CHP Sözcüsü Öztrak, MYK Toplantisina Iliskin Açiklama Yapti Açiklamasi

'Cumhuriyetimizin ikinci yüzyili, CHP iktidarinda hepimizin için hakkin, hukukun, adaletin ve hepimiz için refahin yüzyili olacak. Yeni kurallar, yeni kurumlar ve yeni kadrolarla ülkemizi hep birlikte ayaga kaldiracagiz' 'Bu sartlar altinda Mehmetçigi Afganistan'da birakmak, hem hukuksuzdur hem de askerlerimizi atese atmaktir. Askerlerimiz, baslarina kötü bir sey gelmeden derhal ülkemize ve asli görevleri olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin sinirlarini korumaya geri dönmelidir' 'Ingiliz Bakan ülkelerine getirecekleri Afgan siginmacilar için, 'Üçüncü ülkelerde siginmaci merkezleri kurmayi düsündüklerini' yazdi. Bugün de bu sözlerinin arkasinda. Ayni yaziyla birlikte, iki Ingiliz muhabir, Savunma Bakanligindaki kaynaklarina dayanarak, 'kastedilen yerlerin Türkiye ve Pakistan oldugunu' yazdi. Gazeteler de bu haberlerin arkasinda duruyor' '(Memurlarin toplu sözlesme görüsmesi) Grevsiz toplu sözlesme, sarimsaksiz manti gibidir. Bir seye benzemez. Çikacak sonuç da ancak bu olur'

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyili, CHP iktidarinda hepimizin için hakkin, hukukun, adaletin ve hepimiz için refahin yüzyili olacak. Yeni kurallar, yeni kurumlar ve yeni kadrolarla ülkemizi hep birlikte ayaga kaldiracagiz." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu baskanliginda toplandi.

Toplanti devam ederken açiklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, bugünkü toplantilarinda ilk gündem maddesinin Afganistan’daki gelismeler oldugunu söyledi.

"Erdogan'in Biden'la Brüksel'de yaptigi görüsmede, 'mali ve lojistik destek karsiliginda' Mehmetçigimizi, Kabil'deki havalimanina nöbetçi yazdirma pazarliginin ortaya çikmasindan sonra önemli gelismeler oluyor." diyen Öztrak, "3 ayda düser" denen Kabil'in 3 günde düstügünü ifade etti.

Havaalani projesinin de hayal oldugunu savunan Öztrak, "Afganistan'da yönetim Taliban'a geçti ama Erdogan, para için Mehmetçigi feda etmekten çekinmiyor. Hala Kabil Havalimani'nda Mehmetçigin durmasi için israr ediyor. Allah askina bu nasil bir havalimani sevdasidir? Daha önce Taliban'a karsi korumak istediginiz tesisi, simdi de Taliban için mi koruyacaksiniz?" diye konustu.

Taliban Sözcüsü'nün dün yaptigi açiklamada, "Havalimaninda Türk askerine ihtiyaç yok, orayi kendimiz koruyacagiz." dedigini aktaran Öztrak, iktidarin mesajlari almamakta israr ettigini savundu.

Öztrak, söyle devam etti:

"Savunma Bakani, askerlerimizin Afganistan'da kalmasi için Bakanligin ve kurumlarin, yeni bir tezkere üzerinde çalistiklarini söylüyor. Ertesi gün Parti Sözcüleri çikiyor, 'Yanlis anlasildi, eger Türk askerinin kalmasina karar verilirse tezkere lazim' diye, Bakan’in açiklamasini tevil ediyor. Bu sartlar altinda Mehmetçigi Afganistan'da birakmak, hem hukuksuzdur hem de askerlerimizi atese atmaktir. Askerlerimiz, baslarina kötü bir sey gelmeden derhal ülkemize ve asli görevleri olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin sinirlarini korumaya geri dönmelidir. Diger taraftan Erdogan’in Afganistan'da askerimizi sürekli pazarlik masasina sürmesi, olayin sarayin küçük ortaginin iddiasinin aksine, bir beka meselesi olmadigini, finans meselesi oldugunu açik seçik ortaya koyuyor."

Siginmaci meselesine de deginen Öztrak, Taliban'in hizli ilerleyisiyle genç Afgan erkeklerinin, Iran'i asarak, 2 bin 500 kilometre öteden Türkiye'ye gelisinin hizlandigini söyledi.

