KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Iki Ayri Egemen Devletle Ancak Kibris'ta Bir Anlasma Olabilecektir'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, bir dizi gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere Diyarbakir’a geldi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Iki Ayri Egemen Devletle Ancak Kibris'ta Bir Anlasma Olabilecektir'
Dün gece saatlerinde Diyarbakir’a gelen KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, sabahin ilk isiklarinda Egil ilçesinde bulunan ve Kur’an-i Kerim’de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa peygamberlerin kabrini ziyaret ederek, Dicle Baraji Gölünde tekne turu atti. Daha sonra manzaranin keyfini çikaran Tatar, Diyarbakir merkeze hareket etti. Tatar’a, Disisleri Bakanligi Diyarbakir Il Temsilcisi Büyükelçi Ibrahim Mete Yagli, AK Parti Genel Merkez MKYK üyesi Alaatin Parlak, Egil Kaymakami Idris Arslan ve beraberindeki heyet eslik etti. Ziyaret ile ilgili açiklamalarda bulunan Tatar, Diyarbakir’da bulunmaktan mutluluk duydugunu söyledi.



Diyarbakir’i ilk kez ziyaret ettigini belirten Tatar, “Biz hep Türkiye sevgisiyle Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde Kibris Türk halki olarak var olduk. Türkiye Cumhuriyeti’yle her zaman iyi iliskilerimiz olmustur. Bundan sonra da insallah aramizdaki köprüler ve gönül bagi daha da güçlenecek. Kurban Bayraminin ilk günü olan 20 Temmuz Kibris Baris Harekatinin da yil dönümü. O gün iki bayrami bir arada kutlayacagiz. Hem Kurban Bayramini hem de Kibris Baris Harekatinin 47. yil dönümünü. Bu törenlerde insallah Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve heyeti de Kibris’ta bizlerle olacak ve beraber iki bayrami bir arada kutlayacagiz. KKTC’ye 1974’ten sonra gelip, yerlesen, çocuklarini orada büyüten ve oranin halki olan Diyarbakir kökenli insanlara selamlarimi kendi memleketlerinden iletiyorum” dedi.



"Iki ayri egemen devletle ancak Kibris’ta bir anlasma olabilecektir"

Diyarbakir’in tarihi ve kültürel mekanlarini çok merak ettigini, yillardir görmek istedigini kaydeden Tatar, “Diyarbakir halkina güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman güçlü bir Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti için fevkalade önemli oldugunu buradan belirtmek istiyorum. Çesitli oyunlar oynanmaktadir. Bugün Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde bir devletimiz vardir. Bu devletin yasayabilmesi Dogu Akdeniz’deki hakli çikarlarin korunmasi bakimindan önemli. Dolayisiyla Türkiye Cumhuriyeti’yle iyi iliskiler ve Türkiye’nin bir garantör olmasi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kibris’taki varligi ve dolayisiyla Kibris Türk halkinin güvenligi bakimdan çok önemli. Kibris Türk halki ile Türkiye arasindaki baglarin kopartilmasi noktasinda üzerimize yöneltilen baskilarin Cumhurbaskani seçilmem dolayisiyla defteri artik kapanmistir. Biz diyoruz ki; iki ayri egemen devletle ancak Kibris’ta bir anlasma olabilecektir. O egemen devletin biri de kuzeydeki Türk devletidir. Bizim siyasetimiz bu anlamda Türkiye’nin de bize verdigi destekle çok daha anlamli hale gelmistir. Kibris Türk halki vardir, var olacaktir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA