AB, Afgan Vatandaslari Kabul Edenler Için Bütçe Destegini Artiracak

Afganistan’daki durumu görüsmek üzere bir araya gelen G7 liderleri toplantisinin ardindan Avrupa Birligi (AB), Afganistan’i terk eden Afgan vatandaslari kabul eden ülkeler için bütçe desteginin artirilacagini açikladi.

AB, Afgan Vatandaslari Kabul Edenler Için Bütçe Destegini Artiracak


Afganistan’daki durumu görüsmek üzere bugün video konferans araciligiyla bir araya gelen G7 Lider Toplantisina, Avrupa Birligi’ni (AB) temsilen Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula Von Der Leyen ve AB Konseyi Baskani Charles Michel katildi.

Toplantinin ardindan açiklama yapan Leyen, Afgan halkina yardim etmenin "ahlaki bir görev" oldugunu ve bu konuda G7 liderlerinin hemfikir oldugunu belirtti.

Leyen, kadinlar ve çocuklarin risk altinda oldugunu ve korumalari gerektigini vurgulayarak, toplantinin odak noktasinin Afganistan’daki insanlara yardim etmek oldugunu açikladi.

Taliban’i taniyip tanimamanin toplantinin konusunu olmadigini belirten Leyen, Afganistan’da birlikte demokratik bir devlet ve toplum yapisini insa edilmesi gerektigini aktardi.

Yardim 4 katina çikarilacak

Leyen, AB’nin Afgan vatandaslarini kabul edenler için bütçe destegini artiracagini ifade ederek, komisyonun AB bütçesinden ayiracagi yardimi dört katina çikarmak istegini aktardi. Leyen, "Baslangiçta 2021 için 50 milyon Euro planlanmisti, simdi 200 milyon Euro’yu asmasini planliyoruz" dedi.



"Taliban’in Kabil Havalimani’ndan geçislere izin vermesi"

Michel ise yaptigi açiklamada, bölgeye insani yardimlarin ve tahliyelerin saglanmasi gerektigine dikkat çekerek, "Taliban’in Kabil Havalimani’ndan geçislere izin vermesi" çagrisinda bulundu.
Kaynak: İHA