Tokat'ta 40 Yil Önce Bir Gurbetçinin Diktigi Visne Agaciyla Baslayan Üretim Köyün Geçim Kaynagi Oldu

Köyde bugün 70 bin civarindaki visne agacindan yillik 1000 tonun üzerinde rekolte elde ediliyor Köy sakinlerinden Nuri Aybastioglu: 'Selahattin dayi vardi, Almanya'da çalisan bir kisiydi. Köye gelince visne kuyulari açti. Hatta millet, 'Niye araziyi visne yapiyorsun' diye sordu. O yapti, ona bakti herkes yapti. Komple köyü visne aldi'

EKBER TÜRKOGLU - Tokat'ta 40 yil önce bir gurbetçinin köyüne diktigi visne agaçlari, bugün vatandaslarin geçim kaynagina dönüstü.

Almanya'da çalistiktan sonra memleketi Tokat'in merkeze bagli Kizilöz köyüne dönen Selahattin Ekiz, arazisine visne agaçlari dikti.

Zamanla diger köy sakinlerinin de visne agaçlari dikmesi sayesinde köyde visne yetistiriciligi gelismeye basladi. Aradan geçen yillarda 80 hanede 500 kisinin yasadigi köyde visne üreticiligi gelir kaynagi oldu.

Köyde bugün 70 bin civarindaki visne agacindan yillik 1000 tonun üzerinde rekolte elde ediliyor.

Köyde temmuz ayinin son haftasi baslayan visne hasadi ise agustos ayinin sonlarina kadar sürüyor.

Köy sakinlerinden Nuri Aybastioglu, AA muhabirine, köylerinde birçok kisinin visne ürettigini söyledi.

Köylerinde visne üretiminin 40 yil önce basladigini dile getiren Aybastaoglu, "Rahmetli oldu, Selahattin dayi vardi, Almanya'da çalisan bir kisiydi. Köye gelince visne kuyulari açti. Hatta millet, 'Niye araziyi visne yapiyorsun' diye sordu. O yapti, ona bakti herkes yapti. Komple köyü visne aldi." dedi.

Köylerinde üretilen visneye talep oldugunu vurgulayan Aybastioglu, Türkiye'nin farkli yerlerinden gelenlerin bölgeden visne aldiklarini aktardi.

Çiftçi Adem Aybakta da yaklasik 25 yildir visne ürettigini belirterek, "Visne hasadimiz sürüyor. Genellikle aile fertleri topluyor. Bitiren komsularimiz da yardimlasma imkaniyla bu isi yapiyoruz." diye konustu.

Kaynak: AA