Türkiye'nin En Uzun 4. Köprüsünde Insaat Sürüyor

Adana’da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan Ulastirma Bakanligina devredilen ve 700 milyon TL kaynak aktarilan eski adiyla ’Devlet Bahçeli’ yeni adiyla ’15 Temmuz Sehitler Köprüsü’nün yapimi hiz kesmeden devam ediyor. Adana Kamu Müteahhitleri Dernegi (AKAMDER) Baskani Mustafa Karslioglu, günde 60 bin aracin geçecegi köprünün 2022’nin sonunda tamamlanacagini söyledi.

Türkiye'nin En Uzun 4. Köprüsünde Insaat Sürüyor
Adana’da yeni stadyum, adliye saraylari ve üniversite kampüslerinin trafik yükünü rahatlatmasi beklenen bin 800 metre uzunluguyla Türkiye’nin en uzun 4. köprüsü olacak 15 Temmuz Sehitler Köprüsü’nün temeli Büyüksehir Belediyesi tarafindan 2016 yilinda atildi. O tarihten sonra 2019 yilina kadar köprünün ancak üçte biri tamamlanabildi. 2019 yerel seçimlerinde Zeydan Karalar, Büyüksehir Belediye Baskani seçildi. Karalar döneminde, maddi yetersizlikler gerekçe gösterilerek, projeye ara verildi.



Erdogan 2020’de kaynak aktarimini onayladi

Köprüyü mevcut haliyle devralan Ulastirma Bakanligina 700 milyon liralik kaynak aktarimi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 20 Agustos 2020’de onaylandi. Ayrica Erdogan, Devlet Bahçeli’nin talebiyle köprünün isminin ’15 Temmuz Sehitler Köprüsü’ olarak degistirildigini duyurdu. Daha sonra ise köprü için ihale yapildi ve insaat yeniden basladi.

Seyhan Nehri üzerinde, Yüregir ve Seyhan ilçelerini birlestirecek, bin 800 metre uzunlugundaki köprünün insaatiysa hiz kesmeden devam ediyor.

IHA, köprü insaatini drone ile görüntüledi

Ihlas Haber Ajansi tarafindan drone ile havadan görüntülenen insaatta, köprü ayaklarinin yükselmeye devam ettigi görüldü.

2022’nin sonunda tamamlanmasi beklenen köprüde bazi bölümlerde beton bloklarda yerlestirilmeye baslandi.

“Ekim 2020’den bu yana insaat hiz kazandi”

IHA’ya konusan Adana Kamu Müteahhitleri Dernegi (AKAMDER) Baskani Mustafa Karslioglu, köprünün 492 milyon TL’ye ihale edildigini söyleyerek, “20 Agustos’ta Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in imzaladigi kararla köprüyü devralacak Ulastirma Bakanligi’na 700 milyon liralik kaynak aktarildi. Bu Adana’mizda sevinçle karsilandi. Çünkü bu hükumetimizin Adana’ya tek kalemde vermis oldugu desteklerden bir tanesiydi. Rekabet kosullari fazlasiyla saglanip 700 milyon liralik proje 492 milyon TL’ye önemli firmalardan birisi tarafindan alindi. Ekim 2020’den bu yana projemiz hiz kazandi” diye konustu.



“Adana trafiginin beli kirilacak”

Köprünün kent trafigi için elzem hale geldigini kaydeden Karslioglu, daha sonra sunlari söyledi:

“Köprünün taahhüdü üstlenen firmanin da süresinden önce bitirecegine inanmaktayiz. Bildiginiz üzere bu köprü Türkiye’nin en uzun dördüncü köprüsü olacak. Günde 60 bin araç geçecek. Adana Sehir Hastanesinden dolayi bu bölgede çok yogun bir trafik olustu. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in destegiyle Adana trafiginin beli kirilacak. Burada Adana Büyüksehir Belediyesine de çok is düsmekte. Köprü giris ve çikislarinda karsilasilacak trafik sorunuyla ilgili ön çalisma yapmasi gerekiyor. Bunu da belediyemizin en hizli sekilde yapacagina inanmaktayiz.”

Öte yandan AKAMDER Baskani Mustafa Karslioglu, firmanin taaddüdün 2023’ün Ocak ayinda bitecegini ancak köprünün 2022’nin sonuna dogru tamamlanacagini öngördügünü söyledi.



Köprü hakkinda

Gidis-dönüs üçer serit, ortasinda da rayli sistem planlanan köprü, bin 800 metre uzunluga sahip olacak. 39 metre genisliginde, üzerinde toplam 6 seritli karayolu ve çift hatli demiryolu olacak sekilde projelendirilen ’15 Temmuz Sehitler Köprüsü’nde 24 ayak bulunacak. Köprüde toplam 585 adet çelik kiris kullanilacak. Nehir üzerinde geçen bölüm ise 900 metreden olusacak.
Kaynak: İHA