Kültür Ve Turizm Bakanligi Ile 4 Üniversite Arasinda Telif Haklariyla Ilgili Protokol Imzalandi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz: 'Kültür endüstrilerini olusturan tüm sektörlerde küresel pazarlarin hedeflenmesi öncelikli olmali'.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, kültür endüstrilerini olusturan tüm sektörlerde küresel pazarlarin hedeflenmesinin öncelikli olmasi gerektigini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanligi bünyesindeki Telif Haklari Egitim Merkezi ile Hacettepe, Beykent, Kadir Has ve Izmir Ekonomi üniversiteleri arasindaki is birligi protokolü imzalandi.

Bakan Yardimcisi Yavuz, törende yaptigi konusmada, kültür endüstrilerinin ekonomi ve istihdama katkisina deginerek, ayni zamanda bu alanda üretilen ürün ve hizmetlerin ülke kimliginin ve degerlerinin tasiyicisi oldugunu belirtti. Yavuz, "Bu açidan kültür endüstrilerini olusturan tüm sektörlerde küresel pazarlarin hedeflenmesi öncelikli olmali." dedi.

Yavuz, Bakanlik olarak telif haklarinin etkin korunmasina yönelik hukuki ve idari çalismalarin yaninda kültür endüstrilerini destekleme ve rekabet gücünü artirmaya yönelik birçok adim attiklarini vurguladi.

Sadece hukuki düzenlemeler yapmak ve caydirici yaptirimlari devreye sokmanin iyi isleyen bir telif haklari sistemi için yeterli olmadigina isaret eden Yavuz, bu alanda faaliyet gösterenlerin bilgi birikimine katki yapilmasinin, bilinç ve farkindalik olusturulmasinin üst düzey basarida kritik role sahip oldugunu söyledi.

"Kültür Endüstrilerinin Ülke Ekonomisine Katkisinin Ölçümü Raporu"na deginen Yavuz, bu alanin yarattigi toplam katma degerin Gayri Safi Yurtiçi Hasila içindeki payinin, son 10 yillik dönemde artarak, yüzde 2,88'e ulastigina isaret etti.

Yavuz, Türkiye'nin toplam istihdami içerisinde kültür endüstrilerinin payinin yüzde 4,34 oldugunu belirterek, söyle devam etti:

"Son 10 yilda en çok istihdam yaratan sektörlerimiz yazilim, bilgisayar oyunlari ve veri tabani, kitap ve yazili basin, reklamcilik, radyo ve televizyon yayinciligi sektörleri. Nüfusumuzun genç ve kültür endüstrilerine olan ilgisinin yüksek olmasi bu sektörlerimizin ileride küresel piyasalarda daha iddiali konuma gelecegi konusundaki beklentilerimizi artirmaktadir."

Yavuz, "Yaratici Kültür Endüstrileri Kuluçka Merkezleri Raporu"nun da yaratici kültür endüstrileri ve ilgili sektörlerdeki potansiyeli ortaya koymasi açisindan önemini vurguladi.

Geçen yil yargi mensuplarinin bu alandaki bilgi birikiminin artirilmasi için Türkiye Adalet Akademisi ile is birligi yapildigini animsatan Yavuz, "Bilgi birikiminin ve farkindalik seviyesinin artmasiyla, ülkemiz telif haklari sisteminin ve kültür endüstrilerinin uzun vadede olumlu bir sekilde etkilenecegini bugünden görebiliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Yasanin varligi güçlü telif haklari sistemi oldugu anlamina gelmiyor"

Telif Haklari Genel Müdürü Ziya Taskent ise tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de telif haklarina iliskin yasanin bulundugunu ancak tek basina bu yasanin varliginin ülkede güçlü bir telif haklari sisteminin oldugu anlamina gelmedigini söyledi.

Yasayi uygulayan yargi mensubundan bilinçli ve farkindalik sahibi toplumsal kesimlere kadar türlü paydasin sahiplenmesiyle ancak ülkede saglikli isleyen bir telif haklari sisteminin olabilecegini belirten Taskent, "Telif Haklari Egitim Merkezi yaptigi ihtiyaç analizleri ve topladigi talepler dogrultusunda son iki yilda 40'i askin kurum ve kurulustan 3 bin 500'ü askin insana verdigi egitimler üzerinden ulasmis durumda." dedi.

Törene Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Murat Ferman, Hacettepe Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Serper, Izmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Askar ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoglu Feyiz'de katildi.

Kaynak: AA