Israil Disisleri Bakani'ndan Fasli Mevkidasina Tel Aviv Ziyareti Için Resmi Davet

Israil Disisleri Bakani Yair Lapid, Fasli mevkidasi Nasir Burita'ya Israil'i ziyaret etmesi için resmi davet ilettiklerini belirtti.

Lapid, sosyal medya hesabi Twitter üzerinden yaptigi yazili açiklamada, halihazirda Fas'i ziyaret eden Disisleri Bakanligi Genel Direktörü Alon Ushpiz'in, kendi (Lapid) adina, Fas Disisleri Bakani Burita'ya Tel Aviv'e resmi bir ziyaret için davette bulundugu mektubu ilettigini aktardi.

Kral 6. Muhammed liderliginde Israil ile Fas arasindaki diplomatik iliskilerin yeniden baslamasinin, iki halk arasindaki iliskilerde "tarihi bir dönüm noktasi" oldugunu kaydeden Lapid, Fas ile Israil arasindaki siyasi iliskileri güçlendirmeyi ve iki ülke arasinda ekonomi, teknoloji, kültür ve turizm alanlarinda is birligi yapilmasini umdugunu ifade etti.

Israilli Bakan, iki ülke arasinda birkaç hafta içinde baslamasi beklenen direkt uçuslarin da Fas-Israil iliskilerini güçlendirecegini ve turizm sektörlerini canlandiracagini belirtti.

Fas makamlarindan konuyla ilgili herhangi bir açiklama yapilmadi.

Israil Kamu Yayin Kurulusunda (KAN) yer alan haberde ise Burita'nin Israil ziyaretinin, temmuz ayi sonunda, iki ülke arasinda direkt uçuslarin baslamasinin ardindan gerçeklesecegi ifade ediliyor.

Israil Disisleri Bakanligi önceki gün yaptigi açiklamada, Ushpiz’in “iki ülke iliskilerini gelistirmek ve güçlendirmek” amaciyla Fas’a gittigini duyurmustu.

- Fas-Israil iliskilerinde normallesme

Rabat ile Tel Aviv arasindaki düsük düzeyli iliskiler, 1993'te Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) ile Israil arasinda imzalanan Oslo Anlasmasi'nin ardindan baslamis ancak 2. Intifada'nin patlak vermesinin ardindan 2002 yilinda Fas bu iliskileri durdurmustu.

Fas Krali 6. Muhammed, 10 Aralik 2020'de Israil ile iliskilerin "en yakin zamanda" kurulacagini açiklamisti. Ayni gün dönemin ABD Baskani Donald Trump da yaptigi açiklamayla Fas ve Israil'in tam diplomatik iliski kurulmasina yönelik anlasmaya vardigini duyurmustu.

Fas, bu kararla Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan'in ardindan 2020'de Israil'le normallesme anlasmasina varan dördüncü Arap ülkesi olurken, Magrib bölgesinde ise ilk ülke olmustu.

Fas ile Israil 22 Aralik 2020'de diplomatik iliskilerin normallestirilmesi kapsaminda 4 anlasma imzalamisti.

Tel Aviv ile Rabat arasinda geçen yil varilan iliskilerin normallestirilmesi anlasmasinin ardindan Israil, 11 Ocak'ta eski Kahire Büyükelçisi David Govrin'i Fas'a geçici diplomatik misyon sefi olarak atamisti.

Fas Disisleri Bakani Burita, mayis ayinda yaptigi bir açiklamada, "Yakinda karsilikli üst düzey ziyaretler gerçeklestirmeyi umuyoruz." demisti.

Kaynak: AA