Pakistan Basbakani Han, Belucistan'daki Isyancilarla Görüsmeyi Düsündügünü Söyledi

Pakistan Basbakani Imran Han, Belucistan eyaletindeki isyancilarla görüsmeyi düsündügünü belirterek, "Eyaletteki dikkat kalkinmaya verilseydi, hükümetin isyancilari endise etmesine gerek kalmazdi." dedi.

Yerel basindaki haberlere göre, Basbakan Han, Gwadar sehrinde yaptigi açiklamada, Belucistan'da ilerleme ve baris olsaydi bölge halkinin daha farkli düsünecegini söyledi.

Han, isyancilarin geçmiste yasanan sikintilardan ötürü devlete kizgin oldugunu veya Hindistan'in onlari "Pakistan'da terörü yaymak için kullanmis olabilecegini" ifade etti.

Basbakan Han, artik durumun degistigini ve Belucistan'daki isyancilarla görüsmeyi düsündügünü vurgulayarak, "Eyaletteki dikkat kalkinmaya verilseydi, hükümetin isyancilari endise etmesine gerek kalmazdi." degerlendirmesinde bulundu.

Pakistan'in bagimsizligindan bu yana Belucistan eyaletinde zaman zaman ayaklanmalar yasaniyor.

Belucistan'daki ayaklanmalarin arkasinda, kabileler arasinda yasanan anlasmazliklar, Beluci ve Pestunlar arasindaki etnik çatismalar ile ekonomik sorunlar yer aliyor.

- "Taliban ile görüsüyoruz" açiklamasi

Islamabad'in, Afganistan'da ABD’nin çekilmesinin ardindan pusuda bekleyen iç savasi defetmek ve ülkede siyasi uzlasi saglamak için bölge ülkeleriyle birlikte çalistigini belirten Han, Taliban'i ikna etmek için de temas halinde olduklarini aktardi.

Han, Afganistan'daki durum ile ilgili Iran'da geçen ay yapilan cumhurbaskanligi seçimlerini kazanan Ibrahim Reisi ile görüstügünü ve diger ilgili ülke liderleriyle de konusacagini vurguladi.

Afganistan'da yasanacak bir iç savasin Pakistan'in Orta Asya ülkeleriyle ticaretini yok edecegine dikkati çeken Han, "Tüm komsu ülkeler, Afganistan'i iç savastan korumak için üzerine düseni yapmali." diye konustu.

Islamabad, ABD'nin Afganistan'da güvenilir bir yönetim yapisi olusturmadan hizli bir sekilde ayrilmasini bir süredir elestiriyor.

Pakistan, Afganistan'da yasanacak olasi bir iç savasta ülkeye gelmesi muhtemel milyonlarca mülteciden de endise ediyor.

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar sürüyor.

Kaynak: AA