Nigde'de Il Afet Risk Azaltma Çalistayi'nin 2.'Si Düzenlendi

Nigde Valiligi Afet ve Acil Durum Müdürlügü (AFAD) koordinasyonunda ve paydas kurumlarin katilimiyla "Il Afet Risk Azaltma Plani (IRAP) 2. Çalistayi" yapildi. 3 gün sürecek çalistayin tamamlanmasinin ardindan ‘Il Afet Risk Azaltma Plani’ kitapçigi hazirlanacak.

Nigde'de Il Afet Risk Azaltma Çalistayi'nin 2.'Si Düzenlendi


Çalistaya Nigde Valisi Yilmaz Simsek, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi Planlama ve Risk Azaltma dairesi Baskani Abdulkadir Tezcan, Nigde Il Afet ve Acil Durum Müdürü Selami Kiliçel, kaymakamlar, ilçe belediye baskanlari, ve IRAP eylemlerinden sorumlu kurum temsilcileri katildi.



Nigde Valisi Yilmaz Simsek, Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalistayin açilisinda yaptigi konusmada, “Malumunuz Afetler, hayatimizin bir parçasi, bir gerçegidir. Bu gerçekten kaçamayacagimiza göre bu gerçeklerle yüzlesmek ve gerekli tedbirleri almak durumundayiz” dedi.



Afet öncesinde ve afet sirasinda alacak tedbirlerin bizi hedefe götürecegini ifade eden Vali Simsek belirten Simsek, sunlari söyledi:

“Içisleri Bakanimiz Süleyman Soylu önderliginde 2021 yili “Afet Egitim Yili” olarak ilan edilmis durumdadir. Bizler de ilimizde kurum ve kuruluslarimizin kapasitelerini arttirmak, onlari her yönüyle afete hazir hale getirmek ve halkimizi bilinçlendirmek amaciyla gerekli çaba çalismalara ilimizde de basladik. Nigde’ de afet riskini azaltmak amaciyla planlama yapmak ve bu planlari hayata geçirmek oldukça önem arz etmektedir. Amacimiz, vatandaslarimiz için güvenli bir yasam insa etmektir. Ilk hedefimiz de afetlerden dolayi olusabilecek kayiplari önlemektir. Bu dogrultuda; tüm paydaslarimizdan toplumumuzun her bireyine kadar is birligini artirmak ve afet risk azaltma bilincini olusturmakla mükellefiz. Özellikle afetlerin verebilecegi zarari artirma potansiyeli olan yapilasmaya karsi önlem almak, basta yereldeki sorumlu kuruluslarimiz olmak üzere hepimizin dikkat etmesi gereken bir konudur. Paydaslarimizla yükümlü oldugumuz en önemli sorumluluklardan biri de “risk odakli” bir anlayis çerçevesinde çalismalar yapmaktir. Bu kapsamda ilimizde afet risklerinin azaltilmasini ve can-mal kayiplarinin en aza indirilmesini hedefleyen Il Afet Risk Azaltma Plani’na (IRAP); bu konudan yapilan çalismalara büyük önem veriyoruz. Temel hedefimiz kentlerimizin ve diger yerlesim birimlerimizin , tüm yasam alanlarimizin meydana gelebilecek afetlere maruz kalmasini ortadan kaldirmak veya azaltmak amaciyla kisa, orta ve uzun vadeli eylemlerin belirlenmesi, hedeflerin konulmasi ve böylece dirençli toplum ve güvenli yasam alanlarina ulasilmasidir”

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi Planlama ve Risk Azaltma dairesi Baskani Abdulkadir Tezcan ise asil görevlerinin afet oldugunda can ve mal kayiplarini en aza indirmek oldugunu belirtti.

Tezcan, “Baslica görevimiz afet oldugunda can ve mal kayiplarini en aza indirmek ancak bunlari daha güçlü yapabilmenin yolu da afetin öncesinde gerekli hazirliklari yapabilmektir. Afet öncesinde yapabilecegimiz hazirliklarin tamami aslin da afet anindaki can ve mal kayiplarini en aza indirecek sürece götürüyor. Dolayisiyla Afet öncesinde yapacagimiz Il Afet Risk Azaltma Planlari büyük önem arz etmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA