Gazeteciler, Medeniyetler Sehri Hatay'a Hayran Kaldi

Gastronomi sehri, 13 farkli medeniyetin ortak mirasi Hatay, Türkiye’nin 13 farkli ilinden gelen 40 gazeteciyi agirladi. Hatay’in tarihi, kültürel ve dogal alanlarini gezen gazeteciler, tarihte ilklerin sehri olan Hatay’dan mutlu ayrildi.

Gazeteciler, Medeniyetler Sehri Hatay'a Hayran Kaldi
Kültür ve Turizm Bakanligi’nin katkilariyla Kültür Sanat Muhabirleri Dernegi tarafindan bu yil ikincisi düzenlenen ‘Medya, Kültür Sanat ve Turizm Bulusmalari’ projesinin 4’üncü duragi Hatay oldu. Hatay Büyüksehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin ev sahipliginde Hatay Birlik Vakfi’nca hazirlanan programda Türkiye’nin 13 farkli ilinden gelen gazeteciler, binlerce yillik tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipligi yapmis olan Hatay’in tarihi, dogal ve kültürel güzelliklerini kesfetti; Hatay mutfaginin lezzetlerini tatti.

Iç turizmin hareketlendirilmesi hedefleniyor

Medya, Kültür, Sanat ve Turizm Bulusmalari’nin dördüncü duragi olan baris, kardeslik ve hosgörü sehri Hatay’a gelen gazeteciler, 3 günlük programin ilk gününde Hatay basini ile bir araya geldi. Hatay Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde gerçeklesen bulusmaya HBB Basin Yayin ve Halkla Iliskiler Dairesi Baskani Nida Yilmaz, Basin Ilan Kurumu Hatay Sube Müdürü Halil Ibrahim Parlak, Hatay Birlik Vakfi Baskani Ihsan Aydeger, Kültür Sanat Muhabirleri Dernegi Baskani Ibrahim Gökdemir ve çok sayida gazeteci katildi.

Kültür Sanat ve Turizm Bulusmalari’nin Hatay duragiyla ilgili bilgi veren Kültür Sanat Muhabirleri Dernegi Baskani Ibrahim Gökdemir, "Amacimiz kesfedilmeyi bekleyen tarihi ve kültürel degerlerimizi kültür sanat muhabirleri vasitasiyla bizzat yerinde görüp medya yoluyla ülkemizin dört bir yanina duyurmak, iç turizmi hareketlendirmek. Iste bu yüzden medeniyetlerin bahçesi Hatay’dayiz” dedi.

Hatay Birlik Vakfi Baskani Ihsan Aydeger, "Hatay Valiligi, Hatay Büyüksehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin ev sahipliginde Hatay Birlik Vakfi’nca hazirlanan programda gazeteciler, binlerce yillik tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipligi yapmis Hatay’in tarihi, dogal ve kültürel güzelliklerini kesfedecek. Hatay Valiligi, Hatay Büyüksehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin ev sahipliginde Hatay Birlik Vakfi’nca hazirlanan programda gazeteciler, binlerce yillik tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipligi yapmis Hatay’in tarihi, dogal ve kültürel güzelliklerini kesfedecek. Yerel ve ulusal basin mensuplari, ana vatana katilan son toprak parçasi olan Hatay’daki Kur’an’da bahsi geçen Habibi Neccar Cami’ni, dünyanin ilk magara kilisesi olan St. Pierre Kilisesini, Titus Tüneli’ni, 3 bin yillik tarihi ve 13 medeniyetin ortak mirasi Hatay Arkeoloji Müzesi’ni, Harbiye Selalelerini, baris ve hosgörünün mekani tarihi Antakya Evleri basta olmak üzere kadim sehrin tarihi ve kültürel degerlerini yerinde görüp inceleyecek; Hatay’in yöresel lezzetlerini tadacak" ifadelerini kullandi.

