BOTAS Tesislerinin Tasarim, Insaat Ve Isletilmesine Yönelik Usul Ve Esaslar Belirlendi

Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS Genel Müdürlügüne (BOTAS) ait ham petrol ve dogal gaz boru hatti tesislerinin ulusal ve/veya uluslararasi standartlara uygun olarak tasarimi, insasi ve güvenli sekilde isletilmesine iliskin usul ve esaslar belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginin, BOTAS, Ham Petrol ve Dogal Gaz Boru Hatti Tesislerinin Yapimi ve Isletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeligi, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, içinde LNG ve FSRU tesisleri ve terminalleri de dahil olmak üzere BOTAS'a ait ham petrol ve dogal gazin iletimi ve depolanmasina ait tesislerin, insasi ve güvenli sekilde isletilmesine dair gerekli çevre ve teknik emniyet kurallari belirlendi.

Ayrica, yönetmelik boru hatlari güzergahi boyunca olusan imar planlama çalismalari, yapilasma, tesis kurma, ruhsatlandirma gibi durumlar için dikkate alinmasi gereken emniyet veya bu tesislere yaklasim mesafelerini de kapsiyor.

Yönetmelikte, petrol ve dogal gaz boru hatti tesislerinde kesintisiz akis ve arz güvenligi ile kaçak olmamasina dayali, sürdürülebilir, çevreyle uyumlu bir güvenlik kurali ve politikasi yürütülmesi esas alindi.

Boru hatlarinda yillik bazda kaçak ve ariza sikligini sürekli azaltan bir program gelistirilmesi zorunlu olacak.

Bu amaçla her bir boru hatti için, boru hatlari ile ilgili her bir isletme/sube müdürlügü, kendi görev alani içinde kalan faaliyetleri, bütçeleri ve zamanlamalari içeren söz konusu program çerçevesinde periyodik (aylik ve yillik) olarak somut ve etkin faaliyet planlari gelistirecek.

Bu periyodik faaliyet planlari, bir önceki yilda boru hattinin maruz kaldigi ariza sonuçlariyla dogrudan ilgili olacak ve tespit edilen bu arizalarin bir daha tekrarlanmamasini veya asgariye indirilmesini hedef alacak.

Dogal gaz ve ham petrol piyasa faaliyetlerinin gerçeklestirilecegi tüm tesislerin tasarimi, yapim ve montaji, test ve kontrolü, isletmeye alma ve isletilmesi, bakimi, onarimi ve tesislerde asgari emniyetin saglanmasi ile ilgili olarak Avrupa Standartlari (EN), Türk Standartlari (TS), Türk Standartlari Enstitüsü (TSE), Uluslararasi Standartlar Örgütü (ISO), Uluslararasi Elektroteknik Komisyonu (IEC), Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI), Amerika Makine Mühendisleri Dernegi (ASME), Amerikan Gaz Birligi (AGA), Amerikan Petrol Enstitüsü (API), Alman Standart Enstitüsü (DIN) ve Ulusal Yangindan Korunma Birligi Kurumu (NFPA) standartlarindan herhangi birine veya bu standartlarda yoksa TSE tarafindan kabul gören diger standartlara ve/veya dokümanlara uyulmasi zorunlu olacak.

Kaynak: AA