlere alternatif yöntemler gelistirmeleri açisindan yasa yürürlüge girdiginden itibaren iki yillik bir süre taninacak.
Kaynak: İHA