Kültür sanat muhabirleri, programin ardindan Hatay’in tarihi, dogal ve kültürel güzelliklerini kesfe çikti. Programin ilk gününde Harbiye, Selaleler, Ibrahim Güzel baskanligindaki Defne Belediyesi’nin islettigi ipek böcegi üreticiligi ve dokuma tesisini, Belediye Baskani Mehmet Yalçin’in esliginde Yayladag’daki çilek tarlalarini, Samandag’i, Titus Tüneli’ni, Kaya Mezarlarini, Ermeni köyünü, Hz. Musa ile Hz. Hizir’in bulustugu yeri, Musa Agacini, Batiayaz Yaylasini gezdi.

Programin ikinci gününde ise Kur’an’da bahsi geçen ve Türkiye’de ilk insa edilen cami olarak bilinen Habibi Neccar Cami’ni, dünyanin ilk magara kilisesi olan St. Pierre Kilisesi’ni, 3 bin yillik tarihi ve 13 medeniyetin ortak mirasi, dünyanin en büyük mozaik eserlerinin bulundugu Hatay Arkeoloji Müzesi’ni, Uzun Çarsi’yi, 7 bin zeytin agacina ev sahipligi yapan ve sehrin önemli bir turizm merkezi haline gelen Altinözü ilçesini, Zeytinyagi Müzesi’ni gezerek Hatay’i yakindan tanima firsati yakaladi. Altinözü’nde gazetecileri agirlayan Altinözü Kaymakami Bülent Uygur ve Altinözü Belediye Baskani Rifat Sari, ilçedeki seyir terasinda turistik bölge hakkinda bilgi verdi.

Hatay Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Fedai Yücedal ev sahipligi yaptigi aksam yemeginde gazeteciler, Hatay mutfaginin lezzetlerini Gastronomi Evi’nde deneyimleme firsati buldu. Programa Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Mehmet Güzelmansur, Ismet Tokdemir katildi.

Hatay’i kültür baskenti yapmak istiyoruz

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, tarihteki pek çok ilkin Hatay’da gerçeklestigini kaydetti.

Hatay’i kültür baskenti yapmak istediklerini ifade eden Yayman “Hatay, barisin ve kardesligin sehridir. Farkli görüslere sahip olsak da kültür, sanat ve estetikte bulusuruz. Burayi kültür turizminin baskenti yapmak istiyoruz” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Ismet Tokdemir, Hatay’in tarihi dokusu ve turizm degerleriyle öne çikmayi hak ettigini ifade ederek gözlemlerini kendi sehirlerindeki okur ve takipçileriyle bulusturmak üzere Hatay’a gelen gazetecilere tesekkür etti.

Bir diger CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur ise konusmasinda EXPO 2021 Hatay vurgusu yapti. Güzelmansur, “10 Aralik’ta dünyanin farkli ülkelerini, sehirlerini burada agirlayacagiz. Buradan tüm dünyaya mesaj verecegiz. Bu organizasyonun tanitimi için de sizden destek istiyoruz” diye konustu.

Gazeteciler, programin 3. gününde ise EXPO 2021 alanlarini gezerek yetkililerden Aralik’ta yapilacak uluslararasi etkinlikle ilgili bilgi aldi. Ardindan Kirikhan’daki Beyazit Bestami Türbesi ziyaret edildi. Daha sonra Suriye sinirindaki Reyhanli’ya geçen gazeteciler Reyhanli Belediye Baskani Mehmet Hacioglu ve Reyhanli Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Necmettin Zaroglu’nun katilimiyla ögle yemegi yedi. Reyhanli ile ilgili bilgiler verildi.

Ardindan Hatay’in sahil kasabalardan biri olan Arsuz’a geçildi. Arsuz Kaymakami Musa Sari esliginde gazeteciler, yesil ve mavinin bir arada oldugu ilçeyi gezdi. Son olarak Payas ilçesine geçen gazeteciler, Sokullu Mehmet Pasa Külliyesi’nde aksam yemegi yedi. Payas Belediye Baskani Bekir Altan, ilçenin önemi hakkinda bilgi verdi. AK Parti Hatay Milletvekili Haci Bayram Türkoglu da yemekte gazetecilere eslik etti.

Farkli medeniyetlere ev sahipligi yapan ve gastronomi sehri olan Hatay’a gazeteciler hayran kaldi.
Kaynak: İHA