Findik Üreticileri Ürünlerini Kara Yolu Kenarindaki Kaldirimlarda Kurutmaya Çalisiyor

Giresun'da, kurutma islemi için beton ve düz zemini tercih eden üreticiler, harmanlarin yani sira Karadeniz Sahil Yolu kenarindaki kaldirimlari kullaniyor Üreticilerden Ugur Hakyemez: 'Bir süredir havalar hep kapaliydi, bulutlu ve yagmurluydu, daha yeni yeni hava günesli, insallah günesle birlikte kuruyacak' Avni Turan: 'Yerler islak oldugu için tam anlamiyla findikta kuruma gerçeklesmedi. Insallah hava günesli olursa iki günde kurutacagiz'

GÜLTEKIN YETGIN - Giresun'da, bahçelerindeki findigi hasat eden üreticiler, kara yolu kenarindaki kaldirimlara serdikleri ürünlerini kurutmak için ugras veriyor.

Üreticiler findigin zurufundan (yesil kabugu) ayrildigi patoz isleminin ardindan ürünü, satis öncesi güneste kurutmaya birakiyor. Bu islem için beton ve düz zemin tercih eden üreticiler, harmanlarin yani sira Karadeniz Sahil Yolu kenarindaki kaldirimlari da kullaniyor.

Kaldirimlarin bir bölümüne döktükleri findiklari gün boyunca karistirarak kurutan üreticiler, yaklasik bir hafta boyunca ürünlerinin basinda bekliyor.

Findik üreticisi Ugur Hakyemez, AA muhabirine, yaklasik 10 gündür findik topladiklarini belirterek, hasat sürerken topladiklari findigin bir kismini sahile kurutmaya getirdiklerini söyledi.

Hava sartlarinin, bir süredir findik kurutmak için müsait olmadigini dile getiren Hakyemez, "Havalar hep kapaliydi, bulutlu ve yagmurluydu, daha yeni yeni hava günesli, insallah günesle birlikte kuruyacak. Daha sonra da hemen satmayi düsünüyoruz." dedi.

Findigin yaninda 24 saat beklediklerini aktaran Hakyemez, hem güvenlik hem de devamli karistirarak daha iyi kurumasini saglamak için ürünün basinda durduklarini kaydetti.

Üretici Celal Tozluoglu ise havalarin yagisli olmasi nedeniyle findigi kurutamadiklarini ifade ederek, "Hava yeni açti, insallah kuruyacak. Findigi bu sezon serin havada topladik ama kurutup da zurufundan ayirmak biraz geç oldu. Bu sene kurutmasi zor oldu, daha bugün ilk defa günes açti, basinda bekliyoruz." diye konustu.

Avni Turan da bu sene hasadin geçen yila göre daha verimli oldugunu belirterek, "Hasadi bitirdik, iki gündür de sahil kenarindayiz. Yerler islak oldugu için tam anlamiyla findikta kuruma gerçeklesmedi. Insallah hava günesli olursa iki günde kurutacagiz. Bugün de günes açti, yarisi kurur diye düsünüyoruz." dedi.

Sahilde findik kurutmanin daha kolay oldugunu anlatan Turan, köylerde çimenin üzerine göre daha iyi kuruma gerçeklestigini söyledi.

Akrabalarina findik hasadina yardim için Malatya'dan gelen Murat Sahin ise findik kurutmak için sahilde yakinlarina yardimci oldugunu ifade ederek, "Bana söylenen, kirsal kesimlerin nemli olmasi dolayisiyla findigin sahilde kurutuldugu. Belediye de kaldirimlarda findik kurutmaya müsaade ediyor, üreticiler buralara findigi seriyor ve daha iyi kurutuyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA