Ulusal Battalgazi Kayisi Hasadi Fotograf Yarismasi Maratonu Sonuçlandi

Battalgazi Belediyesi tarafindan ilçenin kültürel, tarihi ve dogal zenginligini gözler önüne sermek, Malatya’nin simgesi haline gelen kayisinin tanitimina katki saglamak amaciyla düzenlenen ve büyük ilgi gören “Ulusal Battalgazi Kayisi Hasadi Fotograf Yarismasi Maratonu” konulu ödüllü fotograf yarismasi sonuçlandi.

Ulusal Battalgazi Kayisi Hasadi Fotograf Yarismasi Maratonu Sonuçlandi
Tarihi ve dogal güzellikleriyle Dogu’nun incisi olan Medeniyetin Kalbi Battalgazi’de Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü, Firat Kalkinma Ajansi tarafindan Malatya Fotograf Sanati ve Sinema Sanati Dernegi (MAFSAD) is birligi ve Türkiye Fotograf Sanati Federasyonu (TFSF) destekleriyle düzenlenen “Ulusal Battalgazi Kayisi Hasadi Fotograf Yarismasi Maratonu” konulu ödüllü fotograf yarismasi sona erdi. Siyah beyaz ve renkli olarak iki kategori üzerinden gerçeklestirilen ödüllü fotograf yarismasina, çok sayida katilim saglandi. 18 yas üstü amatör veya profesyonel tüm fotografçilarin 5 eserle katilim sagladigi bu özel ödüllü fotograf yarismasinda, tarih baskenti Battalgazi’de birbirinden güzel kareler kadraja alindi. Türkiye’nin Avrupa Birligi nezdinde cografi isaret tesciline sahip olan kayisisinin hasadi, kurutulmasi, pazarlamasi gibi islemlerinin yani sira Battalgazi’nin tüm güzelliklerini 4 gün boyunca kadraja alan fotograf sanatçilarinin otantik kareleri, jürinin uzun degerlendirmelerinden sonra açiklandi.

Birbirinden güzel fotograflar yaristi

Birbirinden essiz fotograf karelerinin yer aldigi yarismada ve jüri degerlendirmesinin ardindan yarismaya Ordu’dan katilan Yilmaz Karaca, patik yapimini konu alan fotografiyla birinci olurken, yarismaya Malatya’dan katilan Yusuf Karaogul ise UNESCO Dünya Mirasi Kalici Listesi’ne aday Arslantepe Höyügü’nün ön kisminda çektigi ve kayisi kurutulmasini konu alan fotografiyla ikinci olmayi basardi. Yarismaya İçel’den katilan Veli Dölek ise kayisinin kurutulmasini konu alan ‘Kayisi Güzeli’ fotografiyla üçüncü oldu. Yarismaya Konya’dan katilan Levent Ates ise Arslantepe Höyügü içerisindeki tarihi figürleri konu alan fotografi ise Firat Kalkinma Ajansi’nin özel ödülüne layik görüldü.

Yarismaya Konya’dan katilan Seyit Konyali, Batman’dan katilan Orhan Kartal ve Levent Ates ise Jüri mansiyon ödüllerini almaya hak kazandi. Birinci olan yarismaciya, 10 bin TL para ödülü, ikinci olan yarismaciya; 8 bin TL para ödülü ve üçüncü olan yarismaciya ise 6 bin TL para ödülü hediye verilecek. Ödüllü fotograf yarismasinda; 3 kisiye verilecek olan Jüri mansiyon ödülü ise bin TL olarak açiklanirken, Firat Kalkinma Ajansi’nin özel ödülüne ise 3 bin TL para ödülü hediye edilecek. Öte yandan dereceye giremeyen ama sergilenmeye hak kazanan 37 adet eserde jüri degerlendirmesi sonucunda belirlendi.

