Karadeniz Bölgesi'nde Findik Hasadi Sürüyor

Üreticiler ve sektör temsilcileri, müdahale alim fiyatlarinin açiklanmasini bekliyor FISKOBIRLIK Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar: 'Genel olarak üreticinin beklentisi 30 lira civarinda' Giresun Ticaret Borsasi Baskani Hamza Bölük: 'Fiyatin bir an önce açiklanmasi piyasanin üzerindeki stresi ve spekülasyonu kaldiracaktir'.

Karadeniz Bölgesi'nde findik hasadi devam ederken, üreticiler ve sektör temsilcileri müdahale alim fiyatinin açiklanmasini bekliyor.

Bölgedeki illerde yaklasik bir hafta önce baslayan findik hasadi, yagmurun etkisiyle zaman zaman kesintiye ugrasa da sürüyor.

Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (FISKOBIRLIK) Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar, AA muhabirine, findik fiyatlarinin Kurban Bayrami sonrasi açiklanacagi yönünde beklenti oldugunu ancak sel ve yangin felaketleri nedeniyle bunun geciktigini düsündüklerini söyledi.

Fiyatlarin 3-5 gün sonra açiklanmasi beklentisi içinde olduklarini belirten Bayraktar, su degerlendirmede bulundu:

"Bu bizim yine tabi duyumlarimiz, 27-28 lira bandinda bir fiyat açiklanacak gibi görünüyor. Findik fiyatinda, fiyat üzerinden konusmak çok riskli bir konu. Bu fiyata memnun olan üretici de olur, olmayan üretici de olur. Dogal olarak daha fazla para, daha fazla üreticiyi mutlu eder. Genel olarak üreticinin beklentisi 30 lira civarinda ama bizim duyumlarimiz 27-28 lira olacagi yönünde."

Bayraktar, tahmini findik rekoltesine iliskin de "Bize göre rekolte 700 bin tonun biraz alti, biraz üstü olabilir. 680 bin ile 720 bin ton arasinda bir rakam bekliyoruz." dedi.

- "Alicilar da saticilar da devletin müdahale alim fiyatini bekliyor"

Giresun Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Hamza Bölük ise bu sezon findik fiyatinin açiklanmasinin, yangin ve sel afetleri nedeni geciktigini düsündügünü söyledi.

Henüz pazara findik inmedigini, hasadin ise devam ettigini belirten Bölük, "Dolayisiyla açiklanmasi için bir hafta gibi bir süre var gibi görünüyor ama fiyatin bir an önce açiklanmasi piyasanin üzerindeki stresi ve spekülasyonu kaldiracaktir çünkü fiyat açiklanmadikça piyasada spekülasyonlara yol açmakta, bu da findik üzerinde olusan ticaretin baslayamamasina, findigin üzerinde bir baski olusmasina neden oluyor. Alicilar da saticilar da devletin müdahale alim fiyatini bekliyor." diye konustu.

Bölük, bunu sadece Türkiye'de ticaret yapanlarin degil, dünyanin baska ülkelerinde findik alan ve satanlarin da beklediginin altini çizerek, "Çünkü dünya findiginin fiyatinin merkez noktasinda Toprak Mahsulleri Ofisinin açiklayacagi fiyat duruyor çünkü o fiyati görmeden kimse findikla ilgili bir yorum yapamiyor. Dünyanin findigin yüzde 65-70'ini üreten bir ülkenin müdahale alim fiyati, findikla istigal eden herkesi çok yakindan ilgilendirmekte." ifadelerini kullandi.

Rekolte konusunda da çok farkli rakamlar konusulduguna dikkati çeken Bölük, sunlari kaydetti:

"Rekolte, harman zamani tahminden öteye geçecegiz. Tahmini rekolteler 680 bin ile 820 bin ton arasinda degisen rakamlar konusuluyor ki çok büyük farklar. Bunun hangisinin dogru oldugunu harmanda findiklar çiktiktan sonra anlayacagiz ancak su görülüyor ki geçen yildan bir miktar rekolte fazla, bu da yüzde 15-20 fazlaliga tekabül eder."

- "Geçen yilki fiyatin yüzde 30 üzerinde beklentimiz var"

Giresun merkeze bagli Boztekke köyündeki bahçesinde findik hasat eden Mehmet Salman, geçen yila göre verimin kendi bölgelerinde iyi oldugunu söyledi.

Hasadin iyi gittigini ancak fiyatlarin henüz açiklanmamasinin üreticilerde bir burukluk olusturdugunu dile getiren Salman, "Belki bu orman yanginlari nedeniyle gecikme olmus olabilir. Geçen yilki fiyatin yüzde 30 üzerinde beklentimiz var yani 28-30 lira bandinda. Ben sahsen böyle bir fiyat bekliyorum. Bu fiyatin alti çok da fazla findik üreticisini kurtarmayacaktir." dedi.

Salman, findik üretmenin emek gerektiren zor bir is oldugunu vurgulayarak, açiklanacak fiyatla üreticinin emeginin karsiligini alabilmesini temenni etti.

Kayadibi köyünde hasada baslayan Hülya Aygün ise geçen yila oranla verimin daha iyi olduguna isaret ederek, "Umarim geçen yilin üzerinde bir fiyat olur. Üreticiler olarak magdur olmamak istemiyoruz. Fiyatlarin 30 liranin üzerinde olmasini istiyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA