Taliban Sözcüsü, Çekilme Tamamlandiginda Kabil'de Yabanci Asker Kalmamasi Gerektigini Söyledi

Suheyl Sahin: 'Yabanci askerlere karsiyiz; diplomatlara, sivil toplum kuruluslarina ve çalisanlarina, sivil toplum kuruluslarinin ve büyükelçiliklerin isleyisine degil'.

Taliban'in sözcülerinden Suheyl Sahin, Afganistan'daki tüm yabanci askerlerinin belirlenen tarihe kadar ülkeden ayrilmasi gerektigini söyledi.

Sahin, Taliban'in Katar bürosundan BBC ile yaptigi söyleside, Afganistan'dan yabanci askerlerin çekilme sürecine ve Taliban'in ülkedeki ilerleyisine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Çekilme süreci tamamlandiginda Afganistan'in baskenti Kabil'de sözlesmeliler dahil hiçbir yabanci askerin kalmamasi gerektigini ifade eden Sahin, "Doha Anlasmasi'nin aksine arkalarinda asker birakirlarsa, liderligimiz nasil davranacagimiza karar verecektir. Buna tepki gösteririz, son karari liderligimiz verir." diye konustu.

Suheyl Sahin, diplomatlar, sivil toplum kurulusu çalisanlari ve yabanci sivillerin Taliban tarafindan hedef alinmayacagini, bu kisiler için süregelen bir korumaya ihtiyaç duyulmayacagini vurgulayarak "Yabanci askerlere karsiyiz; diplomatlara, sivil toplum kuruluslarina ve çalisanlarina, sivil toplum kuruluslarinin ve büyükelçiliklerin isleyisine degil. Bu insanlarimizin ihtiyaç duydugu bir sey. Onlara herhangi bir tehdit olusturmayacagiz." ifadesini kullandi.

ABD birliklerinin Afganistan'daki en büyük hava üssü olan Bagram'i bosaltmasini "tarihi bir an" olarak nitelendiren Sahin, Taliban'in Afganistan'da son dönemde siddetin artmasinda rolü olmadigini, birçok bölgenin, Afgan askerlerinin savasmak istememesi üzerine Taliban'in kontrolüne geçtigini savundu.

Sahin, Afganistan'daki mevcut hükümetin "can çekistigini", Afgan hükümetiyle Taliban arasindaki görüsmelerde seçimler konusunun henüz gündeme gelmedigini sözlerine ekledi.

- ABD'nin ülkeden çekilmesi ve Afganlar arasi görüsmeler

ABD, 29 Subat 2020'da Taliban ile Doha'da baris anlasmasi imzaladi ve Taliban'a tüm yabanci güçlerin 1 Mayis 2021'e kadar çekilecegi sözünü verdi.

Taliban'in taahhütleri arasinda, El Kaide ve diger militan gruplarin kontrolleri altindaki bölgede faaliyet göstermesine izin vermemek ve ulusal baris görüsmelerine devam etmek bulunuyordu.

ABD Baskani Joe Biden, 14 Nisan'da Afganistan'da kalan 2 bin 500 ABD askerinin tamaminin 11 Eylül'e kadar geri çekilecegini duyururken Taliban ABD'yi Doha Anlasmasi'ni çignemekle suçluyor.

Eylül 2020'de Doha'da baslayan Afganlar arasi yüz yüze görüsmelerde ise henüz önemli bir ilerleme saglanamadi.
Kaynak: AA