Battalgazi’deki fotograf yarismasi büyük övgü topladi

Fotograf yarismasina övgüler yagdiran yarismaci Ikra Ebrar Sahin, “Yarismaya Istanbul’dan katiliyorum. Böylesine güzel bir yarismaya katilmaktan dolayi çok mutluyum. Önemli olan güzel fotograflar çekebilmekti ve bende güzel fotograflar çektim. Ilk defa Malatya’ya geldim ve doyasiya gezdim. Bir yandan kayisiyi fotograflarken diger yandan kayisinin birçok türünün tadina baktik. Çok hosuma gitti. Düzenlenecegi takdirde bir kez daha katilmak istiyorum. Böylesine güzel bir yarismayi düzenleyen Battalgazi Belediye Baskani Osman Güder’e de tesekkürlerimi iletiyorum” derken, yarismaya Ankara’dan katilan fotograf sanatçisi Rüstü Gürkan ise “Gerçekten muazzam bir aktivite ve yarisma düzenlendi.

Battalgazi’nin tanitimi adina da çok güzel. Yetisen ürünün, insanlarin geçim kaynaginin anlatilmasi adina güzel bir etkinlik. Bizlerde insanlarin bu durumuna sahit olarak, fotograflar çektik. Böylesine güzel bir etkinligin bir kez daha düzenlenmesini umut ediyoruz. Bahçelerdeki isçi kardeslerimiz bize çok yardimci oldu. Harika kareler ortaya çikti. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Birbirinden güzel fotograflar arasinda zor tercihler yaptiklarini aktaran jüri üyesi Cenk Gençdis, “Öncelikle bu güzel yarismayi düzenleyen Battalgazi Belediyesi’ne ve paydaslarina sükranlarimi sunuyorum. 4 gündür çok yogun çalisiyoruz. Yarismaya katilim gayet yogun. Yogun emek sonucu çekilen 457 tane çok güzel fotograflarla karsilastik. Karar vermekte zorlandigimiz anlar oldu. Hepsi birbirinden güzeldi. Bu fotograflarin arasinda en güzelini seçmek için ugrastik. Ben dereceye giren arkadaslarimizi tebrik ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Fotograf Sanati Federasyonu Temsilcisi Hüseyin Sari, “4 gün dolu dolu geçen bu maratonda bizlerde, yarismacilarda çok kosturdu. Jürinin bayagi zorlandigini düsünüyorum. Belediye Baskanimiz Osman Güder’e de tesekkür ediyorum. Bu yarismayla fotograf sanatinin yayginlasmasini ve halka inmesini sagladilar. Dereceye giren arkadaslarimizi kutluyorum” ifadelerini kullandi.

Baskan Güder: “Kayisi tadinda bir yarisma gerçeklestirdik”

Battalgazi Belediye Baskani Osman Güder, yarismada dereceye giren yarismacilari tebrik ederek, “Malatya’yi anlatan, kayisiyi anlatan her fotograf özeldir ama Battalgazi’yi anlatan fotograf bir baska güzeldir. Battalgazi Belediyemiz ve paydaslarimizla düzenledigimiz Ulusal Battalgazi Kayisi Hasadi Fotograf Yarismasi Maratonu yarismasinin sonlandirdik. Yarismamiza ilgi büyüktü. Yaklasik 500 civarinda fotograf yarismamizda degerlendirdi. 4 gün süren ve birbirinden güzel karelerin fotograflandigi yarismada, dereceye girenleri özellikle tebrik ediyorum. Emeklerine saglik. Yarismaci arkadaslarimizin çektikleri fotograflara baktigimiz zaman harikanin da ötesi fotograflar gördüm. Jüri üyeleri, yarismada dereceye girenleri belirlerken, zorlandiklarina bizzat sahitte oldum. Battalgazi’nin güzelliklerini herkesin görmesi ve kesfetmesi için birer firsat olarak gördügümüz bu yarisma, ilçemizdeki güzellikleri ortaya koymasi ve yasatmasi açisindan bizler için önemliydi. Fotograf sanatçilari, çektikleri fotograflarla ulusal ve uluslar arasi alanlarda Malatya’mizi Battalgazi’mizi ve kayisimizi en güzel tanitarak, tarihe güzel notlar düsürdü. Yarismamiza katilim saglayan tüm yarismacilarimiza tesekkür ediyoruz. Kayisi tadinda bir yarisma oldu. Insallah bu yarismamizi Battalgazi’mizde geleneksel hale getirmeyi hedefliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA