Sivas'ta Ilk Kez Ekilen Kenevirler Boy Verdi

Sivas’ta yaklasik 170 dönüm arazide ilk kez ekilen kenevirler boy verdi, uyusturucu etkisi düsük olan kenevirlerin; tekstil, ilaç ve savunma sanayisi gibi alanlarda kullanilmasi planlaniyor.

Sivas'ta Ilk Kez Ekilen Kenevirler Boy Verdi
Sivas’in kenevir ekilebilen 20. il olarak onaylanmasinin ardindan geçtigimiz Mayis ayinda kent merkezinde bulunan bir alana uyusturucu degeri düsük olan kenevir ekimi yapilmisti. Yaklasik 100 dönüm alanda Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 70 dönüm alanda ise çiftlerin ektigi kenevir bitkisi 2 ay içerisinde boy verip yeserdi. Yüksek rekolte beklenen kenevir bitkisinin; tekstil, ilaç ve savunma sanayisi gibi alanlarda kullanilmasi planlaniyor.

“Sivas’imiz kenevir sehri olacak’’

Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, önümüzdeki yillarda Sivas’in kenevir sehri olacagini belirterek, “2018 yilinda Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan kenevir ekiminde Sivas’in da 20’nci il olarak dahil ettigini söylediginde biz bunu 2018’den bu güne kadar çiftçilerimizle tüm hazirliklarini yaparak 2021’in bahar ayinda keneviri ekmis olduk. Bununda öncülügünü yapan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin katkilariyla beraber ve is alanimizin gelmesiyle beraber yaklasik 100 dönüm civarinda bir kenevir ekimi yapildi. Toplam Sivas’ta 170 dönüm kenevir ektik. Biliyorsunuz bu kenevirin ülke ekonomimize çok büyük katkisi olan bir bitki. Bunu da biz Sivas’ta öncülük yapmak için Sivas Ziraat Odasi ve Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak Valiligimiz, Tarim Il Müdürlügümüz ile hep beraber elimizi tasin altina koyarak burada güzel bir çalisma yaptik. Ilk kenevirlerimizi ektik suanda geldik baktik. Insallah sonu güzel olacak. Bunun insallah Türkiye ekonomisine Sivas ekonomisine, sanayisine kazandirmak için bunun çalismalarini yapiyoruz canla basla. Bu sene belki az bir dönüm ekildi ama önümüzdeki yillarda Sivas’imiz kenevir sehri olacak. Ülke ekonomisine katkida bulunacak. Fabrikamiz hazir. Altyapilarimiz her seyimiz hazir. Rekoltemiz ilk baktigimiz zaman tam tonajini veremem ama miktarimiz çok fazla. Çünkü ilk defa ekiliyor bizim topraklarimiza" dedi.



Uyusturucu özelligi yok lif üretiminde kullanilacak

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekani Tolga Karaköy, yetistirilen kenevirin uyusturucu madde miktari binde 2 oldugunu ve kenevirin lifine yönelik çalismalar yaptiklarini belirterek, "Burada kenevir yetistiriciligini yapmaktayiz. Kenevirle ilgili olarak sanayi üniversite isbirligi anlaminda bir projemiz söz konusu. Bu proje kapsaminda bizde yatirimcimizi desteklemek adina biz de hem kenevir yetistiriciligi yatirimcimiza ulasmasi adina hem de islahi konusunda çalismalarimiza basladik. Burada vurgulanmasi gereken en önemli konu su. Bu kenevirler lif keneviri. Lifine yönelik olarak biz yapiyoruz. Yani uyusturucu madde miktari bunlarin binde 2.Bunlar hiçbir sekilde uyusturucu madde olarak kullanilan kenevir degil. Öncelikle onun altini çizmek istiyorum. Bu önemli bir konu. Biz lif keneviri üretiyoruz. Bu noktada da islahimizi endüstriyel yani lif keneviri konusunda islah çalismalarini ve yetistiriciligini bölgemizde saglikli bir sekilde yapilmasina katki saglamak adina bu projeyi yaptik. Kullanim alanlari çok yaygin. Yaklasik 25-30 bin alanda çok farkli alanlarda kenevirin kullanimi söz konusu. Bildiginiz gibi kenevirin lifi çok saglam. Saglam oldugu için halatlardan gemi urganlarina kadar akliniza gelebilecek tekstil sanayinde çok rahat olarak kullanildigini görürüz. Tekstilde kullanilabildigi gibi otomasyon oto sanayinde de özellikle Avrupa’da birçok ülkede oto kaportalarinin yapiminda kenevir liflerinin belli oranlarda kullanildigini biliyoruz. Bunun yaninda savunma sanayinde, çelik yeleklerin üretiminde, tanklarin, savunma sanayinde kullanilan araçlarin kaportalarinin yapilmasinda kenevirin çok yogun olarak kullanildigini görüyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA