CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu Sel Felaketinin Yasandigi Ayancik'ta Incelemelerde Bulundu Açiklamasi

'Hükümete çagrida bulunuyorum, afet bölgesi ilan edilen yerlerde, is yerleri açilincaya kadar ve çalisincaya kadar, o is yerlerinde çalisan isçilere en azindan asgari ücret düzeyince ücret ödenmesi gerekiyor' 'Buranin afet bölgesi ilan edilmesi dogru bir karar' 'Kriz ortaya çiktiktan, insanlar hayatini kaybettikten sonra önlem almanin bir yarari yoktur. Önlem baslangiçta alinacaktir ki insanlar hayatlarini kaybetmesinler'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, sel felaketinin yasandigi Sinop'un Ayancik ilçesinde inceleme yapti.

Selden zarar gören sokak, cadde, evler ile sanayi sitesinde incelemelerde bulunan, esnaf ve vatandaslara geçmis olsun dileklerini ileten Kiliçdaroglu, yürütülen çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Kiliçdaroglu, gazetecilere yaptigi açiklamada, aldigi son rakamlara göre sel felaketi dolayisiyla 51 kisinin hayatini kaybettigini, son derece üzgün oldugunu söyledi.

Selden etkilenen illerin afet bölgesi ilan edildigini hatirlatan Kiliçdaroglu, "Buranin afet bölgesi ilan edilmesi dogru bir karar. Bu karari aldiklari için kendilerine tesekkür ederiz. Ama bu karar yeterli degil. Sanayinin ayaga kaldirilmasi lazim. O insanlara söyle veya böyle, en azindan eger bir fedakarlik yapilacaksa, yani faizsiz kredi açilmasi lazim. Bu kredi ile ancak orasi ayaga kalkabilir, dükkanlarini onarabilirler, tamir edebilirler." diye konustu.

Sel felaketi nedeniyle çalisamaz duruma gelen is yerlerindeki çalisanlarin da unutulmamasi gerektigini belirten Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Burada çalisan en az 150-200 isçi var. Onlara da bir bedelin ödenmesi lazim. Bu vesileyle hükümete çagrida bulunuyorum. Afet bölgesi ilan edilen yerlerde, is yerleri açilincaya kadar ve çalisincaya kadar, o is yerlerinde çalisan isçilere en azindan asgari ücret düzeyince ücret ödenmesi gerekiyor. Bu çagriyi biz yapiyoruz. Karsilarlarsa son derece mutlu oluruz."

Sel felaketinin ardindan belediyelerin imkanlari dahilinde yardima kostugunu anlatan Kiliçdaroglu, bunlardan birinin de Istanbul Büyüksehir Belediyesi oldugunu kaydetti.

Bölgedeki yardim faaliyetlerinin de sürdügünü aktaran Kiliçdaroglu, "Ayrica gelen yardimlar var. Yardimlar dolayisiyla da Ayancik Belediyemiz 5 ayri yerde depolar olusturdu. Bu depolari sürekli denetliyorlar. Ihtiyaç oldugu halde ailelere yardimlari ulastiriyorlar. Kimsenin umutsuz olmasini istemem. Hiç kimse kendisini yalniz hissetmesin. Herkes sunu gayet iyi bilsin, bu ülkede çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. Bütün sorunlar akilla, mantikla çözülür." ifadelerini kullandi.

- "Doga tahribatinin yol açtigi tabloyla karsi karsiyayiz"

Iklim degisikligine karsi önlemlerin alinmasi gerektigini de vurgulayan Kiliçdaroglu, "Doga tahribatinin yol açtigi tabloyla karsi karsiyayiz. Aslinda iklim degisikliginin, hangi sonuçlari doguracagini on yillardir bilim insanlari, yöneticiler biliyorlar, raporluyorlar, okuyorlar. Eger biz iklim degisikliginin ortaya koyacagi tablonun önlemini almazsak bu tür sorunlarla karsi karsiya kalacagiz. 51 canimiz hayatini kaybetti son rakamlara göre. Son derece üzgünüz. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Yüz yil önce yapilan köprüler dogayi bilen insanlar tarafindan yapilmistir"

Iklim degisikliginin getirecegi felaketleri bilim insanlarinin bildigi gibi ülkeyi yönetenlerin de bilmesi gerektigini dile getiren Kiliçdaroglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ülkeyi yönetenler eger iklim degisikligi raporlarini dahi okumamislarsa saglikli, tutarli karar alamazlar. Iklim degisikliklerinin getirebilecekleri degisiklikleri, dikkate alarak önlem almalari lazim. Eger önlem alirlarsa bu tür olaylar meydana geldiginde de sorun kendiliginden çözülür. Karadeniz'i bilenler çok iyi bilirler. Karadeniz'in bütün nehirlerinde kemer seklinde köprüler vardir. Bu köprüler neresinden bakilirsa 100 yilliktir, 150 yilliktir, 200 yilliktir. Bu köprülerden hiçbirisi sel dolayisiyla yikilmadi. Ama yeni yapilan köprüler surada da görüyorsunuz hepsi, yikildi. Yüz yil önce yapilan köprüler dogayi bilen insanlar tarafindan tasarlanmis ve yapilmistir. Yeni yapilan köprüler ise dogayi bilmeyen, gelecegi bilmeyen öngöremeyen kisiler tarafindan tasarlanmistir. Eger Karadeniz'i iyi tanimak istiyorsaniz, Karadeniz'den yasli birisini dinleyin. O size bütün gerçekleri, alinmasi gereken önemleri anlatacaktir. Kriz ortaya çiktiktan, insanlar hayatini kaybettikten sonra önlem almanin bir yarari yoktur. Önlem baslangiçta alinacaktir ki insanlar hayatlarini kaybetmesinler."

Kiliçdaroglu, ilçedeki incelemeleri sirasinda, bir askerin yanina gelerek, esini ve 2 yasindaki çocugunu kaybettigini söyledigini, çocugunun vefat ettigini bildigini ancak esi hakkinda su ana kadar herhangi bir bilgi alamadigini kendisine anlattigini da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA