Zambiya'da Yeni Devlet Baskani Hakainde Hichilema Oldu

Zambiya’da 12 Agustos’ta yapilan baskanlik seçimleri kazanan muhalefet lideri Hakainde Hichilema, ülkenin yeni Devlet Baskani oldu.

Zambiya'da Yeni Devlet Baskani Hakainde Hichilema Oldu
Dogu Afrika ülkelerinden Zambiya’da halk, yeni Devlet Baskani’ni belirlemek için 12 Agustos’ta sandik basina gitmisti. Toplamda 16 adayin yaristigi ve yaklasik 8 milyon seçmenin oy kullandigi seçimlerin sonucu belli oldu. Zambiya Seçim Komisyonu tarafindan yapilan açiklamada, devlet baskanligi seçimlerinin galibinin muhalif lider Hakainde Hichilema oldugu bildirildi.

Açiklamada, Hichilema’nin 2 milyon 810 bin 777 oyuna karsi iktidar partisi adayi Edgar Chagwa Lungu’nun 1 milyon 814 bin 201 oy aldigi aktarildi.

Komisyon Baskani Esau Chulu yaptigi açiklamada, 2 turda gerçeklestirilmesi beklenen seçimin 1’inci turda tamamlandigini belirterek, Hakainde Hichilema’yi Zambiya’nin yeni Devlet Baskani oldugunu ilan etti.

Hichilema destekçileri sokaklarda kutlama yapti

Hichilema’nin galibiyetinin ardindan destekçileri baskent Lusaka’da sokaklara döküldü. Hichilema’nin Genel Baskani oldugu Birlesik Ulusal Kalkinma Partisi’nin (UPND) renkleri olan kirmizi ve sarilara bürünen destekçiler zaferi sokaklarda sarki söyleyip dans ederek kutladi. Bazi taraftarlar ise araçlariyla konvoy yaparak, korna çaldi.

“Yillarca intikamin kurbani olduk”

Hichilema destekçilerine hitaben yaptigi konusmada, göreve çok zor bir dönemde seçildiklerini ama halki hayal kirikligina ugratmayacaklarini söyledi.

Hichilema, Zambiya halkina bölücülügü ve eski yönetime yönelik öfkelerini bir kenara birakma çagrisinda bulunarak, "Yillarca intikamin kurbani olduk. Yeni bir siddet dalgasi baslatmak istemiyoruz. Daha yüksek bir ahlaki zemin göstermek istiyorsaniz siz onlara saldirmayin” diye konustu.

Iktidar partisinin adayi 64 yasindaki Lungu ise televizyonda ulusa hitaben yaptigi konusmada, "Barisçil bir iktidar geçisi için anayasa hükümlerine uyacagim. Bu nedenle, Devlet Baskani seçilen kardesim Sayin Hakainde Hichilema’yi tebrik ediyorum" ifadelerini kullandi.

Hichilema daha önce 5 kez sandiktan maglup ayrilmisti

Varlikli bir is adami olan Hichilema, 2006’da Ulusal Kalkinma Için Birlesik Partisi’nin (UPND) Genel Baskani seçilmisti. Hichilema, aday oldugu 5 baskanlik seçiminde sandiktan maglup olarak ayrilmis, 2017’de Lungu’nun konvoyuna yol açmayi reddettigi için gözaltina alinmisti.

Hichilema seçim kampanyasi döneminde ülkeye yabanci yatirim çekme, mevcut ekonomik durumu daha iyi yönetme ve yolsuzluklari ortadan kaldirma vaatlerinde bulunmustu.
Kaynak: İHA