''Vücuttaki Agrilar Bati Nil Virüsü Kaynakli Olabilir ''

Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Bahadir Ceylan, "Bati Nil Virüsü’nün bulastigi insanlarda hastalik gelismese de; bas agrisi, ates, sirt ve kas agrilari ve bulanti gibi sikayetler, virüs kaynakli hastaligin habercisi olabilir’’ dedi.

''Vücuttaki Agrilar Bati Nil Virüsü Kaynakli Olabilir ''


Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Bahadir Ceylan, çogunlukla yaz mevsiminde görülen Bati Nil Virüsü hakkinda açiklamalarda bulundu.

Bati Nil Virüsü kaynakli hastaliga yakalananlarin yüzde 25 ila 50’sinde kizamik benzeri kirmizi döküntüler de gelisebildigini aktaran Prof. Dr. Ceylan, “Sikayetler arasinda bogaz agrisi, karin agrisi, kusma ve ishalde görülebilir. Dikkat edilirse bu yakinmalar grip, ishal ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi oldukça sik görülen enfeksiyonlardakine benzer yakinmalardir. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlari ve grip gibi hastaliklar kis aylarinda görülürken Bati Nil Ensefalit enfeksiyonu yazin yayiliyor’’ diye konustu.



’’Dikkat griple karistiriliyor’’

Grip ile benzer bulgulara sahip oldugundan Bati Nil Virüsü’nün önemsenmedigini dile getiren Prof. Dr. Ceylan, ’’Yaz aylarinda grip benzeri yakinmalar gelisen hastalarda, özellikle cilt döküntüsü de varsa Bati Nil Ensefalit virüs enfeksiyonu muhakkak akla gelmelidir. Çogu olgunun yakinmasiz olmasi ve semptomatik olanlarinda gribal bulgular göstermesi nedeniyle belki de ülkemizde bu enfeksiyona sahip olanlar doktora bile gitmeyi ihmal etmektedir’’ ifadelerini kullandi.

’’Kuslar ve sivrisineklerle bulasiyor ’’

Bati Nil Virüsü’nün sivrisinekler araciligiyla kuslardan bulastigini hatirlatan Prof. Dr. Ceylan, ’’Hastaliktan korunmak için sivrisineklerin üreyebilecegi su birikintilerinin kurutulmasi ve çevrenin sivrisinekleri öldürmek amaçli ilaçlanmasi gereklidir. Sivrisineklerden korunmak için pencerelere sineklik takilmasi, cibinlik kullanimi ve gece disariya çikildiginda uzun kollu ve bacaklari kapatan giysiler tercih edilmesi önerilebilir" tavsiyelerinde bulundu.

’’Beyine siçrarsa felce yol açiyor’’

Bati Nil Virüsü enfeksiyonunun en korkulan komplikasyonu beyinde enfeksiyon gelismesi oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Ceylan, sözlerini söyle tamamladi:

’’Neyse ki bu durum virüsün bulastigi her 150 ila 250 kisinin 1’inde gelisir ve bu olgularin da yüzde 10’u ölebilir. Beyin enfeksiyonunun seyrek görülmesi ve sadece yüzde 10 öldürücü olmasi nedeniyle Bati Nil Ensefalit virüs enfeksiyonu iyi huylu hastaliklar arasinda sayilabilir. Beyin tutulumu yaslilarda, kanserli hastalarda, organ nakli hastalarinda ve erkeklerde daha siktir. Beyin tutulumu gelisen vakalarda saçma konusmalar, uyku hali, koma, kollarda kasilmalar, Parkinson hastaligi benzeri belirtiler ve felç tablolari görülebilir’’.
Kaynak: İHA