Ilk basta farkli seyler söylense de Kiliçdaroglu'nun açiklamalarindan sonra iktidarin "Türkiye yolgeçen hani degil, Türkiye, Avrupa'nin mülteci ambari degil, daha fazla göç yükü kaldiramayiz." demeye basladigini aktaran Öztrak, "Bakin Rusya Devlet Baskani geçtigimiz günlerde yaptigi açiklamada, 'Siginmaci kiliginda, ülkemizde yeniden birtakim militanlarin belirmesini istemiyoruz' dedi. Putin’i seversiniz sevmezsiniz ama devlet insanligi ve devlet ciddiyeti böyle oluyor. Bizde ise memlekete girenler terörist midir, arsiz midir, ugursuz mudur belli degil. Sinirlarimiz masallah Nasreddin Hoca'nin türbesi gibi. Üç yani açik ama kapisi kilitli." diye konustu.

Almanya ve Avusturya Basbakani ile Belçika'nin Göç Bakani'nin, Afgan göçmenler için Türkiye'yi adres gösteren açiklamalarda bulundugunu dile getiren Faik Öztrak, söyle devam etti:

"ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü, Afganistan'dan kaçacak olanlara, Türkiye'yi adres gösterdi mi? Gösterdi. Bunlara ilk tepki Sayin Genel Baskanimizdan geldi. En sonuncusunda, sarayin Disisleri Bakanligi 36 saat sonra devreye girebildi. Peki, tüm bu ülkeler bu cüreti kimden, nereden aliyor? 6 milyar avro karsiliginda Türkiye'yi Avrupa'nin siginmaci gettosu yapmayi içine sindirebilen Erdogan'dan aliyor. Bize kimse 'Erdogan'a neden güvenmiyorsunuz' diye sormasin. Ayinesi istir kisinin lafa bakilmaz. Suriye yandi, bitti, kül oldu. Olan da Suriye'den sonra, en çok bize oldu. Milletimizin cebinden 40 milyar dolardan fazla para çikti. Yüzlerce askerimiz sinirlarimizi korumak için sehit düstü.

En son, Erdogan Ingiltere Basbakani ile telefonda görüstügü gün, Ingiliz Savunma Bakani'nin, kendi ülkesinde bir gazeteye yazdigi yazi üzerinden saray bir karalama ve yalan kampanyasi yürütmeye çalisiyor. Ingiliz Bakan ülkelerine getirecekleri Afgan siginmacilar için, 'Üçüncü ülkelerde siginmaci merkezleri kurmayi düsündüklerini' yazdi. bugün de bu sözlerinin arkasinda. Ayni yaziyla birlikte, iki Ingiliz muhabir, Savunma Bakanligindaki kaynaklarina dayanarak, 'Kastedilen yerlerin Türkiye ve Pakistan oldugunu' yazdi. Gazeteler de bu haberlerin arkasinda duruyor. "Genel Baskanimiz da bu haberler üzerine 'Buna müsaade etmem' deyince, sarayi aldi bir telas. Bu telas suçlularin telasi. Öyle görünüyor ki Genel Baskanimiz yeni bir 'finansman' oyununun önünü kesmis."

- Memurlarin toplu sözlesme görüsmeleri

Öztrak, Bogaziçi Üniversitesine rektör atanmasi ve Cumhurbaskani karariyla Devlet Denetleme Kurulundaki düzenlemeye tepki gösterirken, hükümetin hizla otoriterlesmeye devam ettigini ileri sürdü.

Faik Öztrak, "Genel Baskanlarinin kibrini gören AK Parti milletvekilleri de ondan asagi kalmamak için yarisiyor. İçel milletvekili yolda kendisini durduran polise hakaretler ediyor. Valilik polis memurlari hakkinda yasal islem baslatiyor. Atama Içisleri Bakani da sus pus. Devletin polisine sahip çikmiyor. Devletin memuru, emeklisi zaten Erdogan sahsim hükümetinin üvey evladi." diye konustu.

Iki gün önce, memurlarin toplu sözlesme görüsmelerinin tamamlandigini ve memurlarla memur emeklilerinin, gelecek iki yilda alacagi maas zamminin belirlendigini hatirlatan Öztrak, "2022'in ilk alti ayinda yüzde 5, ikinci alti ayinda yüzde 7 birde üstüne enflasyon farki. 2023'te ise ilk alti ayda yüzde 8, ikinci alti ayda yüzde 6 zam yapildi. Eger enflasyon bunlari asarsa ki hiç süphe yok asacak, aradaki fark enflasyon farki olarak eklenecek. Yani memurlar enflasyon kadar fark alacak, refahtan pay alamayacak. Nasilsa saray ve sürekasi refahtan paylarini üç-bes balli maasla bol bol aliyor. Bakanin ballandirarak anlattigi yüzde 9 büyüme hikayesinin, memura faydasi olmayacak." dedi.

