Ürdün, Hedasi Baraji Meselesinde Misir Ve Sudan'in 'Haklarini Korumasina' Destek Verdigini Açikladi

Ürdün, Etiyopya'daki Hedasi Baraji konusundaki anlasmazligin müzakereler yoluyla çözüme kavusturulmasinin önemini vurgulayarak Misir ve Sudan'in su güvenliginin, Arap ulusal güvenliginin ayrilmaz bir parçasi oldugunu belirtti.

Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Ürdün'ün "Misir ile Sudan'in haklarini korumasina destek verdigi" ifade edildi.

Açiklamada, "Misir ve Sudan'in su güvenligi, Arap ulusal güvenliginin ayrilmaz bir parçasidir." ifadelerine yer verildi.

"Hedasi Baraji meselesinde tüm taraflarin Nil sularindaki haklarini koruyacak sekilde müzakere yoluyla bir çözüme ulasilmasinin önemine" vurgu yapilan açiklamada, uluslararasi hukuka dayanan adil bir anlasmaya varilmadan tek tarafli hiçbir adim atilmamasi ve barajin doldurulmamasi çagrisinda bulunuldu.

- Etiyopya ikinci dolum sürecini baslattigini bildirdi

Misir Su Kaynaklari ve Sulama Bakanligi, 6 Temmuz'da Etiyopyali Su, Sulama ve Enerji Bakani Seleshi Bekele'den ülkesinin Hedasi Baraji'nin ikinci dolum sürecini baslattigini belirten resmi bir mektup aldiklarini açiklamisti.

Bakanligin, Etiyopya'ya cevaben gönderdigi mektupta, Kahire'nin bu "tek tarafli adimi" reddettigi vurgulanmis, bunun bölgesel ve uluslararasi alandaki yansimalari konusunda uyarida bulunulmustu.

- Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji meselesi

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji'yla ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Barajda ilk dolum islemi tepkilere ragmen Temmuz 2020'de yapilmisti.

Kaynak: AA