Isveç'te Parti Kuran Konyali Siyasetçi, Hemsehrilerinden Oy Istemek Için Memleket Sokaklarinda

Türkiye'den Isveç'e en çok göç veren Konya'nin Kulu ilçesinde seçim çalismasi yapan 38 yasindaki Mikail Yüksel, yaklasik 60 bin Kululunun 23 bininin oyunu alabilirse meclise girebilecek Nüans Partisi Genel Baskani Mikail Yüksel: 'Siyasete girmek isteyen göçmen, Müslüman, özellikle Türk kökenli siyasetçiler maalesef degisik sebeplerle engelleniyor. Biz de bu engelleri asmak adina kendi partimizi kurduk. Seçmen kitlemizin yeterince büyük oldugunu gördük. Partimizle bu engelleri asabilecegimizi düsünüyoruz' 'Kulu, Türkiye'de Isveç'e en çok göç vermis bölge. Bu yüzden burada seçimi kazanirsak Isveç'te de kazaniriz diye düsünüyorum. O nedenle seçim çalismalarimizi buraya tasidik. Aldigimiz tepkiler çok iyi. Gerek burada gerek Isveç'te bizi destekliyorlar'

MELIKE KINACI - Yaklasik 20 yildir yasadigi Isveç'te irkçilikla ve Islamofobiyle mücadele etmek için parti kuran Türk asilli siyasetçi Mikail Yüksel, baba ocagi Konya'nin Kulu ilçesinde, gurbetçilerin oyunu alabilmek için seçim çalismasi yürütüyor.

Isveç'te kurdugu partiyle Eylül 2022'de yapilacak Isveç genel ve yerel seçimlerine katilacak olan 2 çocuk babasi 38 yasindaki Mikail Yüksel, yaklasik 23 bin oy alabilirse, yüzde 4 barajini geçerek Isveç Meclisi'ne girebilecek.

Göteborg Üniversitesinde siyaset bilimi üzerine lisans ve yüksek lisansini tamamlayan Yüksel, Türkiye'den Isveç'e en çok göç veren bölge olma özelligini tasiyan memleketi Konya'nin Kulu ilçesinde gelerek seçim çalismasi yapti.

Yüksel, kapi kapi dolasarak, esnaf ziyaretleriyle, çay bahçesi sohbetleriyle tatil için Isveç'ten ilçeye gelen Kulululardan oy istedi.

Yüksel, AA muhabirine, kurdugu Nüans Partisi'nde (Partiet Nyans), farkli millet ve kökenlerden insanlarla bir araya gelerek, çok kültürlü bir yönetim olusturduklarini söyledi.

Isveç'te Islamofobi ve irkçiligin son dönemlerde artis gösterdigini ifade eden Yüksel, "Amacimiz, Isveç'te azinlik haklarini korumak, garanti altina almak ve yükselen irkçilikla mücadele etmek." dedi.

Yüksel, göçmenlerin sorunlarini çözmek için önemli hedeflerle parti kurduklarini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Isveç'te neden siyasette olmaliyiz? Öncelikle göçmen kökenli ve göçmenlerin sorunlarina dikkati çeken siyasetçi sayisi çok az. Siyasete girmek isteyen göçmen, Müslüman, özellikle Türk kökenli siyasetçiler maalesef degisik sebeplerle engelleniyor. Biz de bu engelleri asmak adina kendi partimizi kurduk. Seçmen kitlemizin yeterince büyük oldugunu gördük. Partimizle bu engelleri asabilecegimizi düsünüyoruz."

Isveç'te teskilatlanmalarini sürdürdüklerini dile getiren Yüksel, gelecek yil yapilacak seçimler için memleketi Kulu'ya gelerek çalismalara basladigini aktardi.

- "Aldigimiz tepkiler çok iyi"

Kulu'da afisler asarak hemsehrilerinin dikkatini çekmek istedigini anlatan Yüksel, söyle devam etti:

"Isveç'te yaklasik 60 bin civarinda Kulu kökenli vatandasimiz var. Bizim de Meclis'e girmemiz için tek bir seçim bölgesinden 23 bin oy almamiz yetiyor. Belediyelere girmek içinse çok daha az oy yetiyor. Bu yüzden Kulu önemli bir bölge. Seçmen kitlemiz burada oldugu için seçim çalismalarimizi buraya tasimamiz gayet dogal. Kulu, Türkiye'de Isveç'e en çok göç vermis bölge. Bu yüzden burada seçimi kazanirsak Isveç'te de kazaniriz diye düsünüyorum. O nedenle seçim çalismalarimizi buraya tasidik. Aldigimiz tepkiler çok iyi. Gerek burada gerek Isveç'te bizi destekliyorlar, sag olsunlar. Olumlu tepkiler aliyoruz."

Nüans Partisi gibi partilerin tüm Avrupa'da kurulmaya basladigina dikkati çeken Yüksel, sunlari söyledi:

"Bundan 20-30 yil sonra Avrupa parlamentosunda bu tarz partiler yer alacak. Bu da hem Avrupa'daki göçmen kökenli vatandaslarin, özellikle Müslüman kökenli vatandaslarin sempati duydugu ülkelere fayda saglayacaktir. Bizim de parti yönetimimiz çok kültürlü. Birinci genel baskan yardimcisi Isveç kökenli. Ikinci genel baskan yardimcimiz Bosnak kökenli, parti genel sekreterimiz Misir kökenli. Somali, Kürt, Arap kökenli, çok kültürlü bir parti yönetimimiz var. Ileride Isveç'te göçmenlerin sesi olacak bir partiyiz. Seçmenin sorunlarini daha iyi taniyan, en yakindan taniyan siyasetçiler bu partide."

- "Bir Kululunun aday olmasindan çok memnunuz, destekliyoruz"

18 yildir Isveç'te yasayan, tatil için memleketi Kulu'ya gelen Hamit Arslan, hemsehrisini destekledigini, aile ve arkadaslarina da Yüksel'in partisi için oy kullanmalari tavsiyesi verecegini söyledi.

Türkiye vatandaslarinin Isveç'te siyaset yapmasini memnuniyetle karsiladigini belirten Arslan, "Çok gurur verici ve sevindirici. Avrupa ve Isveç'te politika biraz daha farkli yönde esiyor. Orada irkçilikla suçlanabiliyorsun. Insan çok darbe aliyor. Birbirimize destek olmamiz lazim. Mikail kardesim iyi biri. Kendisini destekleyecegim." diye konustu.

Kulu'da esnaflik yapan Güven Kaplan da kendisini ziyaret eden Yüksel'e tesekkür ederek, "Isveç'te 5 kardesim, akrabalarim, dostlarim var. Sizin yaninizda olmak bizim için gururdur, onurdur, Isveç'te bizi en iyi sekilde temsil edeceginize inaniyoruz. Maddi, manevi yaninizda olacagiz. Buna emin olabilirsiniz." ifadesini kullandi.

Isveç'te yasayan Sultan Baran ise "Bir Kululunun, kendi halkimizdan birinin aday olmasindan çok memnunuz, kendisini destekliyoruz. Akrabalarimizin çogu Isveç'te. Hep birlikte oy verecegiz." dedi.
Kaynak: AA