Yillardir, hemsirelerin, din görevlilerinin, ögretmenlerin ve polislerin bekledigi 3600 ek göstergenin de komisyona havale edildigini belirten Öztrak, ilk seçimden sonra 3600 ek göstergeyi vermenin kendilerine nasip olacagini savundu.

Öztrak, "Grevsiz toplu sözlesme, sarimsaksiz manti gibidir. Bir seye benzemez. Çikacak sonuç da ancak bu olur. Sendika, memura verilen sefalet zammindan memnun. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani toplantida, 'Çalisma hayati boyunca böyle zam görmedigini' söyledi. Sayin Bakan, Türkiye de son yillarda böyle enflasyon görmedi." dedi.

Temmuz ayi itibariyla, 4 kisilik ailenin açlik sinirinin 2 bin 903 lira, yoksulluk sinirinin ise 9 bin 457 lira oldugunu aktaran Öztrak, söyle konustu:

"Son bir yilda, dogal gaza yüzde 19, elektrige yüzde 30 zam geldi. Arabasi olan da olmayan da yandi. Pompacilar vergi tahsildari. Son bir yilda 50 litrelik depo, benzinli arabada 61,5 lira, mazotlu arabada 59 lira, Tüplü arabada 56 lira daha fazlaya doluyor. Son bir yilda otomobil fiyatlari dizelde yüzde 60'in üzerinde zamlandi. Benzinlide ise artis yüzde 100. Gençler için yeni bir otomobil almak hayal oldu, ikinci el bile çok zor. Artik resmi rakamlarla bile mizrak çuvala sigmiyor. Bir yilda tavuk eti yüzde 56, misirözü yagi yüzde 51, ayçiçek yagi yüzde 60 zam gördü. Ayçiçegi üreticisi ise hala alim fiyati bekliyor. Çiftçinin ayakta kalabilmesi için, tarlasini önümüzdeki sene de ekebilecek kadar kazanmasi için ziraatçiler ayçiçeginde fiyatin 6,5 liranin altina düsmemesi gerektigini söylüyor. Üreticiyi ithalata ezdirmemek için, indirilen gümrük duvarlarinin derhal eski seviyesine yükseltilmesi, ithalata bire bir buçuk kilo yerli ürün alim kotasi getirilmesi de gerekiyor. Eger bunlar yapilmazsa Türkiye önümüzdeki yil ayçiçegi ithalatina daha büyük paralar ödemek zorunda kalacak."

Dün IMF'nin, salginla mücadelede ülkelere destek vermek için 650 milyar dolar büyüklügünde bir rezerv destegini, kotalarina oranla üye ülkelerin kullanimina sundugunu hatirlatan Öztrak, Türkiye'ye de buradan 6,3 milyar dolarlik bir pay düstügünü bildirdi.

Cumhurbaskani Erdogan'in bir dönem, "IMF geldi, bizden 5 milyar dolar istedi" diye hava attigini hatirlatan Öztrak, "Simdi ise IMF’nin verdigi 6,3 milyar dolar destekle caka satacak duruma düstü. Nereden nereye degil mi? Erdogan dün, 'Süreci tamamlanan islemlerle rezervimiz artacak' dedi. Süreci tamamlanacak islem de ne? IMF'nin size verdigi rezerv destegi oldugunu neden açik seçik söylemiyorsunuz. Allah'in bildigini kuldan niye sakliyorsunuz? Kimden korkup çekiniyorsunuz?" diye konustu.

Merkez Bankasi rezervlerinin de açiklanan gibi olmadigini savunan Öztrak, "Merkez Bankasinin kasasinda 67 milyar dolari brüt döviz, 40 milyar dolari altin olmak üzere 107 milyar dolar var. Erdogan'in dedigi gibi 109 milyar dolar da yok. Bundan döviz kredi ve mevduatlarini, SWAP’lari ve sarta bagli döviz yükümlülüklerini düsüp, eti kemiginden ayirdiginizda, IMF tanimina göre döviz kasamiz 30 milyar dolar açik veriyor." dedi.

