Eski ABD Baskani Trump, Biden'i Afganistan'da Yasananlardan Dolayi Istifa Etmeye Çagirdi

Eski ABD Baskani Donald Trump, Taliban'in Afganistan'in baskenti Kabil'i ele geçirmesinin ardindan Baskan Joe Biden'i istifaya çagirdi.

Trump'in yazili açiklamasinda, "Joe Biden'in Afganistan'da yasananlara izin verdigi için utanç içinde istifa etme zamani geldi." ifadesine yer verdi.

Biden'a istifa çagrisiyla ilgili, "Bu önemli bir sey olmamali. Çünkü mesru bir sekilde seçilmedi." sözlerini kullanan Trump ayrica ABD Baskanini, ülkedeki Kovid-19 vakalarindaki artis, iç göç, ekonomi ve enerji konularinda da elestirdi.

Eski ABD Baskani, istifa çagrisindan önce yayimladigi bir diger bildiride ise "Joe Biden'in Afganistan'da yaptigi efsane. Amerikan tarihinin en büyük yenilgilerinden biri olarak tarihe geçecek!" sözlerini sarf etmisti.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, kenar mahalleleri almaya baslarken hükümete yönetimi ve baskenti barisçil sekilde devir çagrilari yapti.

Cumhurbaskani Esref Gani aksam saatlerine dogru ülkeyi terk etti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin baskent Kabil'den ayrilmasi nedeniyle kentin ve kamu binalarinin kontrolünü almaya basladiklarini açikladi.

Taliban, Kabil'de Cumhurbaskanligi Sarayindan açiklamada bulunarak baskent ve ülkeye hakim oldugunu ilan etti.

Kaynak: AA