Malatyali Türk Halk Müzigi Sanatçisi Selahattin Alpay, Tekstil Müzesi'ni Gezdi

Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Malatyali Türk Halk Müzigi Sanatçisi Selahattin Alpay’i Mahmut Çalik ve Ahmet Çalik Tekstil Müzesi’nde misafir ederek, Çirmihti ile özdeslesmis dokumacilik mesleginin tüm boyutlariyla tanitildigi ve anlatildigi mekanlarda sergilenen nostaljik ürünler hakkinda bilgi verdi.

Malatyali Türk Halk Müzigi Sanatçisi Selahattin Alpay, Tekstil Müzesi'ni Gezdi
Yesilyurt’un eski yerlesim yeri olan Çirmihti’da uzun yillar Belediye Baskanligi binasi olarak hizmet verdikten sonra Yesilyurt Belediyesi tarafindan gerçeklestirilen restorasyon projesiyle Mahmut Çalik ve Ahmet Çalik Tekstil Müzesi’ne dönüsümü saglanan iki katli binada sergilenen nostaljik esyalar, balmumu heykelleri ve farkli materyaller bölgeyi ziyaret edenleri tarihi bir yolculuga çikartiyor.

Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar’in girisimleri, Çalik Holding’in de destekleriyle bölgenin dokumacilik kültürüne yakisir bir seviyede hizmete sunulan Mahmut Çalik ve Ahmet Çalik Tekstil Müzesi’ni ziyaret eden Malatyali Türk Halk Müzigi Sanatçisi Selahattin Alpay, Malatya ve Yesilyurt’un tarihi kimligine deger katan güzel bir müzenin Yesilyurt’ta hizmete sunulmasindan ziyadesiyle memnun oldugunu ifade etti.

Tekstil Müzesi’nin mimari yapisinin yani sira sergilenen esyalari etkileyici buldugunu söyleyen Sanatçi Alpay, bölgenin tarihi ve medeniyetinin yasatilmasina yönelik gayretlerinden dolayi Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar’a tesekkürlerini sundu.

Selahattin Alpay’i Yesilyurt’ta misafir etmekten mutlu olduklarini ifade eden Baskan Çinar, "Malatya’nin yetistirdigi çok degerli bir sanatçi olan Selahattin Alpay’i Mahmut Çalik ve Ahmet Çalik Tekstil Müzemizde agirlayarak kendisine bölgeyle özdeslesmis dokumacilik mesleginin tüm boyutlariyla anlatildigi ve tanitildigi müzemiz hakkinda bilgiler paylastik. Anadolu medeniyetinin tüm güzelliklerine sahip tarihi bölgelerimizden Çirmihtimizin tarihini, kültürünü ve medeniyetini ön plana çikarmak adina baslattigimiz restorasyon projelerimizden bir tanesi olan tekstil müzemize gösterilen ilgi her geçen gün artmaktadir. Çirmihti Lezzet Caddemizde düzenledigimiz etkinliklerimizde sahne alip sevenleriyle bulusan ve akabinde memleketi Malatya’da güzel bir klip çeken sanatçimiz Selahattin Alpay’in da burayla ilgili güzel ve samimi düsünceleri bizleri mutlu etmistir. Bir zamanlar Belediye binasi olarak hizmet verdikten sonra Yesilyurt Kentsel Tasarim projemiz çatisi altindaki dönüsüm projelerimizle bastan asagiya restore ettigimiz buradaki iki katli binamizin tüm bölümlerinde dokumacilik kültürüne dair aranilan her sey mevcuttur. Iç ve dis tasariminin yani sira sergilenen esyalar, balmumu heykelleri ve materyallerle birlikte etkileyici bir atmosfere sahip bu müzemiz sayesinde dokumacilik meslegini bugünden gelecege tasimis oluyoruz. Müzemizde hammaddeden ürüne dogru bir siralama yapilmis olup, 1890 yillarda kullanilan tekstil makinelerinden modern makinelere kadar uzanan tüm süreçleri gözler önüne sermeye çalistik. Pamuk tarlasi, yün, pamuk ve ipek böcegi kozalarinin oldugu hammadde odasi, ip egirme ve boyama odasi, dokuma makinelerinin sergilendigi dokuma odasi, iplikçi dükkani, kumasçi odasi, ayakkabici odasi, dikis makinelerinin sergilendigi dikis odasi, tarih boyunca kullanilan ütülerin sergilendigi ütü odasinin yani sira yerel kiyafetler ve örtüler ile çesitli tekstil ürünlerinin yer aldigi sergi odamizi yerli ve yabanci turistlerimizin hizmetine sunduk” diye konustu.

Kaynak: İHA