Uzmanindan 'Çocuklarda Geniz Eti Isitme Azligina Ve Kulak Akintisina Yol Açabilir' Uyarisi

Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Emel Peru Yücel, çocuklarda burun tikanikligi, agzi açik uyuma, horlama, sik üst solunum enfeksiyonu geçirme sikayetlerinin geniz eti belirtisi olabilecegini, geniz etinin isitme azligina ve kulak akintisina yol açabilecegini bildirdi.

Yücel, yaptigi yazili açiklamada, geniz eti ve bademcik hastaliklarinin toplumda sik görülen saglik problemleri oldugunu belirtti.

Özellikle geniz etinin çocuklarda sik görüldügüne dikkati çeken Yücel, sunlari kaydetti:

"Geniz etinde çocuklarda burun tikanikligi, agzi açik uyuma, horlama, sik üst solunum enfeksiyonu geçirme sikayetleri olur. Sik sik enfeksiyon geçirdikleri için beslenmeleri bozulur. Kulak enfeksiyonlari, isitme azligi, kulak akintisi olur. Geniz etinde fizik muayene yapiyoruz. Burun muayenesi yapiyoruz. Endoskoplarla genze bakiyoruz. Beraberinde isitme problemi var mi diye isitme testi yaparak degerlendiriyoruz. Her geniz eti ameliyat degildir. Ameliyata karar vermek gerekir. Eger burun tikanikligi çok fazla ise altin kural geniz eti ameliyatidir ama burun tikanikligi azsa beraberinde kulak enfeksiyonlari sikayeti yoksa medikal tedaviler verip hastayi takip ederiz."

Her horlamanin sebebinin geniz eti olmadigini vurgulayan Yücel, "Horlamayi yas grubuna göre degerlendirmek lazim. Çocukluk yaslarinda daha çok geniz eti oldugunu düsünürüz ama eriskin yas grubundaysa burunla ilgili kikirdak egrilikleri, burun eti büyüklükleri buna sebep olabilir. Yine yumusak damak problemleri sebep olabilir. Çocuklarda sadece geniz eti degil bademciklerin büyüklügü de özellikle horlama, gece solunum durmasina, uyku bozukluklarina sebep olabilir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA