Bakan Özer Açiklamasi '2021'De Toplam 753 Patent, Faydali Model, Tasarim Ve Marka Tescili Almayi Hedefliyoruz'

Millî Egitim Bakani Mahmut Özer; mesleki egitim, fen liseleri ve bilim ve sanat merkezlerinde (BILSEM) yapilan fikrî mülkiyet çalismalari kapsaminda, bu yilin ilk alti ayinda 2 bin 989 patent basvurusu yapildigini ve bu basvurulardan 638 patent, faydali model, tasarim ve marka tescili alindigini bildirdi. Milli Egitim Bakani Özer, "2021’de toplam 753 patent, faydali model, tasarim ve marka tescili almayi hedefliyoruz" açiklamasinda bulundu.?

Bakan Özer Açiklamasi '2021'De Toplam 753 Patent, Faydali Model, Tasarim Ve Marka Tescili Almayi Hedefliyoruz'
Milli Egitim Bakanligi, 2019’dan itibaren fikrî mülkiyet haklari çalismalari kapsaminda patent, faydali model, tasarim ve marka çalismalarina agirlik veriyor. Bu kapsamda, ilk adimi mesleki egitimde atarak fikrî mülkiyet çalismalarina, özellikle mesleki egitim Ar-Ge merkezlerine agirlik verdi. Çalismalar sonucunda; 2020’de 12 patent, 8 faydali model, 109 tasarim ve 59 marka tescili olmak üzere toplam 188 ürünün tescili alindi. Bakanligimiz, ayrica fen liseleri ve BILSEM’lerde de fikrî mülkiyet çalismalarini baslatti.

Türk Patent ve Marka Kurumu Baskanligi destegiyle 81 ilde 183 BILSEM’de görev yapan ögretmenlere yönelik fikrî mülkiyet ve sinai haklar konusunda egitimler düzenlenerek BILSEM’lerde yürütülen projeler yeniden yapilandirildi. Bu çalismalar sonucunda, BILSEM’ler 2021’in ilk alti ayinda 101 patent, 168 faydali model, 1695 tasarim ve 10 marka olmak üzere 1974 ürün basvurusunda bulundu. Her bir BILSEM’den en az bir ürün tescili olmak üzere 2021’de 183 ürün tescili almayi hedefliyordu. Basvurular sonucunda, 520 ürünün tescili alinarak 2021’in ilk alti ayinda hedefe ulasildigi gibi yüzde 184 artis elde edildi.

Mesleki egitimde ise 2021’de 850 ürün basvurusunda bulunuldu; 12 patent, 13 faydali model, 45 tasarim ve 39 marka olmak üzere 109 ürünün tescili alindi. Mesleki egitimde, 250 ürün tescili almayi hedefleyen Bakanlik, böylece ilk alti ayin sonunda bu hedefin de yüzde 44’ünü gerçeklestirdi.

Millî Egitim Bakani Mahmut Özer, Bakanlik olarak mesleki egitim, BILSEM ve fen liselerinde fikrî mülkiyet konusunda bir yilda çok önemli mesafe aldiklari degerlendirmesinde bulundu.

Türk Patent ve Marka Kurumu Baskanligi ile yaptiklari is birligi kapsaminda 81 ilde yönetici ve ögretmenlere fikrî mülkiyet süreçleri ile ilgili verilen egitimleri tamamladiklari bilgisini veren Bakan Özer, "Ayrica, Bakanlik bünyesinde 81 ilde yürütülen çalismalarin koordinasyonunu saglamak ve gerekli destegi vermek üzere fikrî mülkiyet ofisi kurduk. 2021’in ilk alti ayinda mesleki egitim, BILSEM’ler ve fen liselerinde fikrî mülkiyet kapsaminda toplam 2 bin 989 ürün tescil basvurusunda bulunduk ve alti ay sonunda bu basvurulardan 638 patent, faydali model, tasarim ve marka tescilini aldik. Basvurularin çogunlugu halen degerlendirme asamasindadir" bilgisini paylasti.

Ilk alti ayda tescil hedefinin yüzde 85’i gerçeklesti

Fikrî mülkiyet farkindaligini ortaögretim kurumlarina yayginlastirmak istediklerinin altini çizen Özer, su degerlendirmelerde bulundu:

"Mesleki egitimde aldigimiz mesafe sonrasinda fen liselerimizde ve BILSEM’lerde fikrî mülkiyet konusunda önemli adimlar atmaya basladik. Kurulan bu is birligi ile 81 ildeki tüm fen liselerimizin ve BILSEM’lerimizin yönetici ve ögretmenlerine yönelik egitimler düzenledik. 2021’de 320 fen lisemizin ve 183 BILSEM’in her birinin en az bir ürün tescil etmesini hedefliyoruz. Mesleki egitimde de 250 ürün tescili hedefliyoruz. Dolayisiyla 2021’de toplam 753 patent, faydali model, tasarim ve marka tescili almayi hedefliyoruz. Ilk alti ayda tescil hedefimizin yüzde 85’ine ulasmis bulunuyoruz. Ilk alti ayda elde edilen basariya baktigimizda gelinen nokta oldukça sevindirici. Dolayisiyla 2021’de önümüze koydugumuz hedefe kolaylikla ulasacagimiz gibi hedefi asacagimiza da inaniyorum. Böylece fikrî mülkiyet ve sinai haklarla ilgili ortaögretim kurumlarimizda ve Bakanligimizda oldukça güçlü bir deneyim ve kültür olustu. Bu çalismalar gelecekte çok daha iyi bir noktaya tasinacaktir."

Bu süreçteki çalismalara desteginden dolayi Türk Patent ve Marka Kurumu Baskani Prof. Dr. Habip Asan’a tesekkür eden Özer, "Ayrica bu süreçleri basarili bir sekilde yürüten Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül’e, Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürü Kemal Varin Numanoglu’na, Ortaögretim Genel Müdürü Halil Ibrahim Topçu’ya, 81 il millî egitim müdürüne ve çalisma arkadaslarina da tesekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA