Tusba Belediyesi, Bindalli Gelenegini Yarinlara Tasiyor

Van’in Tusba Belediyesi, ‘Bindalli’ geleneginin yasatilmasi ve gelecege tasinmasi için ‘Bindalli (üç etek) Yapimcisi Kursu’ açti.

Tusba Belediyesi, Bindalli Gelenegini Yarinlara Tasiyor
Tusba Belediyesi, ISKUR destekli açtigi kursta bindalli adi verilen kadife veya atlas kumas üstüne sirma, kilaptan ya da sim ile serpme dal, yaprak, çiçek motifleri isleyerek elde edilen kiyafetin yapimini kadinlara ögreterek gelecek nesillere aktariyor. Bir kültür mirasi olan geleneksel kiyafetlerin dikim teknikleri ile isleme ve nakislarin genç nesillere ögretilmesinin hedeflendigi kursa katilan 25 kadina ayrica günlük olarak belli bir ücret de ödeniyor.

Selçuklu ve Osmanli dönemi izlerini tasiyan ‘Bindalli Yapimcisi Kursu’, Tusba Belediyesine ait Kalecik Mahallesi’nde bulunan Tarihi Van Evleri’nde düzenleniyor. Açtiklari kursun geçmisin izini gelecege tasinmasi açisinda önemli bir çalisma oldugunu dile getiren Tusba Belediye Baskani Salih Akman, “Gelecegi belirleyebilmek için geçmisi bilmek gerekiyor. Geçmis her zaman size yol gösterir. Siz geçmisinizi ne kadar iyi bilirseniz, geleceginizi de o kadar saglam temeller üzerine kurarsiniz. Sosyal belediyecilik açisindan bu kadar güzel bir gelenegi gelecek nesillere tasinmasi ve geçmisin yasatilmasini önemsiyoruz. Bunun için Tusba Belediyesi olarak bu güzel gelenegin kaybolmamasi ve gençlere ögretilmesi için ISKUR ile ortaklasa açtigimiz kurs bayanlar tarafindan büyük ilgi gördü. Su an 25 kadin bu meslegi gelecek nesillere aktarmak için ögreniyor” seklinde konustu.



Bindalli

Kadife ya da atlas kumas üstüne sirma, kilaptan ya da sim ile serpme dal, yaprak, çiçek motifleri isleyerek elde edilen islemeli kumaslara bindalli adi verilir. Bunlar için genellikle koyu kirmizi, mor, lacivert ve benzeri koyu renkli kumaslar seçilir. Gelinlik, önemli günlerde giyilen özel kiyafetler ve örtü yapiminda kullanilan bindallinin kültürümüzde önemli bir yeri vardir. Bu ad, günümüzde kumasin kendinden çok, kiyafetin adi olarak bilinmektedir.
Kaynak: İHA