Uluslararasi Srebrenitsa Bosnak Soykirimi Anma Kosusu 11 Temmuz'da Yapilacak

Bakirköy Belediyesi’nin, Srebrenitsa Soykirimi’nda hayatini kaybedenlerin anisina 11 Temmuz Pazar günü Yesilkoy-Florya sahilinde ‘Unutma Unutturma’ sloganiyla düzenleyecegi kosunun lansman toplantisi yapildi.

Uluslararasi Srebrenitsa Bosnak Soykirimi Anma Kosusu 11 Temmuz'da Yapilacak
Yesilyurt Spor Kulübü’nde düzenlenen basin toplantisina Bakirköy Belediye Baskan Yardimcisi Cavit Ganiç, Bakirköy Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürü Sait Babaoglu, Türkiye Bosna Sancak Dernegi Baskani Muhammed Sancaktar, CHP Istanbul Il Baskan Yardimcisi Semside Yener ve çesitli Balkan Dernekleri temsilcileri katildi.

Düzenlenecek kosunun bir yaris niteliginde olmadigini ve kosuya katilan herkesin birinci olacagini söyleyen Bakirköy Belediye Baskan Yardimcisi Cavit Ganiç, "Bakirköy Belediyesi ile Türkiye Bosna Sancak Dernegi, Srebrenitsa hayatini kaybeden ve bu sene 26. yilini andigimiz Serebrenitsa, Bosnak Soykirimi’nin bir sonucu. Srebrenitsa’da hemsehrilerimiz sehit edilmistir. Orada 1 hafta içinde çocuklarin ve kadinlari otobüslerle tahliye ederek Hollandali Birlesmis Milletler (BM) Komutani’nin güvenli bölge ilan ettigi yerde Bosnaklarin silahlarini toplayarak onlari silahsiz, savunmasiz biraktigi ve sonuçta Sirp milislerin, devlet güçleriyle gerçeklestirdigi soykirimin 26’inci yili. Insanlik adina utanç verici, bir daha hiçbir yerde hiçbir sekilde yasanmamasi için unutulmamasi ve unutturulmamasi için birlikte bu organizasyonu yapiyoruz. 11 Temmuz sabahi 8 bin metrelik bir kosu yapiyoruz. Herkes bu kosu sonunda madalya sahibi olacak ve herkes birinci olacak. Finalde bir kupa olmayacak. Bu bir yaris degil" dedi.



"Organizasyonu geleneksel hale getirmek istiyoruz"

Bu organizasyonu geleneksel hale getirmek istediklerini de aktaran Ganiç, "Balkan camiasinin yasadigi acilar için ayri ayri etkinlik düzenlemek için hazirligimiz var. Uluslararasi bir kosu olarak tanimladik ama bu bir yaris degil bir kosu. Amaç, buraya katilmak ve unutmamak, dünyanin hiçbir yerinde bu tür acilarin yasanmamasi için elimizden geleni yapmak. Srebrenitsa’da insanlik öldü. 50 bin kadin tecavüze ugradi, birçogu zorla dogurmak zorunda kaldi. O kadinlarin travmasi devam ediyor. Bu organizasyonu geleneksel bir hale getirmek ve büyütmek istiyoruz" ifadelerini kullandi.

Sancaktar: "Srebrenitsa asla unutulmayacak"

Türkiye Bosna Sancak Dernegi Baskani Muhammed Sancaktar ise Srebrenitsa’nin bir soykirim sembolü oldugunu kaydederek, "Tam 26 yil oldu. BM tarafindan güvenli bölge ilan edilen ve o dönemde Hollandali askerler tarafindan sözde korunan Srebrenitsa bölgesinde Çetnikler tarafindan soykirim suçu islendi. Olus sekli ve zamani ile dünya tarihinin en karanlik zamanlarindan biridir. Binlerce kisi iskence ile öldürüldü. Ortaya çikarilan toplu mezarlarda ölenlerin kimlik tespiti yapiliyor. Bugüne kadar 7 bin kisinin kimligi tespit edildi. Uluslararasi Adalet Divani, adaletle uzaktan yakindan ilgisi olmayan siyasi ve diplomatik bir kararla Bosna’da gerçeklesenlerden sadece Srebrenitsa’dakini soykirim olarak kabul etti. Sirbistan’i soykirimi engellemekte yetersiz kalmakla suçladi. Srebrenitsa binlerce kisinin öldürüldügü yer degil tüm Bosna’da yapilan soykirimin, kültür yikiminin sembolüdür. Srebrenitsa 8 bin 372 kisinin öldürüldügü yer degil bir sehir yikiminin sembolüdür. Avrupa güçlerinin ve ülkemizde belli bir kesimin inandigi gibi tarihi nefretlerin birden ortaya çikmasiyla degil Büyük Sirbistan düsüncesine kapilan Çetniklerin planlayarak gerçeklestirdigi bir soykirimdir. Srebrenitsa yüzyilin basinda Sirp Çetnikler tarafindan Bosnaklara uygulanan soykiriminin sembolüdür. Srebrenitsa unutulmayacak, unutturulmayacak ve yok edilemeyecek bir güce erismistir. Bosnak kardeslerimizin hem tarihe hem gelecek kusaklara karsi sorumluluklari farklidir. Bize düsen görev soykirimi unutturmamak ve adaletin insasina katkida bulunmaktir. Bu anlamli etkinligi bizimle gerçeklestiren Bakirköy Belediye Baskani’na ve tüm çalisanlarina sonsuz sükranlarimizi sunuyoruz. Srebrenitsa asla unutulmayacak" seklinde konustu.

CHP Istanbul Il Baskan Yardimcisi Semside Yener de organizasyon için Bakirköy Belediye’sine tesekkür etti. Organizasyonun sonunda tüm katilimcilara Srebrenitsa çiçegi olan madalya verilecegi belirtildi.

Toplanti, çekilen hatira fotografinin ardindan tamamlandi.
Kaynak: İHA