Nijerya'da 3 Yilda 4,5 Trilyon Varil Petrol Çalindi

Afrika kitasinin petrol ve dogal gaz zengini ülkesi Nijerya'da, son 3 yilda 4,5 trilyon varil petrol çalindigi bildirildi.

Çevre Bakani Muhammed Abubakar, Enformasyon ve Kültür Bakanligi tarafindan baskent Abuja'da düzenlenen "Petrol ve Gaz Altyapisini Korumak" baslikli toplantida yaptigi açiklamada, Nijerya Dogal Kaynaklari Ajansi verilerine göre, 2018'den bu yana 4,5 trilyon varil petrol çalindigini kaydederek, bu durumun ülke ekonomisini büyük zarara ugrattigini belirtti.

Bazi istatistiklerin Nijerya'yi en fazla petrol sizintisi yasanan ülke olarak gösterdigini dile getiren Abubakar, boru hatlarina düzenlenen saldirilar nedeniyle 2015'ten Mart 2021'e kadar ülkede 4 bin 929 kez petrol sizintisi yasandigini kaydetti.

Abubakar, bu durumun gittikçe endise verici bir hal almaya basladiginin altini çizerek, hükümetin buna yönelik çözümler aramaya devam ettigini ifade etti.

- Nijerya, dünyada en fazla petrol rezervine sahip 8'inci ülke

Tespit edilmis petrol rezervleri yaklasik 37 milyar varil olan Nijerya, dünyadaki rezervlerin yüzde 3,1'ine sahip.

Ham petrol üretiminde dünyanin ilk 15 ülkesi arasinda bulunan Nijerya, dünyada en fazla petrol rezervine sahip 8'inci ülke ve petrol ihracati bakimindan da 6'nci sirada yer aliyor.

Petrol yataklarinin bulundugu ülkenin Delta bölgesinde, günde 1,5 milyon varilden fazla ham petrol üretimi yaptigi ancak silahli gruplarin petrol alanlarindaki sabotajlari, çatismalar ve adam kaçirma gibi olaylar nedeniyle en az 500 bin varillik kapasitesini kullanamadigi belirtiliyor.

Kaynak: AA