Van Kalesi Önüne Kurulan Turnikeye Tepki

Van Kalesi önünde kurulan turnikenin yanlis yere konuldugunu ifade eden vatandaslar, yetkililerin bu duruma çözüm bulmasini talep etti.

Van Kalesi Önüne Kurulan Turnikeye Tepki
Van Kalesi önünde kurulan turnikenin yanlis yere konuldugunu ifade eden vatandaslar, duruma tepki gösterdi. Turnikenin konuldugu alanda çay bahçesi, kafeterya ve lavabolarin da yer aldigini ifade eden vatandaslar, turnikeden geçen herkesin Van Kalesi’ni gezmek için giris yapmadigini söyledi.

Kiminin sadece çay bahçesinde bir çay içmek için geldigini, kiminin lavaboyu kullanmak için veya gelin ve damatlarin fotograf çekimi için geldiklerini belirten vatandaslar, bunun için de herkesin giris ücreti ödedigini söyledi.

Özellikle yarim saatlik çekim için gelen gelin ve damatla birlikte bazen 10 kisinin yer aldigini da sözlerine ekleyen vatandaslar, bunun da bazen yüklü bir paraya tekabül ettigini söyledi.



Konuyla ilgili açiklamada bulunan TÜRSAB Dogu Anadolu Bölge Yönetim Kurulu Baskani Cevdet Özgökçe, Van Kalesi önünde kurulan turnikenin yanlis oldugu ile ilgili kendilerine de yogun bir sikayetin oldugunu ifade ederek, “Geçen günlerde ilimizi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz’a da turnikenin yanlis yerde oldugunu söyledik. Içerde yeme içme sektöründe hizmet veren esnaf arkadaslarimizin var, lavabolar var. Gelin ve damatlar fotograf çekmek için geliyorlar. Onlar kaleyi ya da ören yerleri gezmiyorlar. Sadece burada fotograf çekmeye, yada çay, kahve içmeye gelenler oluyor. Lavaboya gittigi için ören yeri giris ücretini ödeyenler oluyor. Bu yanlis bir uygulamadir. Halkimiza bu ekstra bir maliyeti oluyor. Bizim turnikenin, Van Kalesi tirmanisinin oldugu alana yani eski yerine alinmasi ile ilgili talebimiz var” dedi.

Gelen ziyaretçilerin yüzde 60’inin sadece çay, kahve içmek için ya da fotograf çekmek için geldiginin vurgulayan Özgökçe, “Içerde yer alan kafeteryamiz defalarca el degistirdi. Çünkü giriste ücret alindigi için kimse kafeye bile gitmiyor artik. Kaleye çikmayacaklar sadece çay veya kahve içecekler ama yine de ören yeri ücretini ödüyorlar. Kisi basi ücret 12,5 TL. Belki rakam olarak az gelebilir ama çay içmek isteyen 5 kisilik bir aile giris ücreti olarak 60 TL’den fazla para ödeyecek. Bu da ailelere ekstra külfet oluyor” ifadelerini kullandi.

Van Kalesi önünde sadece fotograf çekmek için geldiklerini belirten gelin ve damat ise, “Kaleyi gezmedik ama turnikede ücret ödedik. Burada fotograf çeken çiftlerin turnikeden 5 dakikaligina geçip ücret ödemesi yanlis. Turnike kalenin kötü tarafina konulmus. Buraya baktiginizda gelen vatandaslarin yarisi kaleyi gezmiyor. Sadece çay içecekler. Biz 13 kisi geldik. Yarim saatlik fotograf çekimine bir sürü para ödedik. Buna bir çare bulunmali. Bu haksizlik. Insanlar bu sekilde magdur edilmemeli” diye konustu.

Kaynak: İHA