ABD Ulusal Güvenlik Danismani Sullivan'dan Tahliye Açiklamasi

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan düzenledigi basin toplantisinda, Afganistan gibi bir ülkenin hiçbir tahliyesinin “aci ve çaresizligin yakici görüntüleri” olmadan gerçeklesemeyecegini belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Sullivan'dan Tahliye Açiklamasi
ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Afganistan’daki son gelismeler hakkinda basin toplantisi düzenledi.

Sullivan, son 24 saatte ABD’nin 16 binden fazla kisiyi Afganistan’dan tahliye ettigini belirterek, tahliye edildikten sonra ABD’ye getirilenlerin “biyometrik geçmis kontrolüne” tabi tutuldugunu açikladi.

Tahliyeler sirasinda Kabil Havalimani’nda yasanan olaylara deginen Sullivan, Afganistan gibi bir ülkenin hiçbir tahliyesinin “aci ve çaresizligin yakici görüntüleri” olmadan gerçeklesemeyecegini belirtti.



ABD, HAVALIMANINA OLASI SALDIRILARA KARSI TEYAKKUZDA

Sullivan, ABD’nin Kabil Havalimani’na karsi herhangi bir saldiriya karsi hazir oldugunu belirterek, ABD Baskani Joe Biden’in herhangi bir saldiriya karsi sahadaki komutanlara tam yetki verdigini ve olasi saldirilara hazirlanmak için komutanlarin ellerinden gelen her seyi yaptiklarini belirtti.

Sullivan, “DEAS veya baska bir terörist grup tarafindan havalimanina yapilacak bir saldiri için en üst düzeyde teyakkuzdayiz” dedi.



SULLIVAN, 31 AGUSTOS TARIHININ UZATILIP UZATILMAYACAGI SORUSUNDAN KAÇINDI

Sullivan, bir gazetecinin Biden’in 31 Agustos’taki ayrilma tarihini uzatip uzatmayacagina dair gelen sorudan kaçinarak, yetkililerin her gün siyasi ve güvenlik kanallari araciligiyla Taliban liderleriyle görüstüklerini belirtti.

ABD’nin Afganistan’dan ayrilmak isteyen her Amerikaliyi 31 Agustos’taki son çekilme tarihine kadar ülkeden çikarma taahhüdünün arkasinda durdugunu aktaran Sullivan, "Su an ile 31 Agustos arasinda çikmak isteyen herhangi bir Amerikaliyi disari çikarmak için zamanimiz olduguna inaniyoruz" dedi.

Sullivan, ABD’nin Afganistan’dan geri çekilme kararini savunarak, Kabil ne zaman düsürse düssün tahliye edilmesi gereken Amerikan vatandaslari olacagini belirtti.

Kabil’de "binlerce" ABD’li kaldigina inandigini belirten Sullivan, kesin bir sayi vermeyi reddetti.

Kaynak: İHA