Nigde'de 'Nörogelisim Için Ilkel Refleks Entegrasyonu Projesi' Hayata Geçiriliyor

Türkiye Sakatlar Dernegi Nigde Subesi, down sendromlu bireylerin topluma daha iyi adapte olmalarini saglamak amaciyla "Nörogelisim Için Ilkel Refleks Entegrasyonu Projesi"ni hayata geçirdi.

Vali Yardimcisi Cemil Kilinç, sube binasindaki programda, projenin Gençlik ve Spor Bakanligi'ndan Gençlik Projeleri kapsaminda destek almaya hak kazandigini söyledi.

Sube baskani Songül Çaliskan ise proje kapsaminda down sendromlu gençlerin ailelerine ve ögretmenlerine uzmanlar tarafindan ilkel refleks entegrasyonu egitimleri verilecegini söyledi.

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ögretim Üyesi ve proje koordinatörü Doç. Dr. Oguz Çetin de Türkiye’de ilk kez gerçeklestirilen bir projeyi uygulamaya koyduklarini söyledi.

Çetin, “Özellikle egitim bilimleri alaninda biz davranis üzerine odaklanmisken, simdi bu proje ile ögrenmenin fizyolojisine odaklaniyoruz. Yani beynimiz ve sinir sistemimizdeki degisimi ve gelisimi saptamaya çalisacagiz. Yurt disinda üzerinde çok sik çalisilan bir konu. Ilkel reflekslerimizin gelisimi açisindan maalesef dezavantajli gruplarda, ilkel reflekslerimizin sikintilari oldugunu görüyoruz. Hazirladigimiz bu proje ile bu sikintilari çözmüs olacagiz.” diye konustu.

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ögretim Üyesi ve proje egitmeni Dr. Mehmet Engin Uysal ise proje sonunda dezavantajli gruplarin kendilerini rahat bir sekilde ifade edebileceklerini, daha iyi düsüneceklerini, daha iyi karar vereceklerini ve en önemlisi de dürtülerini kontrol edebileceklerini söyledi.

Nörogelisim Için Ilkel Refleks Entegrasyonu Projesi 12 ay devam edecek.

Kaynak: AA