Japonya'dan 1.63 Milyon Doz Moderna Asisinin Kullanimini Durdurma Karari

Japonya Saglik Bakanligi, ABD’li ilaç firmasi Moderna tarafindan gelistirilen Covid-19 asilarinin bazi dozlarinda "yabanci maddeler" tespit edildigi gerekçesiyle 1.63 milyon dozun kullanimini durdurma karari aldi.

Japonya'dan 1.63 Milyon Doz Moderna Asisinin Kullanimini Durdurma Karari
Korona virüs vakalarinda son haftalarda gözlenen rekor seviyedeki artisla gündeme gelen Japonya’da hükümet, ABD’li ilaç üreticisi Moderna tarafindan gelistirilen Covid-19 asilarinin bazilarinin kullanimini durdurma karari aldi. 16 Agustos’tan bu yana ülkedeki 8 asi merkezinde 39 kullanilmamis asi tüpünde "yabanci madde" tespit edildigi açiklanirken, Japonya Saglik Bakanligi olasi risk nedeniyle ayni partide üretilen 1.63 milyon dozun kullaniminin durdurulmasina karar verdi. Buna ragmen simdiye kadar asilara bagli olagan disi saglik sorununun bildirilmedigi aktarildi. Moderna asilarinin ülkedeki dagitimini üstlenen Japon ilaç firmasi Takeda da asi içinde bulunan maddelerin içeriginin henüz tespit edilmedigini duyurdu. Söz konusu asi dozlarinin ayni zaman diliminde Ispanya’da üretildigi kaydedilirken, süreçle ilgili detayli inceleme yapilacagi ögrenildi. Saglik Bakanligi, daha önce Moderna asisi olan kisilerin kontrol edebilmesi için potansiyel risk tasiyan asilarin parti numaralarini da açikladi.



Mayis’ta onaylanmisti

Japonya hükümeti, Moderna üretimi Covid-19 asisinin 18 yas ve üstü kisilerde acil durumlarda kullanimina geçtigimiz Mayis ayinda onay vermisti. Moderna asilari ilk olarak Tokyo ve Osaka’da Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) tarafindan kurulan kitlesel asilama merkezlerinde ve yerel yönetimler, sirketler ile üniversiteler tarafindan yürütülen asilama programlarinda kullanilmisti. Temmuz ayinda ise Moderna asisinin 12-17 yas arasinda kullanimina izin verilmisti.

Japonya’da Covid-19 vakalarinin toplam sayisi dün itibariyle 1 milyon 368 bin 822’ye ulasirken, salginin baslangicindan bu yana 15 bin 770 kisi hayatini kaybetti.
Kaynak: İHA