Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran, 'Aksaray Astronomi Ve Uzay Kampi'na Katildi

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, Aksaray Valiligi himayesinde Gençlik ve Spor Il Müdürlügü koordinasyonunda düzenlenen "Aksaray Astronomi ve Uzay Kampi"nda ögrencilerle bir araya geldi.

Kiran, Hasan Dagi Kamp Merkezi'nde düzenlenen programda, Türkiye'nin uzay çalismalarini Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumunda (TÜBITAK) çalistigi dönemde çok yakindan gözlemledigini söyledi.

Özellikle uzay çalismalarinin küresel sistemdeki rekabette ne kadar önemli oldugunu anladigini belirten Kiran, söyle konustu:

"Gençlerin kariyerlerinin ülkemizin gelecegine yapacak katkilarini anlamak ve hissetmek bizleri için heyecan verici. Artik küresel sistemde uzay çalismalarinin olmazsa olmaz merkezi bir rolü var. Dünyadaki uzay çalismalarini yönlendirmek çok önemli. 21. yüzyilda degisimi anlamak, idrak etmek elbette çok önemli. Uzay çalismalarinda teknolojik çalismalari da tetikleyen projelerin ve çalismalarin hiz kazandigi bir dönemde degisimi anlamak ve idrak etmek yetmiyor. Degisimi yönetme iradesine de sahip olmak gerekiyor. Bu iradeyi biz gök biliminde, astronomi de ve uzay çalismalarinda ülkemize kanalize edersek, katki olarak sunarsak Türk gençligi olarak dünyada tarihten aldigimiz bu mirasi hak ettigi yere tasima konusunda arzu ettigimiz yerlere ulasiriz."

Kiran, Türkiye'nin uzay çalismalarinda geride kaldigi yönde bir algi oldugunu ifade etti.

Hiçbir zaman Türkiye'nin medeniyet ve ülke olarak bu çalismalarda geride kalmadigini aktaran Kiran, sunlari kaydetti:

"Paylastigimiz medeniyet, 10. yüzyildan itibaren gözlem evleri kuran bir medeniyet. Medeniyetimiz bünyesinden Ibn-i Sina gibi birçok bilim insanini çikarmis bir yer. Biz bu medeniyetin varisleri olarak bugün uzay çaginin gerisinde kalmamiz elbette düsünülemez. Soguk savastan itibaren uzay çalismalarinin dünyada küresel sisteminde merkezine oturdugunu görüyoruz. Bugün uzay çalismalarinin en iyi yansidigi yer teknolojik dönüsümdür. Bu teknolojik dönüsümlerin bugün aslinda dis politikanin da ne kadar merkezi noktasinda konumlandigini çok daha yikandan gözlemliyoruz. Bugün Türkiye'nin Uzay Ajansi'ni kurmasi asla tesadüf degildir. Bir gerekliliktir, zarurettir. Uzay ajansini kurmakla yetinmeyip önümüzdeki 10, 20, 30 ve 50 yillik periyottaki dünyadaki konumunu belirleme çalismalari asla tesadüf degildir."

Program da ögrencilerin sorularini cevaplayan Kiran, daha sonra ögrencilerle teleskopla yildizlari inceledi.

Programa Aksaray Valisi Hamza Aydogdu ile çok sayida ögrenci katildi.

Kaynak: AA