Motokaravana Dönüstürdügü Eski Model Yolcu Minibüsüyle Türkiye'yi Geziyor

Izmit'te yillarca tamircilik, akü imalati ve yedek parçacilik yaptiktan sonra islerini çocuklarina devreden 78 yasindaki Mehmet Yavuz, ev gibi dizayn ettigi karavaninda esiyle gezerek emekliliginin keyfini çikariyor Yavuz: 'Polis arkadaslar, jandarma arkadaslar yolda durdurduklari zaman söyle bakiyorlar. Bir bakiyorlar bu ev, 'Bu ne amca?' diyorlar. Hoslarina gidiyor'

YAVUZ EMRAH SEVER - Kocaeli'nin Izmit ilçesinde tamircilik, akü imalati ve yedek parçacilik yaptiktan sonra emekliye ayrilan 78 yasindaki Mehmet Yavuz, motokaravana dönüstürdügü eski model minibüsü ile 13 yildir esiyle Türkiye'yi karis karis geziyor.

Bilecik'te dünyaya gelen ve 13 yasinda Sakarya'nin Tarakli ilçesine giderek is hayatina atilan Yavuz, 1998'de yerlestigi Izmit'te akü imalatina basladi.

Ilerleyen süreçte oto tamirciligi ve yedek parçacilik da yapan Yavuz, 1999 Marmara Depremi'ni tatil için gittigi Balikesir'in Erdek ilçesinde ögrendi.

Depremin ardindan Izmit'e dönen ve zorunlu hallerde konaklayacagi bir yerinin olmasini isteyen Yavuz, arkadasinin kendisine biraktigi minibüsü karavana çevirdi. Bu araci iki yili askin süre kullanan Yavuz, 2008'de hacdan döndügünde karavani satarak 1994 model eski yolcu minibüsünü satin aldi.

Minibüsü tamamen kendi temin ettigi malzemeler ve isçilikle motokaravana dönüstüren Yavuz, esi Hacer Yavuz'la (70) su ana kadar birçok sehri gezdi.

- "Yemek yaptigimiz ocagin sicakligiyla karavani 20 dakikada hamam gibi isitiyorum"

Bilecik'e gelen Mehmet Yavuz, AA muhabirine, karavanla yolculugun gayet güzel oldugunu belirterek, bu sayede dagda bayirda, deniz kiyisinda adeta bir villasinin bulundugunu söyledi.

Yolcu minibüsünü motokaravana çevirme sürecini anlatan Yavuz, söyle konustu:

"Pencerelerinde degisiklik yaptim, bagajini kapattim, içini dösemeye basladim. Kaportasini tekrar yaptim. Alt ve dis kisimlarini straforla kapladim. Alt tarafinda 500 litre suyum var, krom depolarim var. Bütün malzemelerim alt tarafinda yer aliyor. Iç mekani güzelce yaptim; 3 oda, 7 kisilik yatak, açilir masa var. Hidroforla suyu yukariya basiyorum. Sicak dus alma imkanim var. Hepsini kendim yaptim. Kalorifer sistemi de dösedim. Yemek yaptigimiz ocagin sicakligiyla karavani 20 dakikada hamam gibi isitiyorum."

Yavuz, uzun yillar çok çalistigini, islerini çocuklarina devretmesinin ardindan gezmeye karar verdigini dile getirdi.

Yaylalara, deniz ve göl kenarlarina gittiklerini aktaran Yavuz, "Hemen hemen Türkiye'nin 4'te 3'ünü gezdim. Yolda ilginç durumlarla da karsilastim, Polis arkadaslar, jandarma arkadaslar yolda durdurduklari zaman söyle bakiyorlar. Bir bakiyorlar bu ev, 'Bu ne amca?' diyorlar. Hoslarina gidiyor." ifadelerini kullandi.

- Esi halinden memnun

Güneydogu Anadolu Bölgesi'ne gidemedigini anlatan Yavuz, bu cografya dahil gezebildigi kadar gezmeye devam edecegini belirtti.

Ilk karavanini da ekleyince 14 yili askin süredir ülkeyi karis karis dolastigini vurgulayan Yavuz, sunlari kaydetti:

"Geçen sene evime girmedim. Burasi bir evden farksiz, her seyimiz var. A'dan Z'ye, hidrofor motoruna kadar benim el yapimim. Her seyini ben yaptigim için Türkiye'de su anda bunun bir esi daha olmadigina inaniyorum. Gelsinler, kontrol etsinler. Ben bunu o zamanlar 15-20 bin liraya mal etmisimdir. Simdi 300 bin liraya, 400-450 bin liraya karavanlar var. Onlarin yaninda benimkinin tabii biraz modeli eski."

Hacer Yavuz da esi nereye giderse kendisinin de yaninda oldugunu ifade etti.

Bu konuda hiçbir sikinti yasamadiklarini söyleyen Yavuz, "Burada bir günümü rahat bir sekilde geçirebiliyorum. Çay yapiyorum, yumurta pisiriyorum. Yemek de yapiyorum. Aklima ne gelirse onu yapiyorum. Burasi çok iyi geliyor, hiç sikilmiyorum." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA