Ata Meslegi Olan Gümüsçülük, Genç Ustasinin Elinde Canlaniyor

Ata meslegi olan gümüsçülük, Akyüz Gümüs magazalarinda taki tasarimcisi olan 25 yasindaki genç usta Iliyo Akyüz’ün elinde canlaniyor.

Ata Meslegi Olan Gümüsçülük, Genç Ustasinin Elinde Canlaniyor
Mardin’de Akyüz Gümüs magazalarinda taki tasarimcisi olan Iliyo Akyüz, atalarindan kendilerine miras kalan telkari sanatini yasatmaya devam ediyor. Mardin’de yaklasik 15 genç ustanin bu meslegi icra ettigini belirten Akyüz, "25 yasindayim, yaklasik 10 yildir bu meslegi yapiyorum. Atalarimizdan bize kalan bu mirasi yasatma ve gelecek nesillere aktarma hevesi oldu" dedi.

Telkarinin eskiden fazla islendigi için çok oldugunu ifade eden Akyüz, "Ama su an eskisi kadar çok fazla islenmedigi için getirisi de biraz daha az olabiliyor. Tavus kusu, güvercinler, bunlar Mardin’in simgeleri oldugu için en çok tercih edilen motifler arasinda. Yani biz yurt içi ve yurt disi birçok yerden siparis aliyoruz. Birçok yere ürün gönderiyoruz. Mardin’e de Türkiye’nin birçok yerinden gelip telkari satin alanlar oluyor” seklinde konustu.

Mardin’de kente özgü sahmeran motiflerinin çok tercih edildigini aktaran Akyüz, “Mardin’e gelen hem yerli turist olsun hem yabanci turist olsun özellikle Mardin isi telkariyi tercih ediyor. Çok güzel olumlu yorumlar aliyoruz, bu sanati icra ettigimiz ve devam ettirdigimiz için. Sürekli olumlu dönüsler aliyoruz. Kisiye özel siparislerimizde oluyor. Bunu müsteri ile birlikte ortak bir çalisma sonucu ortaya çikariyoruz. Tasarimi birlikte hazirliyoruz. Istegi dogrultusunda motifi çikartip isliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA