Trabzon'da Asi Olmak Istemeyenler Ikna Yoluyla Asilaniyor

Trabzon’da yapilan asilamalar ve alinan tedbirler sayesinde Korona virüs vaka sayilarinin düsmesi amaçlanirken özellikle, genç yas kusaginin asiya gereken önemi vermemesi yetkilileri endiselendiriyor.

Trabzon'da Asi Olmak Istemeyenler Ikna Yoluyla Asilaniyor
Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Trabzon Il Saglik Müdürü Hakan Usta, Covid-19 haritasinda hedeflerinin maviyi yakalamak oldugunu ifade ederek türlü bahanelerden dolayi asi olmak istemeyen vatandaslari ikna yoluyla asi olmaya davet ettiklerini belirtti.

Trabzon’da su an için asi sikintisinin bulunmadigini gelen asilarla birlikte yogun bir asilama faaliyetine girdiklerini kaydeden Usta, “Sehrimizde asi durumu, geçen hafta tüm Türkiye’de oldugu gibi sikintimiz vardi ancak gelen asilarla birlikte asilama faaliyetine yogun bir sekilde basladik. Özellikle elimizde Biontech sayimiz oldukça iyi bir durumda. Artik her gelen vatandasimiz asisini karsilayabilecek düzeydeyiz. Sehir merkezindeki meydan alanina kurulan çadirimiz olmak üzere asi yaptigimiz yerlerde randevulu ve randevusuz asi yapmaya baslamis olduk. Aile hekimlerinde, hastanelerimizde asi yapiliyor. Bir kisim yerlerde vatandasin durumuna göre yaylalar olmak üzere farkli yerlere asi için ekiplerimizi görevlendirdik. Insallah hizli bir sekilde mavi olmaya gayret edecegiz” dedi.



"Toplumsal bagisikliga ihtiyacimiz var"

Özellikle genç kusagin türlü bahanelerle asi olmak istemedigini hatirlatan Usta, “Özellikle genç yas kusaginda bir defans görüyoruz, türlü bahanelerle engeller olunuyor. Toplumsal bagisikliga ihtiyacimiz var. Bu illetten kurtulabilmek için topluca hareket etmemiz gerekiyor. Bireysel hareketler bizi bir sonuca getirmiyor. Bu baglamda baktigimizda, daha önceki dönemde yasaklar gelmisti. Simdi bu yasaklar yok gibi görünüyor ama ilerde ne olacagini bilmemekle birlikte aslinda ülkemizde yasaklar suanda da var. Maalesef, uluslararasi arenaya çikacak olan bir kisim is adamimiz ya da Umre’ye gidecek olan bir kisim insanimiz asi yapilmama durumundan dolayi bu görevlerini yerine getiremeyecek. Bunlarin da sorumlulugu aslinda bu asi yaptirmayanlarin üzerinde olmasi gerekiyor. O sorumlulukla hareket edilmesi gerekiyor. Bu baglamda insanlara toplum bagisikligi için asi olmalarini siddetle salik veriyoruz. Insallah bu süreçte dogru yönde cereyan edecek ve bu asi oranini daha yukarlara çekip toplumsal bagisikligi saglayacagiz” seklinde konustu.



"Asida yüzde 68’lere gidiyoruz"

Il Saglik Müdürü Hakan Usta, asilama oraninda yüzde 67.5, 68’lerde dogru gittiklerini belirterek "Türkiye ortalamasi bize yaklasti, Türkiye ortalamasi seviyesinde gidiyoruz. Daha önce biraz yukarisindaydik. Biraz daha yavas gittigimizi söyleyebiliriz. Insallah halkimizdan bu konuda duyarlilik bekliyoruz. Biz mavi olmaliyiz. Insanimizin hangi asiyi tercih ettigi, bizim için çok önemli degil. Hangisine ulasabiliyorsa onun yapilmasini istiyoruz. Geçen hafta Biontech’te biraz kisitlilik vardi, Sinovac’i ön gördük onun yapilmasini istedik. Halkimiz bu anlamda Binotech’i daha çok tercih ediyor. Bu hafta halkimizdan Biontech için ciddi bir talep bekliyoruz. Halkimiz hangisini erken buluyorsa onu bir an önce yapilmasi hepimizin yararina” diye konustu.

Bazi kisilerin türlü bahanelerle asi olmak istemedigini buna karsin büyük bir mücadele baslattiklarini kaydeden Usta, “Asi konusunda gerçekten büyük bir mücadele veriliyor. Bütün yönetici ekibimizle birlikte sayin Valimiz, Büyüksehir Belediye Baskanimiz, Ortahisar Belediye Baskanimiz herkes bu konuda üzerine düseni yapmaya gayret ediyor. Her platformda vatandasimizi ikna etmek için mücadele veriyoruz. Tabi ki bu ayrica bir efor gerektiriyor. Ikna kabiliyeti öyle kolay olmuyor. Anlatabildikten sonra onlara biraz zaman ayirdiktan sonra ikna olmayani su ana kadar görmedik” ifadelerini kullandi.

"Sehirdeki yogunluktan dolayi sayilar asagi gelmiyor"

Sehirdeki yogun hareketlilikten dolayi vaka sayilarinda beklenen düsüs yasanmadigina dikkat çeken Usta, sunlari söyledi:

“Sehrimiz zaten sürekli yogun olan bir ilimiz. Özellikle yaz döneminde sehrimiz çaydan, findiga, turizme varincaya kadar çok hareketi oluyor. Bu hareketten dolayi da vaka sayilari bir türlü asagiya gelmiyor. Bir yere kadar geliyor, oradan da daha asagiya inmiyor. Bunda en önemli neden toplumsal bagisikligin tüm ülke anlaminda yeterince saglanmamis olmasi. Dolayisiyla tüm halkimizin bu baglamda asisini bir an önce olarak toplumsal bagisikligi bir an önce saglamamiz gerekir.”
Kaynak: İHA