Itirafçi Olduktan Sonra Adli Kontrolle Serbest Birakilan Eski Tuggeneral Serdar Atasoy Gözaltina Alindi

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi, itirafçi Atasoy'un, tanik olarak dinlendigi mahkemede itiraf içeren beyanlarini inkar etmesinin ardindan gözaltina alindigini bildirdi.

Fetullahçi Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapilanmasi'na (FETÖ/PDY) yönelik sorusturma kapsaminda itirafçi olduktan sonra adli kontrolle serbest birakilan eski tuggeneral Serdar Atasoy, tanik olarak dinlendigi mahkemede itiraf içeren beyanlarini inkar etmesinin ardindan gözaltina alindi.

Ankara Cumhuriyet Bassavciligindan yapilan açiklamada, eski Kara Kuvvetleri Komutanligi Istihbarat Baskani Tuggeneral Serdar Atasoy'un, hakkinda Terör Suçlari Sorusturma Bürosunca FETÖ/PDY'ye üye olma suçundan yürütülen sorusturma kapsaminda 27 Ocak'ta gözaltina alinmasina karar verildigi hatirlatildi.

Atasoy'un, Ankara Emniyet Müdürlügü TEM Sube Müdürlügünde ve Cumhuriyet Bassavciliginda müdafi huzurunda alinan ifadeleri ile sevk edildigi sulh ceza hakimligindeki sorgusunda etkin pismanlikta bulunarak örgütsel faaliyetlerini anlattigi ifade edilen açiklamada, bu nedenle hakkinda adli kontrol hükümlerinin uygulanmasinin talep edildigi belirtildi.

Sorusturma sonucunda Atasoy'un hakkinda silahli terör örgütüne üye olma, kamu kurum ve kuruluslarinin zararina dolandiricilik ve resmi belgede sahtecilik suçlarindan cezalandirilmasi istemiyle kamu davasi açildigi kaydedilen açiklamada, Atasoy'un baska saniklarin yargilanmasina esas olarak tanik sifatiyla dinlendigi Çanakkale ve Ankara agir ceza mahkemelerindeki beyanlarinda etkin pismanlikta bulunarak verdigi ifadelerinden vazgeçtigini belirtmesi üzerine yargilanmakta oldugu Ankara 32. Agir Ceza Mahkemesince 'kaçabilecegi veya kaçma girisiminde bulunabilecegine dair kuvvetli süphe bulundugu' gerekçesiyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100'üncü maddesi kapsaminda yakalama emri çikarildigi ve gözaltina alindigi bildirildi.

- Rütbesini FETÖ elebasinin taktigini itiraf etmisti

Eski Tuggeneral Serdar Atasoy, Ankara 25. Agir Ceza Mahkemesince FETÖ üyeligi suçundan yargilanmasina devam edilen eski Albay Yildirim Günes'in davasinda tanik olarak dinlenmisti.

Mahkeme Baskani Mustafa Kemal Çatak, Atasoy'a, emniyet ifadesinde Günes'in örgüte mensup olduguna dair bilgi verdigini hatirlatarak, bu konuda bildiklerini anlatmasini istemis, bunun üzerine Atasoy, Günes'i, Harp Okulundan tanidigini ve Harp Akademisinde iki yil beraber ögrenim gördügünü anlatarak, "Daha sonra görev nedeniyle Yildirim Günes'i gördügüm oldu. Ancak örgütsel olarak tanimiyorum kendisini." demisti.

Bunun üzerine Baskan Çatak'in Atasoy'un sorusturma asamasinda, Günes için "Bu sahis benim devre arkadasimdir. Kurmaylik sinavi sonrasinda akademiye birlikte gittigim kisidir. Bu sahis da örgütten idi." dedigi ifadesini okumasi üzerine, sanik Günes'in örgütsel bir iliskisinin olduguna dair beyanda bulunmadigini iddia eden Atasoy, itiraf içeren ifadesinin baskiyla alindigini ileri sürmüstü.

Emniyet ifadesinde 2015'e kadar örgütle iliskisini sürdürdügünü, kendisinden sorumlu mahrem imamla operasyonel hat ve ankesörle iletisim kurdugunu itiraf eden Atasoy, mahkeme huzurunda ise "Yillar önce örgütle temasimi kesmis bir insanim. Zaten o zaman örgüt oldugunu bilseydim böyle bir yapi içerisinde olmazdim." iddiasinda bulunmustu.

Önceki beyanlarini inkar ettigine iliskin tutulan durusma zapti, Atasoy'un yargilandigi Ankara 32. Agir Ceza Mahkemesine gönderilmisti.

- Emniyette örgütsel bagini anlatmisti

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginin iddianamesine göre örgüt içerisinde "Servet" kod adini kullanan Atasoy, 1996'da Harp Okulundan tegmen olarak mezun oldu.

Atasoy emniyet ifadesinde, Istanbul Altunizade'deki FEM dershanesinde tegmen rütbesini örgüt elebasi Fetullah Gülen'in taktigini, kendisinin de Gülen'in elini öptügünü itiraf etti.

O günden itibaren FETÖ'nün askeri yapilanmasi içerisinde yer alan Atasoy, 2003'te örgütün kendisine verdigi sinav sorulariyla kurmaylik sinavini kazandi.

Piyade kurmay albay rütbesindeyken 30 Agustos 2020 Yüksek Askeri Sura karariyla tuggenerallige terfi ettirilen Atasoy, ardindan Kara Kuvvetleri Komutanligi Istihbarat Baskanligina atandi.

Bu göreve baslamadan kisa süre önce Harekat Baskanligi, ardindan ise 4. Kolordu Komutanligi emrine verilen Atasoy, emekliye ayrildi.

Atasoy, 2006-2014 yillari arasinda görev yaptigi Kars, Istanbul ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde örgütün 4 farkli mahrem imamiyla ankesörlü telefon üzerinden irtibat sagladi.

Ayrica Atasoy'un telefonu ile mahrem imamlarin kullandigi "patates hat" olarak bilinen operasyonel telefonlarin 23 kez ortak baz sinyali verdigi tespit edildi.

Tutuksuz yargilanan Atasoy hakkinda, "silahli terör örgütüne üye olmak", "resmi belgede sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluslarinin zararina dolandiricilik" suçlarindan 32,5 yila kadar hapis cezasi talep ediliyor.
Kaynak: AA