Asirlik Lezzet 'Bademli Koruk Serbeti' Tescil Yolunda

Izmir'in Dikili ilçesinde 100 yili askin süredir geleneksel yöntemlerle üretilen Bademli koruk serbeti, cografi isaret olarak tescil edilecek.

Ilçenin tarimsal üretimde önemli mahallerinden Bademli'de asirlardir üretilen serbet için Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, geçen yil ekim ayinda Türk Patent ve Marka Kurumuna basvurdu.

Bu yil mart ayinda basvuru onaylandi. Serbetin, yaklasik 3 ay içinde ilgili prosedürlerin tamamlanmasinin ardindan "Bademli koruk serbeti" olarak tescil edilmesi bekleniyor.

- Basrolde kadinlar var

Korugun serbete yolculugu yaklasik 7 saat sürüyor. Baglardan toplanan koruklar, kadinlar tarafindan yikandiktan sonra odun atesinde isinan kazanlarda kaynamaya birakiliyor. Bir müddet sonra süzülen koruklarin suyu, ikinci bir kazana aktariliyor. Burada az miktar seker eklenen koruk suyu kivam aldiktan sonra siseleniyor.

Koruk serbeti servis edilirken de üçte bir oraninda sulandiriliyor ve köpürtülüyor.

- Izmir'in cografi isaret tescilli ürün sayisi 29'a çikacak

Izmir Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen, AA muhabirine, kentte ilk cografi isaret tescilinin 1996'da Bergama halisi için alindigini, Bademli koruk serbetiyle birlikte kentin cografi isaret tescilli ürün sayisinin 29'a çikacagini söyledi.

Özen, "Bademli'de yetisen Yediveren üzümünden elde edilen koruk serbetinin basvurusu onaylandi. Kusaktan kusaga gelen bir lezzetten bahsediyoruz." dedi.

Izmir genelinde 20 ürünün daha cografi isaret tescili için sirada bekledigini dile getiren Özen, bunlarin bir kisminin bu yil içinde tescillenmesini beklediklerini ifade etti.

Özen, kentin cografi isaretli ürünler bakimindan ülkede 3'üncü sirada yer aldigini belirterek, "Insallah birinci siraya çikmak istiyoruz. Bu bereketli topraklarin neredeyse her mahallesine has ürünler var. Bu ürünleri ön plana çikartmamiz, tanitmamiz gerekiyor." diye konustu.

Disaridan bakildigi zaman Izmir'in turizm yönüyle ön plana çiktigini dile getiren Özen, sunlari kaydetti:

"Tarihte Dikili 'zeytin ve deniz kokulu sehir' diye tanimlanir. Izmir'i ise tarimin dogdugu sehir olarak tanimliyoruz. 30 ilçenin kendisine has özellikli ürünleri var. Tarihin köklü geçmisinden bugüne gelen bir ürün deseninden bahsediyoruz. 150'ye yakin ürün çesidi var. Biz bu topraklarda üretimi devam ettirecegiz. Ayrica tarihten gelen ürünlerimize sahip çikmamiz gerekiyor."

Özen, bu ürünlerin tamamini Avrupa Birligi nezdinde tescil ettirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

- "Yaz günlerinin vazgeçilmezi"

Bademli Muhtari Neslihan Kutlu Maras da 100 yili askin süredir bölgede yapilan serbetin yaz günlerinin vazgeçilmez lezzeti oldugunu ifade etti.

Maras, her kahvehanede koruk serbeti bulundugunu, bu lezzet için kilometrelerce uzaktan gelenlerin oldugunu belirtti.

Kaynak: AA