Kirgizistan-Tacikistan Sinirinda Silahli Çatisma

Kirgizistan ile Tacikistan sinirinda iki ülkenin sinir muhafizlari arasinda silahli çatisma çikti.



Kirgizistan ile Tacikistan arasinda tartismali sinir olmasi nedeniyle iki ülke arasinda ara ara yasanan silahli çatismalara bir yenisi daha eklendi. Kirgizistan Sinir Muhafiz Hizmeti tarafindan yapilan açiklamada, Kirgizistan sinir muhafizlarinin Batken bölgesinde yer alan Leylek ilçesinde Tacikistan siniri boyunca atlarla hareket ettikleri sirada Tacikistan askerleri tarafindan aniden silahli saldiriya ugradigi belirtildi. Saldirinin ardindan iki ülkenin askerleri arasinda silahli çatisma meydana geldigini bildiren Sinir Muhafiz Hizmeti, çatismada yaralilara iliskin bilgilerin belirlenmesi üzerinde çalistiklarini aktararak, çatismanin yasandigi sinir kesiminde Kirgizistan ve Tacikistan sinir muhafiz yetkililerinin görüsmeler yaptiklarini kaydetti.

Kirgizistan basinin da yer alan haberlerde, yaklasik 30 dakika sürdügü kaydedilen çatismada, ölü ve yaralilarin oldugu ifade edildi.

Tacikistan çatismalarda 2 yarali oldugunu bildirdi

Tacikistan Ulusal Güvenlik Komitesi tarafindan yapilan açiklamada ise, bugün yerel saatle 14.55 sularinda 4 Kirgizistan vatandasinin Tacikistan sinirini yasadisi geçtigi belirtildi. Kirgizistan vatandaslarinin sivil ve askeri kiyafetler giydigi ve yanlarinda, "Kalasnikof" olarak bilinen AK-47 tipi uzun namlulu piyade tüfegi silah bulundurduklarini aktaran Komite, ilk belirlemelerde Kirgizistan vatandaslarinin, Tacikistan topraklarindan 9 ati kendi ülkesine götürmeye çalistiklarini kaydetti.

Açiklamada, Kirgizistan sinir muhafizlarinin Tacikistan askerlerinin uyarisina ragmen ates açtiklari, Tacikistan sinir muhafizlarinin açilan atese karsilik vermesi sonucu 2 Kirgizistan sinir muhafizinin yaralandigi dile getirildi.



Kirgizistan ile Tacikistan arasindaki sinir sorunu

Kirgizistan’in, Tacikistan ile yaklasik 990 kilometre uzunlugunda siniri bulunurken, tartismali sinir kesimleri nedeniyle iki ülkenin vatandaslari ve sinir muhafizlari arasinda zaman zaman silahli çatismalar meydana geliyordu. Tacikistan’in kuzeyindeki Sughd bölgesi ile Kirgizistan’in güneyindeki Batken bölgesini ayiran Isfara Nehri’ndeki su kaynaginin kullanimi ile ilgili 29 Nisan’da anlasmazlik yasayan iki ülke halki arasinda çikan tasli kavga çatismaya dönüsmüstü. Çatismalarda Kirgiz tarafindan 36 kisi hayatini kaybetmis, 100’den fazla kisi de yaralanmisti. Tacikistan tarafindan ise 19 kisi hayatini kaybetmis, 88 kisi ise yaralanmisti. Iki ülke yetkilileri yaptiklari görüsmelerin sonucu imzaladiklari protokol ile yakin bir zamanda sinir sorununu çözmekte anlasmis, Kirgizistan 21 Mayis’tan itibaren sinir sorunu çözülene kadar Tacikistan ile olan siniri kapatma karari almisti. Iki ülke sinirinda tansiyon, 4 Haziran’da Tacikistan askerlerinin tartismali sinir kesiminde konteyner yerlestirmesiyle yeniden yükselmis, gerginlik ise iki ülke Ulusal Güvenlik Komite Baskanlari’nin imzaladigi protokol ile hafiflemisti.
Kaynak: İHA