Pakistan'da Bagimsizligin 74. Yili Için Hazirliklar Sürüyor

Pakistan’da 14 Agustos 1947'de kazanilan bagimsizligin 74. yili kutlamalari için hazirliklar sürüyor.

Ülke genelinde Muhammed Ali Cinnah tarafindan 74 yil önce ilan edilen bagimsizligin yil dönümünde, çesitli etkinlikler için hazirliklar yapiliyor.

Basta baskent Islamabad olmak üzere ülkenin çesitli kentlerinde devlet binalari, is yerleri ve diger binalar, Pakistan bayraklari ve renkli isiklandirmalarla süslendi.

Haftalar öncesinden bayrak satislari için Islamabad’in çesitli noktalarina tezgahlar kurulurken, cadde ve sokaklar Pakistan bayraginin yesil beyaz renkleriyle donatildi.

Kutlamalar, bu yil da geçen sene oldugu gibi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda gerçeklestirilecek. Buna göre, açik ve kapali mekanlarda maske takilmasi ve sosyal mesafe kuralina uyulmasi zorunlu olacak.

- Ikbal'in bagimsizlik yanlisi konusmasi

Ingiltere’nin sömürgesi Britanya Hindistan'inda Müslüman ahalinin haklarini savunmak için 1906’da kurulan Tüm Hindistan Müslüman Ligi (AIML), zamanla bagimsizligi talep eden bir politika izlemeye basladi.

Muhammed Ikbal, 1930’da Allahabad’da Tüm Hindistan Müslüman Ligi’nin açilis konusmasinda yaptigi konusmada, Müslümanlar için ayri ve bagimsiz bir devletin gerekliligine dikkati çekti.

Ikbal’in bu konusmasi, "Pakistan’in kurulusu yönünde ilk ciddi adim" olarak nitelendirildi.

23 Mart 1940’ta Lahor’da toplanan Tüm Hindistan Müslüman Ligi, Britanya Hindistan’indaki Müslümanlar için ayri bir devlet talebini içeren Lahor Tasarisi'ni kabul etti.

Pakistan'in isminin Ingiliz yönetimi altinda, o dönemde Müslümanlarin çogunlukta bulundugu eyaletlerin isimlerinden alintilar yapilarak olusturuldugu kanaati hakimdir.

Buna göre, Pencap'tan "P", Afganiye'den (Bugünkü adiyla Hayber Pahtunhva ) "A", Kesmir'den "K", Sindh'ten "S" harfleri ve Belucistan'dan "tan" eki alinarak "Pakistan" ismi olusturuldu. ???????

- 14 Agustos 1947'de bagimsizlik ilan edildi

Devam eden süreçte Ingiltere'nin Hindistan'daki son Genel Valisi Lord Mountbatten, 3 Haziran 1947'de bölünmenin gerçeklestirildigini duyurdu.

Bunun üzerine, AIML, Muhammed Ali Cinnah'i Pakistan'in Genel Valisi seçti ve Cinnah, 7 Agustos’ta Yeni Delhi'den Karaçi'ye "Pakistan’in ilk Genel Valisi" sifatiyla geldi.

Britanya Hindistani, 1947'nin 14 Agustos'unu 15 Agustos'a baglayan gece resmen bagimsiz olarak ikiye ayrildi.

O tarihte, Kadir Gecesi 14 Agustos'a denk geldigi için Pakistan'in bagimsizlik günü 14 Agustos olarak kabul edildi.

Ingiliz Milletler Toplulugu üyesi olan bagimsiz Pakistan'da ilk devlet baskanligini, Ingiliz Krali'ni temsilen "Genel Vali" sifatiyla AIML lideri Muhammed Ali Cinnah yapti.

1956'dan sonra ise Ingiliz Krali'nin Pakistan Devlet Baskanligi yasal olarak kaldirilarak, Pakistan Genel Valiligi yerine "Pakistan Cumhurbaskanligi" makami olusturuldu.

Ilk cumhurbaskani ise 4'üncü Genel Vali Iskender Ali Mirza oldu.

Ilk basta Hindistan'in dogu ve batisinda Müslümanlarin yogun oldugu bölgelerde kurulan Pakistan, 1971'de ikiye ayrildi ve Dogu Pakistan, "Banglades" adiyla bagimsizligini ilan etti.

Kaynak: AA