Türkiye'nin en gelismis ekonomiler liginde 2013'ten bu yana 3 sira gerileyerek 19'uncu siraya düstügünü belirten Öztrak, "Birakin vadettikleri gibi ilk 10 ekonomiye girmeyi, Ilk 20'den düsme sinirindayiz. Yine Uluslararasi Finans Enstitüsünün raporuna göre gelismekte olan ülkeler arasinda, Çin’in ardindan borcu en hizli artan ülke Türkiye. Bunca makyaja ragmen 2018'in ikinci üç ayinda ülkede 5 milyon olan issiz sayisi 2021'de 10 milyona dayandi. Erdogan sahsim hükümetinin is basina gelmesinden sonra son 3 yilda birakin vatandaslara yeni is vermeyi, 668 bin yurttasimiz, olan isini kaybetti. Erdogan koruma ordusunu sarayinda birakip, direksiyona atlasa, çarsiya, pazara gitse ülkenin de vatandasin da gerçek halini görecek. Milletin, esnafin, çiftçinin, nasil borca battigini anlayacak. Anlattigi bu masallara belki kendi il baskanlari inanmistir ama milletimiz kanmiyor. Millet herkesin ne yaptigini görüyor. Herkese notunu veriyor. Ilk seçimde, bu hükümete tasdiknamesini verip eve göndermek için gün sayiyor.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyili, CHP iktidarinda hepimizin için hakkin, hukukun, adaletin ve hepimiz için refahin yüzyili olacak. Yeni kurallar, yeni kurumlar ve yeni kadrolarla ülkemizi hep birlikte ayaga kaldiracagiz. Bu ülkede dilleri kirleten nefret söylemini bitirecegiz. Bu ülkeyi sevmek noktasinda bulustugumuz tüm vatandaslarimizi dostlukla kucaklayacagiz. Biz bu ülkede üretimi yeniden canlandiracagiz. Dogru planlamayla tarlada çiftçi alin terinin karsiligini alacak, mutfaktaki yangin sönecek. Sanayide yükte hafif pahada agir, katma degerli üretim esas olacak."

- Sorulari yanitladi

Faik Öztrak, açiklamalarinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi.

Ingiltere'den "Türkiye'de mülteci merkezi kurulacak" haberlerine yalanlama gelmesi ve Savunma Bakanliginin özür dilemesine ragmen Kiliçdaroglu'nun konuyla ilgili sosyal medyadan yaptigi paylasimi kaldirmayi düsünüp düsünmedigine yönelik bir soru üzerine Öztrak, "Benim bildigim kadariyla Savunma Bakanligi özür dilemedi de oradaki bir televizyon özür diledi." yanitini verdi.

Ingiliz Bakan'in bölge ülkelerinde siginmaci merkezi kuracaklari açiklamasini yalanlamadigini belirten Öztrak, "Iki gazeteci verdikleri bu haberi sildi mi? Hayir. Üstelik bu iki gazetecinin çalistigi gazete haberin kaynaginin Savunma Bakanligi oldugunu söyledi ve 'Biz haberimizin arkasindayiz' dedi." ifadelerini kullandi.

CHP'nin cumhurbaskani adayinin kim olacagi ve Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas'in bu konudaki dünkü açiklamasi sorulan Öztrak, sunlari söyledi:

"Seçilecek cumhurbaskani çok zorlu bir görevle karsi karsiyadir. Bu nedenle, bizim gündemimizde bugün cumhurbaskaninin ismi degil nitelikleri, yapacaklari ön plana çikmaktadir. Ama saray çok merak ediyorsa getirsin erken seçim sandigini adayimizin kim olacagini hemen açiklayalim."

"Memur maas zamlari hakkinda Cumhurbaskani Erdogan'in açiklananlardan farkli rakamlari telaffuz ettigi" yönündeki bir soru üzerine de Faik Öztrak, sunlari kaydetti:

"Erdogan'in söyle bir huyu var, vatandasa verdigini 6 sifirli eski parayla, vatandastan aldigini da yeni parayla söylemeyi seviyor. Memur maaslarina gelince de sinegi tutmus, kanadindan yag çikarmaya çalisiyor. 2 yillik oransal artislari topluyor, onun üzerine toplu sözlesme ikramiyesi gibi bazi ek artislari koyuyor, hepsini topluyor, çarpiyor, bölüyor yüzde 31'i zorlaya zorlaya buluyor. Neden artislari yil yil vermiyor. Neden tek bir yillik artisla baslamiyor. Çünkü kendisi de gayet iyi biliyor ki enflasyonu gelecek yil, öngörülen verdigi zam seviyelerine düsüremeyecek. Memura refahtan pay veremeyecek. Bunu söylemek yerine 2 yillik toplam maas artisini dikkate alip ona göre hesap yapiyor. Erdogan'in söyledigi maaslar aslinda 2 yil sonra alinacak maaslar. Iki yila kim öle kim kala. CHP iktidarinda memurumuzu hem gerçek enflasyona ezdirmeyecegiz hem de refahtan ve büyümeden pay verecegiz. Gelir gelmez yapacagimiz ilk islerden biri, memurumuzun ve emeklilerimizin bu iktidar döneminde kaybettiklerini kendilerine iade etmek olacaktir."
Kaynak: AA