Egitim Uzmanlarindan Ögrencilere Tercih Uyarisi

Van’da Sampiyon Özel Ögretim Kursu Kurucusu ve ayni zamanda rehberlik uzmani Lokman Tekin, 5-16 Temmuz 2021 tarihlerinde yapilacak olan tercihlerin çok önemli olduguna dikkat çekerek, “Dogru tercih hayat kurtarir” dedi.

Egitim Uzmanlarindan Ögrencilere Tercih Uyarisi
Sampiyon Özel Ögretim Kursu Kurucusu ve ayni zamanda rehberlik uzmani Lokman Tekin, Liselere Geçis Sistemi (LGS) tercihlerinin 5-16 Temmuz tarihleri arasinda yapilacagini hatirlatarak, ögrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ögrencilerin toplamda 20 tercih hakkinin oldugunu ifade eden Tekin, “Merkezi yerlestirmeyle ögrenci alan okullar, yerel tercih okullari ve pansiyonlu okul tercihleri. Toplamda 20 tercih hakki var. Bunlardan 5 tanesi yerel okul tercihi, 5 tanesi pansiyonlu okul tercihi, 10 tanesi de merkezi yerlestirmeyle ögrenci alan okullar. Tercih islemlerinde puandan çok, yüzdelik dilime dikkat etmek daha dogru olacaktir. Merkezi yerlestirmede, ögrencinin girdigi LGS sonucu dikkate alinacak, yerel yerlestirmedeyse okullarin türü, kontenjani, bulunduklari yere göre olusturulan ortaögretim kayit alani ile ögrencilerin ikamet adresleri ve Okul Basari Puani’nin (OBP) üstünlügü kriterlerine göre yapilacak. Esitlik olmasi durumunda ise sirasiyla 8’inci, 7’nci ve 6’nci siniflardaki Yilsonu Basari Puani (YBP) üstünlügüne bakilacak” dedi.

Tüm ögrencilerin yerel yerlestirme tercihi yapmasinin zorunlu olduguna dikkat çeken Tekin, “Ancak ögrenci, yerlestirme islemi sonucunda merkezi sinav puaniyla okul tercihine yerlesmis ise yerel yerlestirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alinmayacak, puani yeten merkezi yerlestirme okullarindan birine yerlesecek. LGS’ye girmemis olan ögrenciler ise merkezi yerlestirme tercihi yapamaz ama yerel ve pansiyonlu okul tercihi yapabilir. Tercih yapmak zorunlu degildir. Ancak tercih yapmayan veya hiçbir tercihine yerlesmeyen ögrenciler, açik ögretim lisesine ya da özel okullara kayit yapabilir. Ögrencilerin puanlarinin esit olmasi halinde sirasiyla; Okul Basari Puani üstünlügüne, 8’inci, 7’nci ve 6’nci siniflardaki Yilsonu Basari Puani üstünlügüne, tercih önceligine ve ögrencinin dogum tarihine göre yasi küçük olana bakilacak” ifadelerini kullandi.

Merkezi yerlestirme ve yerel yerlestirmelerde devamsizligin bir etkisinin olmadigini da sözlerine ekleyen Tekin, “Özel okula ya da yetenek sinaviyla ögrenci alan okullara kesin kayit islemini tamamlayan ögrenciler, tercihte bulunamayacak. Tercih süresi içinde (16 Temmuz’a kadar) kayit iptali yapan ögrenciler, devlet okullarini tercih edebilecek. Tercihler okul müdürlügü tarafindan elektronik ortamda onaylanacak. Onaylama islemi yapildigi anda ögrencinin tercih islemi tamamlanmis olacak. Ögrenci velisi düzeltme veya iptal islemini 16 Temmuz’a kadar okul müdürlügüne basvurarak talep edebilir. Bunun yaninda tercih listesinde yer almayan, yazilmayan bir okula yerlestirilme yapilmaz. Yerlestirme sonuçlari, 26 Temmuz’da açiklanacak olup, nakil dönemi basvurulari ise 26-30 Temmuz ve 2-6 Agustos tarihleri arasinda olmak üzere 2 dönemde yapilacak. Bu anlamda tercihlerin bütün ögrencilere ve velilere hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA