Afgan Komutan Açiklamasi 'ABD Birlikleri Bagram Hava Üssü'nü Sessizce Terk Etti'

Afganistan’in baskenti Kabil’in 50 kilometre kuzeyinde bulunan Bagram Hava Üssü’nün yeni komutani Asadullah Kohistani, ABD birliklerinin üssü kimseye haber vermeden sessizce bosalttigini söyledi.

Afgan Komutan Açiklamasi 'ABD Birlikleri Bagram Hava Üssü'nü Sessizce Terk Etti'
ABD Baskani Joe Biden’in Afganistan’dan geri çekilme karari kapsaminda ülkedeki tahliye çalismalarina devam eden ABD ve NATO birlikleri, ABD’nin Afganistan’daki en büyük askeri üssü Bagram’i 2 Temmuz Cuma günü bosaltti. Bagram Hava Üssü’nün yeni Afgan komutani Asadullah Kohistani, ABD ordusunun Afganistan’daki kilit üssünü yerel saatle 03.00’te Afganlara haber vermeden terk ettigini, Afgan ordusunun durumu saatler sonra ögrendigini ifade etti.

Kohistani, “Amerikalilarin Bagram’dan ayrildigina dair bazi söylentiler duyduk ve nihayet saat 07.00’de Bagram’dan ayrildiklarini dogrulandik" dedi.

Kohistani, askerlerin 10 binlerce sise su, enerji içecegi ve hazir gida ile yüzlerce sivil ve zirhli araci da geride biraktigini belirtti.

ABD ve NATO’nun Afganistan’daki 20 yillik varliginin takdir edildigini, ancak artik Afganlarin adim atmasinin zamaninin geldigini söyleyen Kohistan, "Sorunumuzu çözmeliyiz. Ülkemizi güvence altina almali ve ülkemizi bir kez daha kendi ellerimizle insa etmeliyiz” seklinde konustu.

Kohistani, Afgan ordusunun Taliban’a karsi üssü elinde tutabilecek gücünün oldugunu vurguladi. Taliban çatisma bölgelerindeki ileryisi hizli bir sekilde sürdürürken, Kohistani Afgan ordusunun stratejisini stratejik bölgelere odaklanmak için degistirdigini söyledi.

Kohistani, Taliban’in kontrolüne geçen bölgelerinde önümüzdeki günlerde geri alacagini ifade etti.



Afgan askerleri, sessizce giden ABD birliklerine tepkili

ABD birliklerinin hava üssünden sessiz bir sekilde ayrilisina bölgedeki Afgan askerleri de tepki gösterdi. Yalnizca isminin kullanilmasini isteyen hava üssünde görevli Afgan asker Naematullah, "Bir gecede, disarida devriye gezen Afgan askerlerine haber vermeden yaptiklari ayrilisla 20 yilin tüm iyi niyetini kaybettiler" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA