Filistin'den Israil Basbakani Bennett'in Açiklamalarina Tepki Açiklamasi

'Bu açiklamalarla, Filistin ile Israil taraflari arasinda gerçek müzakereleri baslatmak için olumlu bir atmosfer yaratmayi amaçlayan Arap, Amerikan ve uluslararasi çabalar kasitli bir sekilde sabote edilmektedir'.

Filistin Disisleri Bakanligi, ABD Baskani Joe Biden ile yapacagi görüsmeden önce hükümeti süresince bir Filistin devletinin kurulmasina izin vermeyecegi yönünde açiklamalarda bulunan Israil Basbakani Naftali Bennett’e tepki gösterdi.

Filistin Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Bennett'in bu açiklamalarinin "Filistin halkina yönelik saldirganlikta israrci" oldugu anlamina geldigi belirtildi.

Açiklamada, "Bennet’in açiklamalari baris düsmanligidir. Ayrica Filistin-Israil iliskileri ve Yahudi yerlesim birimleriyle ilgili herhangi bir Amerikan baskisini, elestirisini veya tavsiyesini yumusatma girisimidir.” ifadeleri kullanildi.

Bennett’in açiklamalarinin ayrica Filistin-Israil sorununun çözümüne dair ilan edilen ABD tavriyla alay etme anlami tasidigi vurgulanan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Bu açiklamalarla, Filistin ile Israil taraflari arasinda gerçek müzakereleri baslatmak için olumlu bir atmosfer yaratmayi amaçlayan Arap, Amerikan ve uluslararasi çabalar kasitli bir sekilde sabote edilmektedir.

Ayrica, Bennett’in bölgedeki ABD ve uluslararasi dis politika önceliklerini etkilemek için kartlari karistirmaya çalistigi ve diger bölgesel faktörlere dikkati artirarak Filistin davasini önemsizlestirmeye çalistigi açiktir."

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün aksam ABD’ye giden Israil Basbakani Bennett, ABD’nin New York Times gazetesine verdigi röportajda, hükümette oldugu sürece Filistinlilerle bir baris anlasmasi imzalamasinin mümkün olmadigini ve Filistin devletinin kurulmasina izin vermeyecegini söylemisti.

Bennett, ayrica Kudüs’ün "Israil’in baskenti" oldugunu ve baska bir halkin olmadigini savunarak, isgal altindaki Bati Seria’da bulunan Yahudi yerlesim birimlerinin "dogal büyüme" sürecine destek vermeye devam edecegini kaydetmisti.
Kaynak: AA